Sosyal medyada ve televizyonda sürekli mutfağınızdaki ürünleri kullanarak doğal tedavi yöntemleri öneriyorlar. Bu ürünlerle farklı karışımlar yapıp detoks ile toksinleri vücudunuzdan attığınızı iddia eden sözde uzmanlara da rastlıyoruz. Bu bitkisel karışımlara ve kulaktan dolma söylemlere karşı kendinizi korumanız gerekiyor.
Önerilen bu karışımları yapanların başına neler geliyor?
Mesela, geçtiğimiz günlerde Zeynep ile konuşuyorduk. Üniversite mezunu ve üç dil bilen annesinin yaşadıklarını anlattı.
Yüzü dışında tüm vücudu sedef döküntüleri olan annesi, internette zerdeçalın cilt lekelerini açtığını okuyor. Cildinin beyazlayacağını ve lekelerin gideceğini düşünerek, tarif edilen karşımı hazırlayıp yüzüne sürüyor. Yüzünde bir süre beklettikten sonra cildini temizlediğinde, kızarıklıklar oluşuyor. Bunun önce normal olduğunu düşünüyor ancak sonra bu kızarıklıklar, yaraya dönüşüyor.
İnternetten görüp, “mutfağınızdaki ürünleri şöyle yapın” diye verilen önerileri uyguladığı için şu an cildini düzeltebilmek için çok ağır tedavi görüyor.
Keşke sağlık okuryazarlığı bilinci olsaydı da bunu denemeseydi.
Sosyal medyada sağlıkla ilgili önerilen her türlü içeriği, mutlaka biraz düşünerek mantık süzgecinden geçirmek gerekiyor.
Bir kişinin uzman olması için öncelikle, “konuştuğu konu hakkında diploması var mı?” sorusunun yanıtlanması gerekiyor.
Uzmanın diplomasından sonra konuştuğu alandaki çalışmaları da incelenmeli.
Sağlık okuryazarlığı konusunda toplumsal olarak farkındalık oluşturmak için “gerçekuzman” etiketi ile paylaşımlara başladık. Alanında uzmanlar bu konuya destek veriyor.
Sosyal medyada “gerçekuzman” etiketi ile sizler de bu kampanyaya paylaşarak destek verebilirsiniz. Böylece bu bilgilerin daha çok kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz. Ne kadar çok kişiye ulaşırsak o kadar çok kişide sağlık okuryazarlığı bilinci oluştururuz.