Çocuklar hayatımızın en güzel parçasıdır. Onların sağlıklı şekilde dünyaya gelmesi için, dikkat edilmesi gereken noktalar var. Uzmanlardan alınacak doğru bilgilerle bebeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz.
Özellikle çocuk beyin cerrahisi alanında uzmanlaşan hekimlerin, bu alanda resmi şekilde yan dal olma çalışmaları da sürüyor. Yani beyin cerrahisi uzmanlık eğitiminden sonra çocuk beyin cerrahisine yönelik belli bir süre eğitimin resmi şekilde verilmesini talep ediyorlar.
Çocuk beyin cerrahisi alanında uzmanlaşılmasının önemi ile ilgili Türk Nöroşirürji Derneği’nin 30. Bilimsel Kongresi’nde düzenlenen basın toplantısında bu konunun önemine değinilerek Spina bifida hastalığı hakkında bilgi verildi.
Çocuk beyin cerrahisindeki teknolojik gelişmelerin tanı koymaktan, tedaviye kadar birçok alanda yenilikleri de beraberinde getirdiğini anlatan Prof. Dr. Memet Özek, Spina bifida hastalığı hakkında bilgiler verdi. Özek, konu ile ilgili şunları söyledi: “Türkiye’de dünyaya gelen her 1000 bebekten 3 tanesi Spina bifida ile yani bebeğin anne rahminde omuriliğinin iyi gelişememesi, açık kalması ile doğuyor. Bunun sonucunda bebeğin ayak hareketlerinde yürüyememeye kadar varan sorun, idrar, dışkılama problemleri, ilerleyen yaşlarda cinsel fonksiyonlarda bozukluklar gibi insan hayatını, sosyal hayatı etkileyen hayli ciddi sorunlarla karşılaşması demek anlamına geliyor.
Spina bifida (Açık Omurga) hastalığı çocuklarda; motor ve omurilik problemleri, kısmi felçler, hidrosefali (beyinde sıvı toplanması) idrar ve büyük tuvaletini kaçırma, ileri böbrek yetmezliği ile skolyoz gibi bir takım hastalıklara neden oluyor.
Her yıl 1 milyon 200 bin doğumun gerçekleştiği Türkiye’de, Spina Bifida görülme sıklığı binde üç olarak kaydediliyor. Bugüne kadar, bu hastalıkla dünyaya gelen bebekler hemen akabinde ameliyata alınırken, neredeyse tamamında kalıcı hasarlar meydana geliyordu. Birçok ailenin yaşamını altüst eden “Açık Omurga” hastalığına karşı anne karnındaki bebeklere Spina Bifida ameliyatları dünyada bazı merkezlerde yapılmaya başlandı. Bu çocuklarda aynı zamanda hidrosefali (beyinde sıvı toplanması) dediğimiz problem oluyor. Amerika’da yapılan çalışmalar bu sorunun önlenebileceğini, yürümeyle ilgili bazı avantajlar sağlanabileceğini gösteriyor.”
Folik Asit Kullanımı ile Spina Bifida’dan Bebeğinizi Koruyun
Tıptaki en önemli uygulamalardan bir tanesinin koruyucu hekimlik olduğunu vurgulayan Özek, “Spina bifida’nın ülkemizde en önemli oluşma nedeni folik asit eksikliğidir. Anne adayları doğacak bebeklerini Spina Bifida’dan korumak için birkaç önlem almalıdır. Bunların başında da gebeliğin planlı olması geliyor” dedi.
“Gebeliğiniz planlı olsun” diyen Özek, “Evli bir çift çocuk sahibi olmak istediği zaman, anne adayının uzman kontrolünde folik asit kullanımına başlaması gerekiyor. En az 3 ay folik asit kullandıktan sonra korunma yöntemlerinin kaldırılması gerekiyor. Eğer ilk ayda ya da ikinci ayda gebelik gerçekleşmezse anne adayının, gebe olduğunu anlayana kadar folik asit alımına devam etmesi gerekiyor” uyarısında bulundu.