“GEBELİKTE BESLENME KILAVUZU” YAYINLANDI

Sağlıkla ilgili güvenilir bilgi ararken bilgi kirliliğinin içerisinde kayboluyoruz. Uzmanlık alanı dışında konuşan ve eğitim almadığı halde sağlıklı yaşam anlatanlar bu kirliğin artmasına neden oluyor.  Bu durumdan rahatsız olduğumuz için, güvenilir, objektif ve etik haber kaynaklarına ulaşmanın yollarını arıyoruz. Özellikle beslenmemizle ilgili kafa karıştıran açıklamalar yapıldığında neye inanacağımızı şaşırıyoruz.  

Medyada hamilelik dönemi ile ilgili farklı sağlık önerileri yer alıyor. Durum böyle olunca da anne adaylarının kafası karışıyor. Uzmanlık dernekleri, doğru bilgiyi verebilmek ve halkın bilincini artırmak için çalışmalar yürütüyor. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD)  tarafından Türkiye’de ilk defa anne adaylarına yönelik “Gebelikte Beslenme Kılavuzu” hazırlandı. 

Kılavuzda kadın hastalıklarıyla ilgili bilgi ve doğum uzmanlarının katkıları olduğunu belirten TJOD Başkanı Prof. Dr. Süleyman Cansun Demir, şu bilgileri verdi:  “Kadınların gebelikteki beslenme önerilerine yoğun şekilde ihtiyaç duyduklarını fark ettik. Ne yazık ki bu konuda bilgi kirliliği çok fazla. Bazı şeylerin ne kadar doğru olduğunu hastalar bilemiyorlar. Ancak şu kesin ki artık hiç kimse tabelaya bakıp da doktora ya da hastaneye gitmiyor. İnternet çağı olduğu kesin. Beslenme kılavuzumuzun kadın doğum uzmanlarına yönelik olanını internet sitemizde yayınladık. Anne adaylarına yönelik olanı da çok yakın zamanda web sitemizde olacak.”

Omega 3 Özellikle Bebeğin Beyin ve Göz Gelişimi İçin Önemli
Bilinçli ve planlı annelik için beslenmenin önemli olduğunu kaydeden Demir, “Gebelikte özellikle 3. Trimester dediğimiz 2. ve 3 aylarda ihtiyaçlar artıyor ve bunların hepsini ne yazık ki dışarıdan almak çok kolay değil. Türkiye’de yüzde 50’nin üzerinde demir eksikliği anemisi var. Bu durumda, kadınların hamile kaldıklarında düşük, erken doğum ve diğer sıkıntılarla karşılaşma riski çok yükseliyor. O zaman mutlaka demir desteği gerekiyor. Omega 3 ihmal ediliyor ancak, özellikle bebeğin beyin ve göz gelişimi için önemli. Eksikliğinde annede erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riskleri çıkabiliyor” dedi. 

Düzenli ve Dengeli Beslenmek Gerekli
Gebelikte düzenli ve dengeli beslenmek gerektiğini vurgulayan Demir, kılavuzda yer alan bazı noktalara dikkat çekerek şunları söyledi: “Her gıdadan aşırıya kaçmadan almak lazım. Özellikle hamilelikte alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durulmalı. Ayrıca gazlı içecekleri de önermiyoruz. Bitki çaylarının bazıları düşüğe neden olabiliyor, o nedenle dikkatli olmak gerekiyor. Çiğ et ve balık önermiyoruz. Besinlerin iyi yıkanması gerekiyor. Günlük pastörize edilmiş sütler içilebilir.”


Hamilelikte, Şeker Yüklemesi Yapılmalı
Kılavuzda gebelik sürecindeki yanlış beslenmenin gebelik diyabeti veya tansiyon problemlerine yol açabileceğine dikkat çeken Demir, “Hamilelikte, şeker yüklemesi yapılması gerekiyor. Diyabetin fark edilememesi sonucunda anne ve bebek, doğum öncesi ve sonrası birtakım sorunlar yaşayabilir” diye konuştu. 

Her Anne Adayı Günde 2-2,5 Litre Su İçmeli
Emzirme döneminde de dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Demir, “Her anne adayının günde 2-2,5 litre su içmesi gerekiyor. Yine günde 2 bardak süt içmeli. Onun dışında üç ana üç ara öğün beslenilmesini öneriyoruz” şeklinde konuştu.