SAHTE UZMAN MAĞDURU OLMAYIN

Gün geçmiyor ki, sahte uzmanların haberleriyle karşılaşmayalım. Medyada yer alan uzmanların, denetlenmemesi nedeniyle insanlar sağlığından olabiliyor. Göz rengini değiştirdiğini iddia eden bir “sahte” uzman, bir kadının kör olmasına neden oluyordu. Medyada yer alan bu sahte uzman, çalışmasının reklamını da yapmış. 

Geçtiğimiz aylarda da sahte estetik uzman mağduru bir hemşire, dudaklarına enjekte edilen madde nedeniyle sorunlar yaşadı. 

Sahte psikolog meselesi unutuldu, hatta sempatik bile bulunmaya başlandı. İnsanların kandırılıp, sağlıklarından olması ne oldu? 

Medya okuryazarlığı bilincinin oluşmasının önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Uzmanların, söylediklerini teyit etmek, özellikle sağlık konusunda hayati önem taşıyor. 

Elektronik sistemlerin hem hayatı kolaylaştırdığı hem de sahte işlemlerin yapılmasının önleminin alınmasının zorlaştığı günümüzde, sahte uzmanların denetimi için yeni çalışmalar yapılmalı. Sahte doktorlar, psikologlar ve diyetisyenlere fırsat vermeyecek bir sistem kurulmalı. 

İnsanlar gittikleri kliniklerde çalışanların, sahte olup olmadığını kontrol edebilmeli. Psikolog ve diyetisyenlerin,  diplomalarının gerçek olduğunu ve hizmet verebileceklerini bir veri tabanından bakabilmeli. Medyada konuşanların gerçek uzman olduğuna dair denetimi, gazeteciler yapabilmeli. Sağlıklı bir toplum için, medya okuryazarlık bilinci geliştirilmeli.