SİNEK ROBOTLAR HAYATI NASIL DEĞİŞTİRECEK?

File photo shows an insect-sized spy drone
İzlerken öğreten, öğretirken de düşündüren dizi Elemantry’nin bir bölümünde sinek robotlar uçup görüntüleri kaydediyordu. 

Önce inanamadım, sonra araştırdığımda Harvard Üniversitesi’nden Dr Kevin Ma ve doktora öğrencisi Pakpong Chirarattananon’un bulunduğu araştırma ekibi, dünyanın en küçük uçan robotunu ortaya çıkardıklarını belirtiyor.

Bir sinek boyutunda ve böceklerin çevik manevralarını taklit edebilen bu robot ile ilgili araştırma, Bilim dergisi Science’da yayımlandı. Araştırmaya göre, bu tür robotların gelecekte arama kurtarma çalışmalarında kullanılabileceğini belirtiyor.

Karbon elyaftan üretilen ve bir gramdan çok daha hafif olan bu uçan robotun kanatları güçlü elektronik kaslarla hareket ettiriliyor. 

Nano teknolojik ile üretilen sinek robotlar, Gerçek sinek gibi saniyede 120 kez çırpabiliyor ve giremeyecekleri bir yer yok gibi.

Kullanım alanları içerisinde arama kurtarma çalışmalarında, enkazlarda ya da insan sağlığı için tehlikeli ortamlarda, bitkilerde tozlaşma ve döllenme için de faydalanılabileceğini söylense de casus sinek robotlar olarak da anılıyorlar. Dizide de zaten casusluk yaparak, görüntü kaydediyor ve anında müdahale ederek istediklerine zehirleyebiliyorlar.

İnsanlar neler üretiyor, biz neler konuşuyoruz? Bilim vizyon geliştirir! Bilim konuşalım, çalışalım ve üretelim!

Kaynaklar

Kevin Y. Ma, Pakpong Chirarattananon, Sawyer B. Fuller, and Robert J. Wood. Controlled Flight of a Biologically Inspired, Insect-Scale Robot. Science, 3 May 2013: 603-607 DOI: 10.1126/science.1231806