Hastane kampüsleri nasıl yönetilecek, nasıl bir yönetim modeli oluşturulacak? Hastane yönetiminde dijitalin etkisi, medya yönetiminin etkisi gibi konu başlıkları Turkey Hospital Expansion Summit’te ele alınacak. 22-23 Ekim tarihinde Ankara Crown Plaza Hotel’de gerçekleştirilecek toplantının başkanlığını Dr. Hasan Kuş yapacak. Toplantının önemine değinen Kuş, soruları yanıtladı.
Son 10 yıl Türkiye’de sağlık hizmetleri açısından oldukça hareketli geçti. Esas olarak var olan hastane yataklarının yenilenmesi, bir miktar da yeni yatak yaratılmasını hedefleyen Şehir Hastaneleri ise adım adım hayata geçiyor. Hastane bina stoğunun yenilenmesinin dışında, tıbbi cihaz, ekipman ve diğer ürünlerle hizmetler açısından sektörün müthiş bir hareketlilik yaşayacağı net olarak görülüyor.
Geçen yıl ilki yapılan zirvenin ikincisinde bu yıl, PPP projeleriyle ilgili bürokratlar, inşaat firmaları, yönetim şirketleri, hastane sahipleri ve hekimlerin katılımı bekleniyor. Danışmanlar, mimarlar, tıbbi ekipman ve hizmet sunan firmaların da katkılarıyla tarafların süreçle ilgili öngörüleri, ihtiyaçları, çözüm getirilmesi beklenen başlıklar, bugüne dek gündeme gelmeyen konular ya da sona yaklaştıkça önem kazananlar tartışılacak.
Bu toplantı neden düzenlenmektedir?
Sağlık sektörünün yüzünü değiştirecek, dengeleri yeniden oluşturacak bir yapı oluşuyor. Şehir hastanelerinde ölçeğin büyüklüğü de çarpıcı. Listede en yukarıda yer alan Ankara’daki Etlik ve Bilkent hastanelerinin her biri 3 bin 500’ün üzerinde yatak sayısına sahip. Bu şu demek; dünyanın en büyük yatak sayısına sahip hastane kampüsleri oluşuyor.
Bu projelerin hem hayata geçirilmesi aşamasıyla ilgili, hem de hastanelerin operasyonuyla ilgili çok sayıda kritik başlığın tartışılması gerekiyor. Bir örnek olarak; bu hastane kampüsleri nasıl yönetilecek, nasıl bir yönetim modeli oluşturulacak? Tüm bu konu başlıkları için Turkey Hospital Expansion Summit’in bir platform olarak fonksiyon görmesi hedeflendi ve geçen yıl bu hedefe doğru güzel bir ilk adım oldu. Süreç bir taraftan mesafe aldığı için, bu yıl daha olgun tartışmalar bekliyorum, ayrıca tarafların birbirinin sesini duyması da sağlanmış olacak. Tüm paydaşların bir arada olacağı bir ortamın yılda bir kez de olsa sunulması önemli bir fırsat.
Hangi konular ele alınacak?
Program gün geçtikçe netleşiyor. Ana konular arasında; Sağlık Bakanlığımızın PPP projeleri hakkında güncel durum ve önümüzdeki dönem vizyonu hakkında bizleri bilgilendirmesiyle başlayacağız. Projelerle ilgili vaka tartışmaları; yatırımcıların üst düzey değerlendirmeleri; projelerin hayata geçmesini takiben başlayacak olan operasyon süreci; projelerin finansmanı konusundaki durum; klinik laboratuvarların projelerdeki pozisyonu; operasyon dönemi için kalite standartları ve maliyet yönetimi, insan kaynaklarının yönetimi ve gelişimi, yerel ve uluslararası yatırımcılar için riskler ve fırsatlar; sağlık iletişimi ve mobil sağlık konuları programda yer alıyor.
Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Kendimi sağlık yöneticisi olarak tanımlayabilirim sanırım.
Tıp doktoruyum, genel cerrahi uzmanlık eğitimi aldım. Uzun yıllar cerrah ve yönetici olarak çalıştıktan sonra 1998’de İngiltere’ye gidip Leeds Üniversitesi’nde Hastane Yönetimi yüksek lisansı yaptım.
Amerikan Hastanesi’nde 2001 yılındaki bir proje ile özel sektöre geçtikten sonra, 2002 – 2007 arasında Acıbadem Sağlık Grubu’nda Kozyatağı Hastanesi Direktörlüğü ve Grup Tıbbi Direktör Yardımcılığı görevlerini yerine getirdim. 2007-2013 arasında çalıştığım Anadolu Grubu’nda, Johns Hopkins Medicine ile afiliye olan Anadolu Sağlık Merkezi Genel Müdürü (2007-2011), sonrasında Anadolu Grubu Sağlık Sektörü İş Geliştirme Başkanı ve Anadolu Sağlık Merkezi Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptım (2011-2013). 2013-2015 arasında ise Acıbadem Üniversitesi’nde Genel Sekter ve Acıbadem Sağlık Grubu’nda İcra Kurulu üyesi olarak çalıştım.
Halen, kurucusu ve ortağı olduğum ValueHealth’te sağlık sektörüne yatırım yapmayı hedefleyen yatırımcılara ve halen sektörde faaliyet gösteren kurumlara sağlık sektöründeki kapsamlı tecrübemizi sunuyoruz.
Sivil toplum kuruluşlarında da aktif olarak görev yapıyorum. DEİK Sağlık Turizmi İş Konseyi başkan vekili, Türkiye Kalite Derneği (KalDer) yönetim kurulu başkan yardımcısı, Sağlıkta Kalite İyileştirme Derneği (SKİD)’in kurucu yönetim kurulu başkanı ve Akredite Hastaneler Derneği yönetim kurulu üyesiyim. 2009-2013 arasında OECD üyesi ülkelerin iş dünyasını temsil eden ve merkezi Paris’te bulunan BIAC’ın (Business and Industry Advisory Committee) Sağlık Politikaları Çalışma Grubu’nda Başkan Yardımcısı olarak görev yaptım. 2007-2012 tarihleri arasında ise Joint Commission International (JCI) için ABD dışından ilk tetkikçilerden biri olarak uluslararası hastane tetkiki yaptım, halen JCI Avrupa Danışma Konseyi üyesiyim.