Tıbbi Malzeme ve Cihaz Üreticileri Derneği (TÜDER) Başkanı Mustafa Daşcı, Sanayi Ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile gerçekleştirdiği toplantıda medikal firmaların sorunlarını anlattı. Yapılan toplantıda Daşcı, Bakan Çağlayan’a medikal firmaların devletten alacakları olan 2007 yılına ait ödemelerini alamadıkları için zor durumda kaldıklarını dile getirdi.Bakan Çağlayan’ın, “SGK’ya konuyu bildirmediniz mi?” sorusuna TÜDER Başkanı Daşcı, bildiklerini cevabın en kısa zamanda ödeneceğini söylemenin ötesinde bir gelişmenin olmadığını bildirdi. Bakan Çağlayan durum ile ilgili olarak, alacaklı firmaların durumunu yazı ile iletmelerini, konuyla ilgileneceğini bildirdi. Ayrıca TÜDER Başkanı Daşcı’nın üyeler ile bakanlıkta bir toplantı düzenlenmesi isteğine Bakan Çağlayan, böyle bir toplantıya olumlu baktıklarını ve düzenlenen toplantıda bulunacağını kaydetti.
Düsseldorf, Dubai ve Moskova fuarlarının medikal sektörde önemli bir yer tuttuğunu ve üretici firmaların bu fuarlarda dışa açılımlarında bir merdiven oluşturduğunu vurgulayan TÜDER Başkanı Daşcı, bu fuarlara Bakan Çağlayan’ın da katılmasıyla daha çok ses getireceğini dile getirdi. Bakan Çağlayan, programı çerçevesinde uygun olduğunda mutlaka katılmak istediğini, ancak şu günlerde Sanayi stratejisi dahilinde, sanayi envanterini hazırladıklarını ve çalışmalarının sürdüğünü iletti. Bu çalışma kapsamında sektör ve il bazında verileri topladıklarını ve bu sene sonuna kadar tamamlanacağını söyleyen Bakan Çağlayan, envanterin sunumundan sonra teşvik projesinin gündeme geleceğini kaydetti.
Sanayi Stratejilerinde Sağlık
Sektörle ilgili medikal projelerin raporlarını TÜDER Başkanı Daşcı’dan isteyen Bakan Çağlayan, medikal sektörün de sanayi stratejilerinde yer alması için, çalışmaların üzerinde durulması gerektiğini dile getirdi. Hazırlanan raporları Müsteşar Yardımcısı Fikret Sevinç’e iletilmesini isteyen Bakan Çağlayan, medikal sektörün sorunlarının kendisine sunulmasını söyledi.
Sağlık Sanayi alanı oluşturulması üzerine fikirlerini paylaşan TÜDER Başkanı Daşcı, sağlık yatırımlarının tümünün bu kapsamda olması gerektiği teşvik desteklerinin illere göre değil sağlık sanayisine yapılması gerektiğini ve mutlaka tıp fakültelerinin ve eğitim hastanelerinin olduğu yerlerde tıbbi cihaz organize sanayi sitelerinin oluşması ve teşvik kapsamında olma gerektiğini vurguladı. İhracat 2004 yılında 14 milyon dolar yatırım yapan medikal sektörün, 2007 yılı itibariyle 156 milyon dolar’a çıkan bir ihracat gerçekleştirildiğini dile getiren TÜDER Başkanı Daşcı, en çok Avrupa ülkeleri dahil 84 ülkeye ihracat yaptıklarını kaydetti. Toplantıda TÜDER Başkanı Daşcı’nın konuşması dahilinde yetkili birime telefonla talimat veren Bakan Çağlayan, sağlık sanayisi konusunda sektörel bazda ilgilenilmesinin üzerinde duracağını belirtti.
KOSGEB’in tıbbi açıdan vermiş olduğu desteğin yeterli olmadığını sadece fuar anlamında katkı sağlandığını dile getiren TÜDER Başkanı Daşcı’nın, bu talebine istinaden Bakan Çağlayan, durum hakkında KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan’a istek ve görüşlerini bildirmelerinin gerekliliğinin üzerinde durdu. Yerli üretimin markalaşması ve Pazar paylarının artması için birebir tanıtım organize yaptıklarını bildiren TÜDER Başkanı Daşcı etkinlikleri içerisinde hekimlerimizi üretici firmaların tesislerini gezdirdiklerini ifade etti. TÜDER Başkanı Daşcı, kullandıkları ürünlerin nasıl üretildiğini, hangi standartlara göre üretildiğini görme fırsatı sağladıklarını dile getirdi. Bu etkinliklerden memnuniyet duyduğunu belirten Bakan Çağlayan, her daim yapılacak çalışmalara destek vereceğini söyledi.