GRİBAL ENFEKSİYONLAR, GRİP VE SİNÜZİT ARASINDAKİ FARKLAR NELER?

Son günlerde salgın haline gelen grip ile başa çıkmak çok zorlaştı. Çevremizdeki herkesin elinde mendil, sıcak çaylar ve burun akıntısına, “Salgın varmış, geçmiyor” şeklindeki sözlerinin eşlik ettiğini duyuyorsunuzdur. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ali Özdek ile gribal enfeksiyonlar, grip ve sinüzit arasındaki farkları konuştuk. Hangi durumlarda antibiyotik almanın işe yaradığını ve nelere dikkat etmek gerektiğini anlattı. 


Gribal enfeksiyon, basit soğuk algınlığı ve sinüzitin en sık karşılaşılan üst solunum yolları hastalıkları arasında yer aldığını söyleyen Özdek, “Zaman zaman birbirleri ile karıştırılsa da her birinin kendi karakteristik bulgu ve belirtileri vardır. Basit soğuk algınlığı; burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma ve hafif boğaz ağrısı ile kendini gösterir. Virüslerin sebep olduğu bir hastalıktır. Kişiden kişiye kolaylıkla bulaşır. Genellikle basit önlemlerle 4-5 gün içinde düzelir” dedi. 

Gripte Antibiyotik Kullanmak İşe Yaramaz!
Gribin ise, soğuk algınlığına göre daha şiddetli seyreden İnfluenza virüsünün sebep olduğu kaydeden Özdek, “Oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Grip olan kişilerin maske takmasında ve havlu, bardak  gibi kişisel eşyaları çevresindeki insanlardan ayırmasında fayda vardır. Hastalık burun tıkanıklığı, burun akıntısı, halsizlik, ateş, boğaz ağrısı, eklem ve kas ağrıları ile kendini gösterir. Hastayı yatağa düşürecek kadar bitkin bırakabilir. Yaşlı ve düşkün kişilerde ölüme bile neden olabilir. Sağlıklı kişilerde genellikle 5-7 gün içerisinde hastalık düzelir. Viral bir enfeksiyon olduğu için antibiyotikler hastalığın tedavisinde işe yaramaz. Burun açıcı damlalar ve ağrı kesiciler gibi daha çok semptomları hafifletmeye yönelik tedavi uygulanır. Hastaların istirahat etmesi ve bol sıvı alması çok önemlidir. Yaşlı ve düşkün kişilerin hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekebilir” şeklinde konuştu.  

Sinüzit Tedavi Edilmezse Göz Enfeksiyonu ve Menenjit gibi Hastalıklara Neden Olabilir
Özdek, sinüzit ile ilgili ise şu bilgileri verdi: “Burun çevresindeki sinüs boşluklarının enfeksiyonudur. Sinüs boşlukları küçük tünellerle burunla ilişkilidir. Genellikle nezle ve gribal enfeksiyonlar sonucunda sinüslerin ağızlarının tıkanması sonucunda meydana gelir. Hastalık başlangıçta virüslerle tetiklenirken kısa sürede bakterilerde işin içine girer ve bakteriyel bir hastalık haline dönüşür. Sinüs boşlukları iltihapla dolar. Buna bağlı olarak burun tıkanıklığı, burun ve geniz akıntısı, baş ağrısı ve göz çevresinde ağrı gelişir. Hastalığın tedavisinde en az 10 gün süreyle antibiyotik kullanılması gerekir. Antibiyotiğin yanında burun açıcı damlalar ve ağrı kesicilerde semptomları hafifletmek için kullanılır. Tedavi edilmediğinde çevre dokulara sıçrayarak, göz enfeksiyonu ve menenjit gibi ciddi hastalıklara neden olabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonu olan bir hastada eğer 4-5 gün içinde hastalığında bir iyileşme belirtisi yoksa, bu kişinin mutlaka doktora müracaat etmesi gerekir.”