ESTETİK CERRAHİ UZMANI VAR MI?

Güzelleşmek ve genç kalkmak için her uygulamanın denendiği bugünlerde, özellikle uygulamayı yapan uzmana dikkat etmek gerekiyor. Güzelleşmek uğruna yapılan uygulamalar geri dönüşü olmayacak hasarlara yol açabilir. Bu nedenle ilk olarak, hangi durumlarda hangi uzmana başvurulması gerektiği iyi bilinmeli. Sonrasında da doğru uzman bulurken, nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili adımlar izlenmeli. 

Günümüzde estetik cerrahinin artan popülaritesi nedeniyle kendini “estetik cerrah” olarak tanımlayan çok farklı branşlardan tıp hekimleri, hatta tıp hekimi bile olmayan farklı meslek grupları ortaya çıktı. Uzun yıllar aldığı cerrahi eğitimi ile Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı ünvanı almaya hak kazanmış hekimler dahi kendilerini sadece estetik cerrah olarak tanıtmaktadırlar. 
Gerçekten “Estetik Cerrahi” diye bir branş var mı acaba? Estetik cerrah, ne iş yapar? Estetik cerrah demek plastik cerrah mı demektir? Estetik cerraha hangi durumlarda gitmemiz gerektiği biliyor musunuz? 

Estetik ve güzellik denildiğinde ilk akla gelen plastik cerrahlar toplum içinde oldukça yanlış tanınmakta olduklarından yakınıyorlar. Plastik cerrahi denince toplumda hemen akla estetik cerrahi gelmesine rağmen, acaba “Plastik cerrahlar” sadece estetik işlemler mi yapıyorlar? İnsanları güzelleştirmenin ötesinde ne gibi durumlarda müdahale yapıyorlar merak ediyorsanız, yanıtını Koç Üniversitesi ve Amerikan Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniğinden  Prof. Dr. Selahattin Özmen verdi. Türkiye’de üçüncü yüz naklini yapan Prof. Dr. Özmen, plastik cerrahlara ne zaman ve hangi durumlarda başvurulması gerektiği ile ilgili soruları yanıtladı.  

Plastik cerrah kimdir?
Plastik cerrah öncelikle bir tıp doktorudur ve bir cerrahtır ve çok yoğun bir cerrahi eğitim almıştır. Cerrahi eğitim alanı o kadar geniştir ki neredeyse tepeden tırnağa tüm vücut alanlarında ameliyat yapar.

Plastik Cerrah, toplum içinde kısaca bilinen adımız olmasına rağmen, tam ünvanımız Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah’tır ancak toplum içinde daha çok Estetik Cerrah olarak tanınmaktayız. Bu algı oldukça yüksek puanlarla Tıp sınavlarını geçen ve çok zorlu bir eğitim sonrasındaki benim için 6.5 yıl civarıydı, uzman olmaya hak kazanan biz plastik cerrahların bazen estetisyenlerle (güzellik uzmanları), bazen kendilerini medikal estetik uzmanı olarak tanımlayan, genellikle pratisyen hekimlerden oluşan grupla karıştırılmamıza neden olmaktadır. Aldığımız eğitim sadece bu kadarla da kalmayıp bunun üzerine çene ve yüz cerrahisi, el ve mikrocerrahi konularında da uzmanlaşmak için 3-5 yıl daha eğitimimize devam etmekteyiz.

Neden Plastik cerrah tercih edilmeli?
Diğer uzmanlık branşlarından da bazı hekimlerin aslında hiç olmayan bazı uzmanlık dallarını ünvanlarına yasal olmayan şekillerde ekleyerek kendilerine plastik cerrah süsü verebildiklerini görüyoruz ancak bu branşların hiçbiri Türkiye sınırları içinde mevcut değildir. Diğer ülkelerde farklı eğitim ve uzmanlık dalları olabilir ve resmi olarak bazı branşlar bulunabilir ancak Türkiye’de Sağlık Bakanlığı veya YÖK onaylı oküloplastik, genital plastik, fasiyal plastik, onkoplastik vb sonuna plastik eklenerek uydurulan hiçbir branş yasal değildir. Kendini bu şekilde adlandıran kişilerden bu uzmanlıklarını kanıtlayan Sağlık Bakanlığı onaylı diplomalarını göstermelerini veya Plastik Cerrahi Yeterlilik Belgelerini göstermelerini isteyin. Bu sayede gerçekten Plastik Cerrah veya Estetik Cerrah olup olmadıklarını kolayca anlayabilirsiniz. 

Maalesef internet ve sosyal medyada o kadar fazla yanlış bilgi ve yönlendirme mevcut ki kimin gerçekten Plastik Cerrah olduğunu anlamak mümkün olamamaktadır. Hatta kendi branşımızdan bazı arkadaşlarımızın dahi kişisel çıkarları yönünde topluma yanlı ve yanlış bilgiler verdiklerini görüyoruz. Kimisi kapalı burun ameliyatı daha az morartır diyor kimisi onyıllardır varolan uygulamaları ilk kez kendisi bulmuş gibi lanse ediyor. Bu durum üniversite akademisyenliği değil tamamen “Instagram akademisyenliği” veya “Facebook akademisyenliğidir”. Ancak sosyal medya dışında bir yerden bilgi edinmeyen genç hastalar bu bilgilere körü körüne inanmakta, aksini söylediğinizde bir üniversite profesörü olmanıza rağmen şüphe duymaktadırlar. 

Gerçek “Plastik Cerrah kimdir ve hangi işlemleri yapar?” detaylı bir şekilde inceleyelim. Plastik Cerrah; rekonstrüktif cerrahtır, mikrocerrahtır, el cerrahıdır, çene ve yüz cerrahıdır ve  estetik cerrahtır.  

Rekonstrüktif cerrahlar neler yapar? Ne zaman başvurulmalı?
Plastik cerrah “Rekonstrüktif cerrahtır”, bozulmuş olanı ya düzeltir ya da yeniden yapar. Nefes alma sorunu olan burun, kapağı düşen gözkapağı, yüz felci, yüz kırıkları, yüz yaralanmaları, her türlü ben, kistlerin teşhis ve tedavisini, deri kanserlerinin teşhis ve tedavisini yapar. Meme kanseri sonrası yeni meme yapar, Peygamber sünneti (hipospadias) ile doğan çocukları tedavi eder. Saç – sakal ekiminden, ayakta tırnak batmasına kadar hemen tüm vücutta ameliyat yapar.

Derideki lipom (yağ kitlesi) ve benler gibi basit kitlelerin çıkarılmasından tüm deri alanlarındaki kötü huylu kanserlerin çıkarılması ve bölgenin yeniden onarılmasını sağlar. Bu kanserler arasında çok sık rastlanan 3 türü bazal hücreli kanser, epidermoid (skuamoz) kanser ve malign melanom’dur. Bu tümörlerin çıkarılması için başka bir branşa başvuruyorsanız çok dikkatli seçim yapmalısınız, çünkü diğer branşlarda bu konularda uzman hekim sayısı sınırlıdır. 

Mikrocerrahi nedir? Ne zaman yapılır? 
Plastik cerrah “Mikrocerrahtır”, kopan parmağı, eli, kolu, bacağı, dudağı, kulağı, burunu vb. yerine diker, damarını, sinirini mikroskop altında onarır. Mikrocerrahi ile vücudun her bölgesine doku aktarır, burun yapar, meme kanseri sonrası meme yapar, bacaktan – kalçadan çene yapar, kafatası yapar, dil yapar, penis yapar, vajina yapar, parmak yapar vb. ne gerekliyse onu yapar. Bazen de yüz nakli yapar, kol nakli yapar, karaciğer nakillerine katılır atardamarı diker. 

Ağız, çene ve yüz cerrahisi için kime başvurulur?
Plastik cerrah, “Kraniyofasiyal (baş-boyun), ağız, çene ve yüz cerrahıdır”. Kafatası yamuk hastaları, yarık dudak ve damak hastalarını, yüz yarıklarını, çene eğriliği olan, dişleri birbirine temas etmeyen veya yüzünde deformasyon olan hastaları, gözkapağı anormalliklerini vb. düzeltir, tedavi eder. Fil hastalığını, nörofibromatozisi, çeşitli adı az duyulmuş vücudu deforme edici hastalıkları tedavi eder. Bu konuda toplum içinde çok hatalı algı söz konusu olabilmekte ve bazen tıp doktoru olmayıp diş implantı yapan, gömülü diş çeken çene cerrahı olarak adlandırılan diş hekimleriyle karıştırılabilmektedirler. Diş hekimi çene cerrahlarının Plastik Cerrahlara göre müdahale alanı son derece kısıtlıdır. Diş hekimlerinin görev alanlarının dışında olan ve müdahale etmemeleri gereken yarık dudak damak (tavşan dudak ve kurt ağzı) hastalarına müdahale ettiklerini ve son derece kötü komplikasyonların gelişebildiğini görmek çok üzücü olabiliyor.

Yüz yumuşak doku yaralanmaları ve kemiklerinin kırıkları, çene defromasyonlarına bağlı dişlerin uyumsuzlukları, çenelerde var olan tümörünüz, baş boyun bölgesinde gelişen kitle ve kanserleriniz ve deformasyonlarınız varsa bu işte uzman bir Plastik Cerraha başvurmanız tedavinizi sağlayacaktır. Travma konusunda bazen Beyin Cerrahlarıyla, tümör hastalarında da  Kulak Burun Boğaz, onkoloji ve radyasyon onkolojisi uzmanlarıyla ortak çalışabilmekteyiz.  

Kafatası yamuk gelişen ve kraniyosinostoz olarak adlandırılan çocukların ilk yıl içinde ameliyatı gerekmektedir ve bunun için bu konuda uzman bir Plastik Cerraha başvurmaları gerekmektedir.  

Estetik cerrah mısınız, Plastik cerrah mı?
Plastik cerrah, “Estetik Cerrahtır”. Estetik cerrahi plastik cerrahinin bir kısmıdır. Plastik Cerrah yüz, vücut ve uzuvlarla ilgili tüm estetik cerrahi işlemler konusunda en yetkin bir şekilde eğitim almıştır. Kısaca, alın, kaş, gözkapağı, burun (rinoplasti), yüz, ağız ve dudak, kulak (kepçe kulak vb), boyun, meme (küçültme, büyütme, dikleştirme), karın ve kalça estetiği (karın germe, sıkılaştırma, liposuction, liposhaping vb), uyluk germe, kol ve bacak estetiği, genital estetik, lazer tedavileri, kimyasal soyma (peeling), dermabrazyon, botoks işlemleri, yüz ve vücut dolguları, yağ enjeksiyonları (yağ aşıları), kök hücrelerle tedaviler, askı işlemleri, PRP vb her türlü estetik işlemleri yapar.  Yara izlerini inceltir ve daha makul hale getirir. 

Bu işlemler konusunda asistanlığın ilk gününden itibaren eğitim alır ve bu konularda gerçek anlamda yetkin tek branştır. 

Plastik cerrahların estetik cerrahi yönü bazen tüm toplum tarafından ve bazen de sigortalar tarafından yanlış anlaşılmaktadır. Plastik cerrahların sadece estetik cerrah oldukları ve sadece estetik ameliyatlar yaptıkları sanılmaktadır. Halbuki Estetik cerrahi Plastik cerrahinin sadece bir kısmını kapsayan bir alt dalıdır.

Branşı ne olursa olsun cerrahinin bir el becerisi ve yoğun tecrübe gerektiren bir alan olduğunu ve her cerrahın her konuda deneyimi olmayabileceğini hatırlatmak isterim. İnternette ve sosyal medyada edindiğiniz çok faydalı bilgiler olabilir ama bunların birçoğu kontrollü bilgiler değildir ve bunu yazan kişinin kişisel çıkarları doğrultusunda bazen çarpıtılarak sunulabilmektedir. Kaynak gösterilmeden sunulan bilgilere körü körüne inanmayın, her zaman araştırın.