Diyabet tır etkinliği Türkiye Diyabet Vakfı, Çocuk Adolesan Diyabetikler Derneği, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği önderliğinde gerçekleştirildi. Şeker hastalığında farkındalığı artırmak amacıyla yola çıkan diyabet tır, iki gün boyunca başkentlilerin kan şekerini ölçtü.
Etkinliğin diyabeti, kan şekerinin yükselmesi olarak bilinen halkın aslında ne kadar geniş kapsamlı olduğunun farkına varılmasını sağladığını dile getiren Türkiye Diyabet Vakfı Adına Konuşma yapan Prof. Dr. İlhan Yetkin, “İnsülin denilen hormonun etkisinin tamamen ortadan kalkması yani gençlerde görülen tip 1 diyabetlilerde insülin hormonu vücutta tamamen bulunmuyor. Erişkinlerdeki diyabet olan tip 2 diyabette ise insülin hormonu var ancak insülin hormonu etkisiz oluyor. Hastalar genelde sık idrara çıkmaya başlarlar. Ağız kuruması olur. Basit belirtilerin teşhisini koymak hekimler açısından çokta zor değildir. Aç karnına kan şekeri bakmak yeterli olurken bazı hastalarda ancak şeker yükleme testi ile teşhis konulabilir. 18 yaşından sonra kör olan insanlarda birinci sırada şeker hastalığı. Bütün dünyada böbrek yetmezliği yapan hastalıkların başında geliyor. Ayak sinirleri başta olmak üzere tüm sinirleri bozması nedeniyle ayak kesilmesine ve parmakların kaybına gibi organ kaybına neden olan hastalıkların başında gelmesi. Ülkemizde diyabetli oranı yüzde 7-7,5 oranındadır.” dedi.
“Türkiye’de Yüzde 15-20 Arasında Şeker Bozukluğu Olan Grup Var”
Şeker hastalığı sadece şeker yüksekliğiyle ortaya çıkan bir hastalık değildir diyen Türkiye Endokrinoloji Ve Metabolizma Derneği Diyabet Çalışma Grubu adına konuşan Prof. Dr. Göksun Ayvaz şöyle konuştu: “Yüzde 7,2 20 yaş üzerinde diyabetik hasta grubu var iken aynı çalışma 10 sene sonra dernek olarak yapılan çalışma, tamamlanmak üzere. Belki de bu oran 10’lara çıkmış olacak bundaki ana neden, yaşam tarzımız hep beslenme bozukluğu ve kilo artışı problemi var. Obezite diyabeti beraberinde getiriyor, diyabetten dolayı da bazı yan etkiler ortaya çıkıyor. Gizli diyabet denilen grupta var. Türkiye’de 15-20 arasında şeker bozukluğu olan grup var.”
“0-18 Yaş Arası 18 Milyon Çocuk Diyabet”
Çocukta diyabet görülmüşse bunun genellikle tip1 diyabet olduğunu ancak günümüzde tip 2 diyabetinde artmaya başladığını kaydeden Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Rüveyde Bundak, “Tip 2 diyabetin çocuklarda görülme nedeni şişmanlık. Tip 2 diyabet çok sinsi ilerlerken tip 1 diyabette belirtiler şöyle olur; gece idrara kalkmayan bir çocuk, gece idrara sık sık kalkmaya başlar. İdrar kontrolünü kazanmış ama daha sonradan gece yatağını ıslatmaya başlamış bir çocuk, çok su içiyor ise veya zayıflamaya başlamışsa mutlaka bir idrar tahlili ve kan şekeri ölçerek diyabet olup olmadığını anlamak önemli. Avrupa Birliği ile Avrupa’dan çıkan tır Avrupa’da yapılan bir çalışmada 75 milyon çocuktan 19 milyonunun tip 1 diyabet olduğu biliniyor. Bizim ülkemizdeki sıklık 6 yıl önce dernek olarak yaptığımız bir çalışmada insidans 100 binde 3 olduğunu saptadık. Her yıl bin- bin 500 çocuğun tip 1 diyabet ile bu topluma katıldığını anlıyoruz. 0-18 yaş arası çocuklarda 8 milyon çocuk diyabet. Diyabetik çocuklar için kamplar yapılmalı.” şeklinde konuştu.
“Dünya Sağlık Örgütü: “Mücadele Edilmesi Gereken Hastalık Diyabet”
Türkiye Endokrinoloji Ve Metabolizma Derneği yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Neslihan Başcıl Tütüncü, “2006 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilan edilen ve mücadele edilmesi gereken birinci sıradaki hastalık diyabettir denilerek tespit edilmiş bulunmaktadır. Çok hızlı tanısı ve tedavisi edilmelidir, çok hızlı yayıldığı için çok dikkat edilmelidir. Her hangi bir zamanda bakılan kan şekeri ölçümü 200 üzerinde ve bir defa daha teyit edildi ise o kişi diyabetiktir. Diyabeti olduğundan haberi olmayan kişilerin bu hastalığı teşhis etmesi ve erken dönemde tedavisine başlanmasıdır” dedi.
“2006 Yılında Gezmeye Başlayan Tırımız 5 Kıtayı Dolaştı”
Dünya çapında diyabetin giderek büyüyen bir sorun olduğunu söyleyen Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Mads Bo Larsen ise, konuşmasında şunları söyledi: “Birleşmiş milletler tarafından tanımlanmış dünyayı tehdit eden iki büyük hastalıktan biri diyabet. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde dünya üzerinde 200 milyondan daha fazla insanın diyabet olması bekleniyor. Erken tanı ve tedavi önemli. Kan şekeri düzeyleri de normal düzeyde tutulmalıdır. Diyabeti değiştirme tırı, 2006 yılında başlayan tırımız 5 kıtayı dolaştı. Türkiye’de geçen sene aralık ayında başladı ve 6 bin kişi ziyaret etti. Bu yıl ise İstanbul ile başlandı bu zamana kadar Diyabet Tırı ziyaret etti. Ziyaretçilerden yüzde 90’ı diyabet olmadığını söyleyenlerin yüzde 4’ü diyabetik olarak tespit edildiler veya kan şeker düzeyleri yüksek olarak tespit edildi. Diyabet tırın Türkiye turu, 18 Temmuz’da Konya’da sona eriyor.”