Yapılan bilim haberleri ile yanlış bilgi aktarılmasının önüne geçmek için Cambridge Üniversitesi Bilim İletişim Merkezi’nde tüm çalışmalar değerlendirildikten sonra basında yayımlanması sağlanıyor.
“Bilginin doğru aktarılması ve sansasyondan uzak olması önemli” diyen Dr. Muzaffer Kaşer, Cambridge Üniversitesi’nde bulunan Bilim iletişim Merkezi ve Londra merkezli Science Media Centre hakkında bilgi verdi.
Cambridge Üniversitesi Psikiyatri bölümünde Nörobilim üzerine Doktora yapan Kaşer şunları belirtti : “Science Media Centre gibi bazı bağımsız kuruluşlar bilginin doğru aktarılması ile ilgili hem basına hem de üniversitelere yardımcı oluyor. Bir araştırma veya sansasyonel haber çıktığında uzman listesindeki kişilere ulaşıyorlar. Listede benim gibi gönüllü olan kişiler kendi alanlarıyla ilgili değerlendirmeleri bildiriyorlar ve son olarak Science Media Centre ilgili konuya dair bir raporu yayımlıyorlar. Cambridge’de üniversitenin sadece bu konu ile ilgilenen bir birimi var. Üniversitede yapılan bir araştırmanın basına nasıl yansıtılacağı üzerine çalışıyorlar, böylece hem basın diline uygun hem de bilimsel içeriği doğru yansıtan raporlar oluşturulabiliyor.”
“Bir Kere Haber Yapıldıktan Sonra Geri Dönmek Çok Zor”
Türkiye’de olduğu gibi tüm dünyada bazı gazete ve basın organlarının içeriğin gerçekliğini bir yana bırakıp sansasyonel, kışkırtıcı ve yanlış haber yapabildiğini belirten Kaşer, “Bir kere haber yapıldıktan sonra geri dönmek çok zor oluyor. Sağlam, güvenilir ve iyi değerlendirilmiş bilgilere ihtiyaç var” diye konuştu.