Hayatımızı medyanın yönlendirdiğinin farkında mısınız? Dizilerde ve filmlerde izlediğimiz karakterlerin gerçek hayatta da takipçisi olup, peşlerine takılıyoruz. Ne giydiler, nerede oturuyorlar, neler yiyorlar diye merak ettiğimiz için sosyal medyadan da takip etmeyi sürdürüyoruz. Mankenlikten oyunculuğa, oyunculuktan şarkıcılığa geçiş yapan ünlüler son dönemlerde sağlık alanında da eğitim verir oldu. Peki bu ne kadar doğru?
Aldıkları sertifikaları ya da yurt dışında aldıklarını iddia ettikleri eğitimleri gösteren ya da gösterme gereği duymayan bu tanınan isimler, neden sağlığa yöneldi? Bu isimler kendi hayatlarında bir şeyler uygulayabilirler, uzmanların gözetiminde yaptıkları ve onlardan öğrendiklerini sanki işin uzmanı gibi insanlara anlatmaları çok mantıksız geliyor. Ancak maalesef insanlar bu duruma inanıyor. Tanınan bu isimler, beslenmeden psikolojiye uzanan geniş yelpazelerine sporu da ekliyorlar. Aslında bu branşların hepsi kendi içinde bir uzmanlık alanıdır. Diyetisyenler neden eğitim alıyor? Psikolog ya da psikiyatristler yıllarını çalışmalarına adıyorlar. Spor konusunda da fizik tedaviden, spor akademilerine uzanan ve en az 4 yıl süren eğitimleri neden alıyorlar? Hiç bu soruyu kendinize sordunuz mu?
Birkaç haftalık süreçte alınan bu sertifikalarla sırf medyada görünüyor diye canınızı emanet etmeye hem de dünyanın parasını vermenize değer mi? Gerçek uzmanlardan alacağınız bu hizmetle hayatınız güzelleşebilirken, kendinize zarar vermeyin. Siz çok değerlisiniz, sağlık ise bu hayattaki en değerli varlığınızdır.
Detoks Masalı
Amerika’dan görüştüğüm bir hekim, Türkiye’de olanlara isyan etti. Konuştuğumuzda detoks adı altında insanları resmen kandırıldıklarını ve yararı olmadığı gibi çok büyük zararı olduğunu söyledi. Tabii gazetelerde yer almak, televizyonda çıkmak ya da sosyal medyada çok sayıda takipçisi olmak insanlar için önemli bir kriter gibi geliyor. Ancak bu konuda lütfen çok dikkat edin. Söz konusu sizin sağlığınız. Birilerinin para kazanma hırsı sizin canınıza mal olabilir.
Yıldızlar Sağlığınızı Anlatmaz
Astrologlar sağlıkla ilgili öyle iddialarda bulunuyorlar ki, sanki yılların uzman hekimleri ve bilim insanları olmuş araştırma yapıyor. Kanıt sorduğunuzda ise aldığınız yanıt, “Araştırında öğrenin” oluyor. Ne kadar açıklayıcı öyle değil mi? Yıldızlar sizin sağlığınızla ilgili bilgi vermez.
Unvanlar Gözünüzü Boyamasın
İsminin önünde farklı unvanlar yazdığında da hemen güvenmeyin. Çalışma alanlarına bakın. Bir kişi, kendi alanı olmadığı halde her konuda konuşuyorsa dikkatli olun. Bu durumda da size zarar verecek bir şey olabilir. Sakın ama sakın üniversitelerin isimleri, unvanların fazlalığı gözünüzü boyamasın. Önemli olan sahip olduğu bilgidir, unvan değil.
Bilmiyorum Demek Büyük Bir Erdemdir
Gerçek uzmanlar kendi uzmanlık alanları dışındaki konularda konuşmazlar. Bir genel cerrah, kalp krizini anlatmaz. Bunu tabii ki bilir, ancak “bu benim uzmanlık alanım değil” diyebiliyorsa, o isme güvenmek için bir artı ekleyebilirsiniz hanesine. İnsanlar hakkında hemen bir kanıya sahip olmayın. Bunların hepsinin temelinde güvenilir kaynakların olmaması yatıyor.
Bilgi kirliliği içinde, uzmanlaşmayan medyanın etkisi çok büyük. Sağlık haberciliğinde uzmanlaşıp, hangi kriterlere göre haber yapılacağı belirlenmeli. Sağlık uzman işidir. Uzman sağlık habercileri, kiminle ne haber yapacağını ve haberi nasıl ele alacağını bilir. Medyanın uzmanlaşması sözde uzmanlardan korunmak için çok önem taşımaktadır. Sağlıklı medya, sağlıklı gelecek demektir.