SGK GENEL KURULU

SGK Olağan İkinci Genel Kurulu’na, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile sendika ve meslek örgütü temsilcileri arasındaki gerginlik damgasını vurdu.

Sosyal Güvenlik Kurumu binasında yapılan Sosyal Güvenlik Kurumu 2. Olağan Genel Kurul toplantısına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Murat Başesgioğlu ile bazı sendika yöneticileri katıldı.
Aralarında Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Türkiye Kamu-Sen ve KESK’in bulunduğu konfederasyonlar ile bazı meslek örgütlerinin genel başkanları protesto amacıyla SGK Genel Kurulunda yer almadı. Bakan Dinçer, genel kurulda konuşma yapmak üzere kürsüye çıktığında Türkiye Kamu-Sen delegeleri salonu terk etti.
Çalışma Bakanı Dinçer, bakanlığının adının çatışma bakanlığı değil, çalışma bakanlığı olduğunu belirterek, “Konfederasyon yöneticilerimizin beni hayatta en çok karşı olduğum şeyle, çatışma kültürüyle itham etmeleri açıkça söyleyeyim ki çok ama çok haksızlık olmuştur” dedi. Bakan Dinçer, SGK Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, sosyal güvenlik ve genel sağlık alanında yapılan reformlarla dün hayal edilemeyenlerin bugün gerçekleşmeye başladığını söyledi.


“Eczane Cirolari Yüzde 20 Arttı”
İlaç alanında yapılan düzenlemelerle 2010’da 2.5 milyar TL tasarruf sağlanacağını belirten Bakan Dinçer, eczanelerin fiyatı düşen ilaçların stokta olanları için garanti verilmesine rağmen bu ve kar düşüşü gerekçeleriyle eylem yapmalarını eleştirdi. Bakan Dinçer, “Eczaneler, hükümetimiz sayesinde büyük karlar elde etti. 2007’de, 11.7, 2008 12.6 milyar TL ödeme yaptık. Bu yıl 15.586 milyar TL ödeyeceğiz. Son iki yılda ilaç pazarı yüzde 40 büyüdü. Düşük cirolu eczanelere yardım için farklı indirim uyguluyoruz. Son dönemde 495 milyon TL ek kaynak sağladık. Eczane ciroları yüzde 20 arttı. Buna rağmen yapılan eylemi, sadece kamuoyunun takdirine, vatandaşın hakemliğine bırakıyoruz” dedi.


“Gelecek Yıl 57 Milyar TL Sosyal Güvenlik Sistemine Para Aktaracağız”
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuşmasında, Türkiye’nin yaş ortalamasının 28 olmasına rağmen, sosyal güvenlik açığı vermesinin gelecekte olağanüstü bir zorluk yaşatacağını vurgulayarak, 65 yaş nüfusunun toplum nüfusa oranının 27 yıl sonar yüzde 18’e yükseleceğini, bu değişikliğin ABD’de 75, Fransa’da 114 yılda olduğunu hatırlattı. Şimdi açık veren sosyal güvenliğin para biriktirilmezse gelecekte çok büyük sorun olacağını söyleyen Bakan Şimşek, Türkiye ekonomisinin sadece açık nedeniyle değil, sosyal güvenlik ve sigorta şirketlerinin tasarruf yapamaması nedeniyle de ciddi bozulma yaşadığını kaydetti. Bakan Şimşek, “Gelecek yıl 57 milyar TL sosyal güvenlik sistemine para aktaracağız. Sadece bir yıl, bir yıl için bu parayı ulaştırmaya versek bütün altyapı sorunları çözülür, üniversitelere versek kalite merkezi oluruz. Türkiye genç nüfusa rağmen sosyal güvenlik açığı vererek büyük bir fırsatı kaçırıyor” diye konuştu.


SGK’ya Yeni Yönetim Kurulu Üyeleri
SGK Genel Kurulunda yeni yönetim kurulu üyeleri belirlendi. Genel Kurulda, kurum yönetim kurulunda sosyal tarafları temsil eden 5 üyenin seçimi gerçekleştirildi. Seçim sonuçlarına göre, SGK Yönetim Kurulunda işverenleri İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Tandoğan Tokgöz, işçileri eski Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, kamu
görevlilerini Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, kendi nam ve hesabına çalışanları Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, emeklileri de Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün temsil etti. Toplam 10 kişiden oluşan yönetim kurulunun diğer üyeleri ise atama yoluyla tespit edildi.