Göreve geldiği günden bu yana birçok ilke imza attığını söyleyen Prof. Dr. Peyami Cinaz, 2010 yılında da yatırımlarının hızla devam edeceğini dile getirdi. Radyoloji Bölümüne MR ve Tomografi cihazı alarak yoğunluğu azaltacaklarını kaydeden Prof. Dr. Cinaz, “Acil radyoloji hizmeti satın alım ihalesi yapıldı. MR çekim hizmetlerini günün 24 saati veriyoruz. Türkiye’de benzeri hizmet veren sağlık merkezi yok. Acil radyoloji hizmetlerini ayırarak rutin radyoloji hizmet alımını kolaylaştıracağız. Ayrıca teknik servisi özelleştirerek yapamadıklarımızı ve dışarıdan aldığımız teknik hizmetleri verir hale geleceğiz” şeklinde konuştu.
Yepyeni Radyoloji ve Radyasyon Onkoloji Kliniği
Radyasyon onkolojisine 4 buçuk trilyonluk yatırım yaptıklarını kaydeden Prof. Dr. Cinaz, Lineer aksilator cihazının bilgisayar üzerinde açı hesabı yaparak kanser hücresine ışınlama yapması sayesinde, sağlıklı hücrenin zarar görmediğini belirtti. Bu cihazın sadece özel sektörde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Cinaz, “Üniversite hastanelerinde bir ilk olma özelliği taşıyor. Radyolojiye yapılan 3 trilyonluk yatırım ile iki adet ultrason ve iki adet periferal anjio alımı yapıldı. Periferal anjio cihazının yeri belirlendi, inşaat sonrası hizmete açılacak. Nükleer tıp bölümüne yeni kameralar, gastroenteroloji kliniğine yeni endoskopi ve kolonoskopi cihazları alındı. Çocuk EEG ve erişkin EEG monitorizasyon merkezi yakında hizmete girecek. Aynı anda günde 3 hastamıza 24 saatlik EEG monitorizasyonu yapılabilecek. Transplantasyon merkezi ve nefroloji bölümünü B bloğa taşıyoruz. Transplantasyon hastalarına 18 servis yatağı ve 4 yoğun bakım yatağı ile yepyeni bir servis açacağız” şeklinde bilgilerini verdi.
Yeni Servisler Açılacak
Onkoloji bölümünde 20 yataklı yeni ünite açılacağını belirten Prof. Dr. Cinaz şöyle konuştu: “Kemoterapi ünitesini açtık şimdi de ayaktan merkezi kemoterapi ünitesini açma hazırlıklarını yapıyoruz. Ayrıca onkolojiye 10 yeni yatak daha ekleyeceğiz. Ayrıca Prof.Dr. Cinaz hastanede 6 kişilik odaların ikişer kişilik odalara dönüştürüleceğini de planladıklarını belirtti. Bina içerisinde bölümlerde de yenilikler için hazırlıklar yapıyoruz. E Blok Giriş katı poliklinik ve gastroenteroloji merkezi olacak. Teknik servis, eczane ve depo gibi bölümleri alt kata taşıyoruz. Ayaktan cerrahi hizmeti vermek için ek 6 ameliyathane yapılacak. 2010 yılında hematoloji servisi, göz servisi ve ayaktan cerrahi ameliyathanesi kurulacak. Tüm hastanede ayrı birimlerdeki yoğun bakımları 5. kat yemekhanede toplayacağız. Yemekhane ve mutfağı E-Blok çatı katına taşıyacağız. Bahsettiğim bu yatırımlara yaklaşık 25 trilyon ödenek döner sermayeden ayırdık. ”
Periferde de Hizmet Veriyor Olacağız
Periferde Çay yolunda, konut kentte tıp merkezi inşaatının bitmek üzere olduğunu belirten Prof. Dr. Cinaz, bu merkezin 2010 yılında hizmet vermeye başlayacağını kaydetti. Yerinin Yeni Mahalle Belediyesi tarafından verildiğini, inşaatını bir hayır severin yaptırdığını dile getiren Prof. Dr. Cinaz, iç donanımını kendilerinin karşılayacağını söyledi. Prof. Dr. Cinaz, Yeni Mahalle Belediyesi tarafından başka bir alan daha gösterildiğini ve uygun görüldüğü takdirde orada da semt polikliniği açacaklarını ifade etti.
Yepyeni Bir Performans ve Döner Sermaye Dağıtım Sistemi
Maddi iyileştirmeler yaptıklarının altını çizen Prof. Dr. Cinaz, “6 Ağustos 2008 tarihinden bu yana idari personelin döner sermaye puanlarını 30 puan arttırdık. Asistanların, öğretim görevlilerinin ve uzmanların döner sermaye puanlarını da 30 puan arttırdık. Yeni performans sistemi başlatıldı ve bu sistem ile katkı payı verilmeye başlandı. Bizim oluşturduğumuz sistemde hasta bazında maliyet analizi sonucunda kazanç kalıyorsa, bunun üzerinden yüzde olarak döner sermaye payı dağıtımı yapıyoruz. Bilgisayara girilen yaklaşık bir milyon datayı farklı basamaklarda değerlendirerek hak edişlerini hazırladık. Patenti bize ait bir sistem geliştirdik. Her yapılan işlemin maliyetini yapmak durumundayız. Gider ne kadar çoksa hekime yansıyan miktar azalırken, gider azaldıkça yansıyan döner sermaye artacak. Bu sistem sayesinde en uygun fiyata, kaliteli olan ürünün tercih edilmesini sağlayacağız. Sabit bir döner sermaye payı vermeyeceğiz, her öğretim üyesinin katkısı oranında döner sermaye payı dağıtılacak. Böylece öğretim elemanlarının motivasyon ve ilgisi artacaktır” diye konuştu.
“Dijital Hastane Oluyoruz”
Yaptıkları satın almaların ödemelerini 6 ay geriden ödediklerini belirten Prof. Dr. Cinaz şöyle konuştu: “Aldığımız ürünlerin fiyatları artarken bizim kazandığımız ücret artmıyor. Bu sebepten kaçakları ortadan kaldırarak harcamaları azaltmak için fatura birimi kurduk. Harcamaların kısılmasına paralel olarak yeniliklerimiz devam ediyor. 2010 yılında digital hastane oluyoruz. Plastik cerrahi, genel cerrahi ve dermatolojide pilot uygulama başladı.Kağıt ile ilgili her türlü evrak sistemi kaldırıldı. Bu sistem için 300 tane bilgisayar aldık, her türlü işlem bilgisayar üzerinden yapılıyor. Network ihalesini 2010 yılında yapacağız, bu ihaleden sonra Pac sistemine de geçeceğiz. Yeni sistem için 3 milyon dolar yatırım yapılacak.”
Kan Alma Birimi ve Laboratuarlarda Yenilikler Yapıldı
Bu yıl İngilizce tıp eğitiminin başladığına dikkat çeken Prof. Dr. Cinaz, eğitim kalitesini arttırdıklarını söyledi. Akreditasyon işlemlerine başlayacaklarını belirtti. Kan alma sisteminde değişiklik yapılacağına değinen Prof. Dr. Cinaz, barkotlama sistemi ile bilgisayar üzerinden otomatik olarak tüplerin barkotlanarak ve hazır şekilde alınacağını vurguladı. Merkezi tüm laboratuarları yeniledik, önümüzdeki aylarda açılışını yapacağız.
“İhale Sistemi Halen Düzgün Değil”
Türkiye’de ihale sorununun çözülemediğini belirten Prof. Dr. Cinaz, “Kapalı zarf usulü ihale yapıyoruz. En düşük fiyatı veren firmaya ihaleyi veriyoruz veya fiyatı düşük olan ürüne ihale verilmezse, tercih raporu hazırlatıyoruz. İhale sistemi yerine ilgililerden oluşan heyet kurulsun, firmalarla pazarlık yapabilelim ve alımlar bu şekilde gerçekleştirilebilsin. Daha karlı alım yapacağımız gibi, kaliteli olan ürünü seçebilme şansımızda olacak. Kapalı zarf usulü yapılması yanında ihaleye çıkıldıktan sonra fiyat değiştirilemiyor. Oysaki açık alım yapılmalı ve denetlenmeli. Ucuz olduğu için Çin malı ürün alınıyor ancak kullanılamıyor” dedi.
Servis kapılarının kullanılamaz durumda bulunduğunu ve bu servislere şifreli kapılar yaptırdıklarını kaydeden Prof. Dr. Cinaz, “Her kattaki tuvalet, desk ve tedavi odalarını yeniledik. Yataklı servisleri yeniledik. Hasta hizmetleri açısından özel servisler yaptık. Çok fazla şikayet alan yemekler konusunda, gerekli önlemleri alarak memnuniyeti sağladıklarını ifade etti. Artık öğretim üyeleri de hastalarda aynı yemeği yemektedirler. Kadın doğum odaları kendiliğinden doğum yapılabilecek şekilde yeniledik. Kadın Doğum ameliyat odalarını yenilendi. Psikiyatri servisini yeniden yapılandırdık, şimdi kardiyoloji servisinde yeni tadilata başladık” diye konuştu.