OSTİM İLE BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ EL ELE

Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü ve Ostim Medikal Sanayi Kümelenmesi, ortak çalışmalar yapmak için bir araya geldi.

Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü ve Ostim Medikal Sanayi Kümelenmesi Buluşması gerçekleştirildi. Bu toplantı ile Ostim bünyesindeki biyomedikal küme üyesi firmalar ile Başkent Üniversitesi ortak işbirliği yapma kararı alındı. Sektörde neler yapıldığının üzerinde durularak keşfedilen yeni ürünler anlatıldı. Açılış konuşmasını Başkent Üniversitesi Rektör vekili Prof. Dr. Korkut Ersoy, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kuru, Başkent Üniversitesi Biyomedikal Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dengiz, Fatih Üniversitesi temsilcileri, Ostim yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ve Ostim firma yöneticileri katıldı. Biyomedikal mühendisliği ve medikal sanayi kümelenme çalışmaları başlatılarak, işbirliği yapma kararı alındı. Prof. Dr. Dengiz aşılış konuşmasında, “Biyomedikal mühendisliği bölümünün çalışmalarıyla sektöre destek olmak ve birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Üniversitelerin eğitim ve öğretim görevlerinin yanı sıra bilgi üretip paylaşarak, hızlı şekilde yayılmasını da sağlıyoruz” şeklinde konuştu.


“İşbirliğinde En İyi Yolun Kümelenme”
Toplantı açılışında konuşan Ostim Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, “Bölgesel kalkınma projesi üzerine çalışıyoruz. Yerel ve lokal çalışma olmakla beraber bunları yaygınlaştırmak ve paylaşmak istiyoruz. Uygulamadan geliyoruz, orta ve küçük işletmeler ancak üniversite olan işbirliği ortaklığında bizim de eksikliklerimiz var. Bunların önüne geçmek için bazı çalışma denemeleri yaptık. ODTÜ ile ODAGEM adı altında bir topluluk oluşturduk ve ODTÜ’nün Tekno parkını Ostime taşıyarak çalışmalarımızı sürdürdük. Ancak en iyi yolun kümelenme olduğunu fark ettik. Bir araştırma yaptırdık. Bölgemizdeki güçlü ve zayıf yanlarımızı belirledik. “Hem Türkiye’de hem de dünyada rekabetçi bölge ve sektör olabiliriz” sorusunu kendimize sorduk. Bunun sonucunda bize ciddi bilgi verildi” dedi.


“Toksik Moleküllerin Kandan Uzaklaştırılmasını Sağlayan Kürelere”
Doç. Dr. Mustafa Kocakulak, Ekstrakorporeal Yapay Organlar konusunda yaptığı çalışmalar hakkında şunları söyledi: “Yapay organ gelişmiş ülkelerde kullanıldığı gibi ülkemizde de kullanılıyor. Ülkemizdeki açık kalp ameliyatları 35-40 bin rakamlara ulaşıyor. Diyaliz oranları ise yüz binlerle ifade etmek mümkün. Bununla birlikte yapay organ, açık kalp ameliyatlarında yapay opsiyonetör akciğerin yerini alıyor, ayrıca kalbin yerini alan bir pompa yerleştiriliyor. Bunlarla ilgili olarak Amerika’da 7 bin dolarlık septik şok hastaları için çalışmalar yaptım. Toksik moleküllerin kandan uzaklaştırılmasını sağlayan çalışmalar yürüttüm. Polimerik mikro küreler yaparak toksik molekülleri kandan uzaklaştırmasını sağladık. Karaciğere destek olacak şekilde bir çeşit yapay organ oluşturduk.”


“Düzeyde Kaplama Yapmanın En Ucuz Ve Etkili Yöntemlerinden Bir Tanesi Plazmadır”
Biyosensör ve Plazma Teknikleri konusunda Yrd. Doç. Dr. Cengiz Koçum “Maddenin 4. hali olan plazma iki şekilde oluşuyor. Plazma üretmenin yollarından bir tanesi de sıcak plazmadır ki ağır endüstride kullanılabilir. Fakat başka plazma üretme yöntemi de radyo dalgası ile plazma oluşturarak kaplamalar yapabiliyorum. Moleküler düzeyde kaplama yapmanın en ucuz ve etkili yöntemlerinden bir tanesi plazmadır. Ancak hem yüksek vakum gerekiyor hem de yüksek radyo dalgası enerjisi gerektiriyor. Dolayısıyla sanayiye uygulanması da uygun değil. Özellikle büyük boyutlu üretimler için uygun değil. Stent veya medikal ürünler için uygun olabilir ancak büyük boyutlu ürünler için çokta uygun değil. Atmosferik plazma ortaya çıktı” şeklinde konuştu.


Biyomalzeme Üzerinde Üretilen Sistemler
Biyosensör ve Nanoteknolojik Biyomalzemeler konusunda Yrd. Doç. Dr. Dilek Çökeliler bilgi vererek “Biyomalzeme araştırma grubu olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Antibakteriyel yüzeylerde metal kaplamalar ile ilgili çalışmalar var. Diş hekimliği ve beyin-omurilik cerrahisi ile ortak yürüttüğümüz çalışmalar devam ediyor. Biyomalzeme üzerinde üretilen sistemlerin uygulaması üzerine çalışmalar yapıyorum. Bu kaplamaları nerelerde kullanılır. Bunu araştırıyoruz”diye konuştu. Ayrıca Yrd. Doç. Dr. Metin Yıldız, Biyomedikal Enstrümantasyon ve Sinyal işleme, Arş. Gör. Mehmet Feyzi Akşahin ve Mühendis Erhan Ermek Polisomnograf Uygulamaları ve Arş. Gör. Tuncay Bayrak QCM Biyosensörler üzerine sunum yaptılar.