Dünya Kanser Kongresi 27-31 Ağustos tarihleri arasında Cenevre’de yapıldı. Dünya’daki tüm kanser örgütlerinin bilgi birikimlerini paylaştıkları toplantıda, Türk Kanser Araştırma Savaş Kurumu Başkanı olan Prof. Dr. M. Tezer Kutluk, ‘Yılın Kanser Örgütü’ seçilen kurumun yaptığı çalışmalardan dolayı ödül aldı. 102 ülkedeki 322 kanser örgütü arasından sıyrılarak büyük başarının altına imza atan ödül Prof. Dr. Kutluk’a, 27 Ağustos tarihinde Cenevre’de verildi. Ayrıca Prof. Dr. Kutluk, Dünya Kanser Örgütü Yönetim Kurulu üyeliğine de seçildi. Dünya Kanser Kongresi’nde, kanserden korunmanın önemi, tütün kontrolü, erken teşhis, tedaviye herkesin ulaşabilmesi, araştırmaların desteklenmesi ve psiko-sosyal destek gibi birçok konuda bir acil eylem çağrısında bulundu.
Çalışmalarının süreceğini dile getiren Avrupa Kanser Liginin ve kongrenin yönetim kurulu üyesi olan Prof. Dr. Kutluk, bütün bu uluslararası aktivitelerle, aldıkları ödülle ve yönetim kurulu üyeliği ile Dünya’daki diğer örgütlerin ve Dünya Kanser Örgütü’nün deneyimini Türkiye’ye; ülkemizdeki birikimlerini ise dünya’nın diğer bölgelerine taşıdıklarını söyledi. Kongrede düzenlenen film festivalinde jüri üyesi olarak yer almasının yanında oturum başkanlığı ve muhtelif komitelerde yer alan Prof. Dr. Kutluk, kurumun çalışmalarını özetlerken “Umut Evi, hastaları bilgilendirmekle ilgili web sitesi ve çalışmaları poster şeklinde sunduk. Hacettepe Umut Evinde son 1 yıl içerisinde 545 kişi, 2 bin 600 gece konakladı. Son üç yılda düzenlediğimiz kanserli hasta toplantılarına 1500 kişi kanserli hasta katıldı. 2 bin ziyaretçi web sitesi üzerinden bilgilendirildi. En çok soru alan kanser türü meme kanseridir. Kanser deklarasyonunda her yıl 11 milyon yeni kanser vakası görülüyor. 8 milyon kişi her yıl kanserden ölüyor. Eğer bu şekilde devam ederse kanser vakası sayısı 16 milyonu bulacak. Kalp hastalıklarından sonra kanser ikinci sırayı alıyor” dedi.
1947 Yılından Bu Yana Hizmet
Türk Kanser Araştırma Grubunun 1947 yılında kurulduğunu ve birçok ilke imza attığını kaydeden Prof. Dr. Kutluk, 1962 yılında Türkiye’nin ilk kanser hastanesi olan Ankara Onkoloji Hastanesi kurularak, 1973’te ilk kanser dergisinin yayınlandığını dile getirdi. 1975 yılında ulusal kanser kongrelerini başlatan örgütün, kanser afiş, poster, sloganlar ve kanser hakkında bilgilendirme yaptığını bunun yanı sıra onkoloji kitapları, hekim ve hekim dışı personelin eğitimine destek verdiğini ifade eden Prof. Dr. Kutluk,”Dernek, halkın kanser hakkında eğitimine büyük çaba harcamıştır. 1969 yılında Dünya Kanser Örgütünün üyesi olmuştur. 2003 yılında Avrupa kanser örgütünün üyesi olan kuruluş, 2006 yılında Hacettepe Umut evinin açılmasına öncü olmuştur. Umut evi, şehir dışından gelen kanser hastalarının ve yakınlarının kaldığı misafirhane görevi görmektedir” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Kutluk, ayrıca 2003 yılında Gaziantep’teki şubeleri aracılığı ile Güneydoğu Onkoloji Hastanesi açarak, üniversiteye kiraladıklarını ve bu yolla Güneydoğu bölgesinde de faaliyetlerinin sürdüğünü söyledi.
Kanserli Hasta Kongresi
Nisan ayının ilk haftasının ‘Kanser Haftası’ olduğu için halkı bilgilendirme çalışmaları yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Kutluk, 3 yıldan bu yana 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde, kanserden korunma konusunda bilgilendirme kampanyaları yapıldığına dikkat çekti. Yine 2006 yılından beri Türkiye’de ilk kez kanserli hasta kongrelerini düzenlediklerini ve bu kongrede sağlık hizmeti alanları bilgilendirdiklerinin üzerinde duran Prof. Dr. Kutluk, “Meme kanseri bilgilendirme hattını kuran derneğin, tüm çalışmalarını, Avrupa’daki örgütlerle paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.