25 Ekim – 02 Kasım tarihleri arasında Op. Dr. Ivan Schewitz’in davetlisi olarak Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg kentine giden, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yüksel, Pektus Deformitesi (Kunduracı Göğsü) hastalığı düzeltilmesinde uygulanan Nuss ameliyatı konusunda bir dizi konferans verdi. Bu girişim konusundaki tecrübelerini katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Yüksel, “Ülkede ilk defa yapılan üç Nuss ameliyatına da bizzat rehberlik ettim. Ülke basınının gündemine aldığım konuyla ilgili olarak, bir radyo programına da konuk oldum” dedi.
18. World Society of Cardio-Thoracic Surgeons’da 2 Sunum
Yunanistan’da gerçekleştirilen 18. World Society of Cardio-Thoracic Surgeons Dünya Kongresi’nde Nuss ameliyatıyla ilgili iki sunum gerçekleştirdiğini dile getiren Prof. Dr. Yüksel, kunduracı göğsü tedavisinde açık cerrahi yöntemi uygulayan ancak Nuss ameliyatı uygulamayı Dr. Schewitz’in istediğini kendisine ilettiğini söyledi. Dr. Yüksel, Birinci Pektus Deformitesi Onarımı Çalıştayı’nda Dr. Schewitz’ı davet ettiğini ve İstanbul’a da gelerek Marmara Üniversitesi Ameliyathanesi’nde gerçekleştirilen Nuss ameliyatlarını izleme olanağı bulduğunu ifade etti.
“Yaklaşık 300 canlı doğumda bir görülen ve Türkiye’de 200 bin kişide olduğu düşünülen Kunduracı Göğsü hastalığı son yıllara kadar zahmetli bir açık cerrahi teknik olan Ravitch ameliyatı ile tedavi ediliyordu. Daha estetik ve zahmetsiz bir kapalı cerrahi teknik olan Nuss ameliyatı Türkiye’de ilk defa 2005 yılında Marmara Üniversitesi Hastanesi’nde uygulanmaya başlandı. Yine ilk kez ben ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Önen tarafından geliştirilen ve Türk patentiyle üretilmiş metal protezlerin kullanıldığı bu teknikle geçen 3 yılda 82 hasta Marmara Üniversitesi Hastanesi’nde yüksek hasta memnuniyeti oranlarıyla ameliyat edildi” diyen Prof. Dr. Yüksel, Güney Afrika’ya davet edilmesiyle yurt dışına bir cerrahi tekniği ihraç ettiği anlamı taşıdığını ve başarıyla tamamlandığını söyledi.