Dr. Halil İbrahim Yakut 2007 yılında hastanelerinde yatan hasta sayısının 9.745, pediatri poliklinik muayene sayılarının 206. 000, acil muayene sayılarının ise 105. 000 olduğunu belirtti. Dr. Yakut son bir yılda 3000’e yakın Pediatrik Cerrahi ameliyatı yaptıklarını ve ameliyat başarılarının çok yüksek olduğunu ifade etti.
Yaptıkları hasta memnuniyeti anketlerinde yüz üzerinden 92 puan aldıklarını belirten Yakut, bebek dostu hastanesi olduklarını dile getirdi. Eğitim hemşirelerinin çocuk hastalara hizmet içi eğitim ve psikologların psikolojik destek sağladığını söyleyen Halil İbrahim Yakut, hastanelerinde ayrıca ilkokul bulunduğunu, okula giden çocuklara hastanede yattıkları sürece milli eğitime bağlı öğretmenlerce eğitim verildiğini sözlerine ekledi. Türkiye’de Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler arasında sadece çocuklar için en büyük kemik iliği transplantasyon merkezini kuracaklarını ifade eden Yakut il özel idaresinin destek vermesiyle gerçekleşecek projenin Ekim ayında tamamlanmasının beklendiğini kaydetti. Yakut; KİT Merkezinin 5 katlı ve 5000 metre karelik bir alanda olacağını kemik iliği transplantasyonu, kordon kanı bankası, hematoloji ve onkoloji servisleri olarak hizmet vereceğini, 7–8 yataklı olması düşünülen kemik iliği transplantasyonu merkezi konusunda ülke boyutunda büyük bir açık olduğunu ve KİT adayı hastaların şu an itibarıyla en az 2–3 yıl sıra beklediklerini, Sağlık Bakanlığının bu konuya çok önem verdiğini ve kendilerini desteklediğini söyledi.
Türkiye’nin her yerinden hastanelerine hasta transferinin olduğunu, problemli yeni doğan hastaların da doğum evlerinden geldiğini vurguladı. Dr. Yakut, sağlam çocuk polikliniği açtıklarını ve tüm bebeklerin fiziksel ve ruhsal gelişiminin gelişimlerinin takip edildiğini, aşılarının yapıldığını ifade etti.
İlk defa kapsamlı bir Metabolizma Laboratuarı açılacak
Ankara’da Devlet hastaneleri içerisinde tek yeni doğan sonrası çocuk yoğun bakımın kendi hastanelerinde olduğunu dile getiren Dr. Yakut hastanelerinde modern bir kan merkezi kurduklarını belirtti. MR, tomografi hizmetini şimdilik dışarıdan hizmet aldıklarını ancak ihalesini yaptıklarını iki aya kadar cihazların kurulacağını bildiren Yakut: “Ankara’da çocuklara anestezi ile MR ve tomografi çekim konusunda sıkıntı var. Anestezi bölümüyle beraber bu cihazlarla sıkıntıları aşacağız.
Türkiye’nin her yanından yan dal hastalarımız geliyor. Tıp fakültelerinde yapılan çoğu işlem burada da yapılıyor. Alerji testleri, endokrinolojik testler, nöroloji alanında EEG, BAER, ter testi, üre nefes testleri, çocuk psikiyatrisinde WISC-R gibi testler hastanemizde yapılmaktadır.” dedi. Dr. Yakut 2008 yılında Sağlık Bakanlığına bağlı çocuk dal hastanelerinde ilk defa kapsamlı bir Metabolizma Laboratuarı açacaklarını, Tıbbi Genetik uzmanının göreve başlaması dolayısıyla da genetik çalışmalara da başlayacaklarını kaydetti.
Acil serviste de fiziksel yenilikler yapılacağını ve hasta ve çalışan konforuna göre dizayn yapılacağını dile getirdi. Dr. Yakut mevcut durum olarak 1.1.2008’den sonraki uygulamaya iyi hazırlandıkları için laboratuar ve görüntüleme tetkik hizmetlerinde, ilaç ve tıbbi malzeme konusunda az sorun yaşadıklarını söyledi.