AĞIZ KOKUSUNDAN NASIL KURTULURSUNUZ?

Ağız kokusunun sebebi çok önemlidir. Sistemik bir hastalığın bulgusu değilse çoğunlukla diş odaklıdır. Detaylı bir muayene sonucunda tedavi uygulanır. Sakız ve ağız gargarası seçimine kadar bütün hijyen ürünlerinin kullanımında belli noktaları bilmek hayat kurtarıcı olabilir. 

Son dönemlerde Ramazan ayı ile gündeme gelen ağız kokusundan korunmanın yolları nelerdir? Ağız hijyenine dikkat etmenize rağmen bir koku mu oluşuyor? Toplulukta konuşurken çekiniyor musunuz? Sık sık aromalı sakızlara mı sarılıyorsunuz? Diş Hekimi Sibel Örsal ile ağız kokusundan kurtulmanın yollarını konuştuk. 

Ağız kokusu nedir?  Ağız kokusu neden olur? 
Ağızdaki hoş olmayan kokuya kısaca ağız kokusu veya “Halitosis” denir. Ağız kokusunu bir hastalık olarak tanımlamak zordur. Tek başına ağız kokusu çoğunlukla ağız bakımının eksikliği ve diş eti hastalığının sinyali olabilir. Ancak ağız kokusu çok önemli hastalıkların işaretçisi de olabilir. 

Ağız kokusunu patolojik ve fizyolojik olmak üzere iki kısma ayırmak mümkündür.

Fizyolojik ağız kokusu dediğimiz durum, her sağlıklı birey sabah uyandığında sindirim kanalında biriken gazlar veya dil sırtında üreyen bakterilerin sebep olduğu ağız kokusu ortaya çıkabilir. Dil sırtını fırçalamak ve sürekli olmamak şartıyla çinko içeren ağız gargaraları kullanmak etkili olabilir.

Patolojik ağız kokusu (gerçek halitosis) ise,  bir kısmı ağızlarındaki çirkin kokunun ya farkında değildirler, ya tolere etmektedirler veya kabullenmişlerdir. Bu kabullenme sosyal anlamda ve bireysel bazda kişinin içe kapanmasına dahi neden olabilir. Eşler arası bu sorunun konuşulmaktan çekinilmesi ilişkileri olumsuz etkilemektedir.

Ağız kokusunda etkili olan ürünler nelerdir? Aromalı sakızlar, şekerler gibi herkesin kurtarıcısı olan ürünlerin zararı var mı?
Ağız kokusu tedavisi çinkolu ürünler kullanılmalıdır. Çinkolu macun, gargara, sakız tercih edilebilir. Tedavi için chlorhexidin içeren gargaralar en çok 1 hafta kullandırabilirsiniz, aksi durumda hastanın dili ve dişleri kahverengi boyanacaktır. Çinko içeren gargaraları diş taşı temizliği yapılıp var olan problem giderildikten sonra kullanmak etkili olmaktadır. Ağız kokusu tedavisi çinkolu gargaraların chlorohexidin içermeyenleri ömür boyu kullanılabilir çünkü boyamaz. 

Ağız gargarası kullanmanın zararı var mı?
Ağız kokusu tedavisi için eczaneden alınan 10 gargaradan 9 tanesinde alkol vardır.  Alkol içeren gargaralar kokuda etkili değildir. Ağız kokusu tedavisinde çinkolu sakız verilebilir.

Ağız kokusu tedavisi nedir?
Ağız kokusu tedavisinin ilk adımı hastanın ağız hijyenini düzeltmek ve o şekilde korumaktır. Ağızda bakteri tutunabilecek her pürüzlü yüzeyi temizlemek gerekir. Ağız içerisindeki bütün yüzeyler bakterileri tutamaz olmalıdır, cilalı olmalıdır. 

Ağız kokusu tedavisinde en sık rastlanan problem köprü gövdesinin altının kapalı olarak hazırlanmış olmasıdır.  Köprü taşıyan bireyler potansiyel ağız kokusu hastasıdır. Bundan şüpheleniliyorsa, köprüleri sökülmelidir. Sayısız ağız kokusu vakası sadece ağızdaki köprüler sökülünce kaybolmaktadır. Yapılan köprü tedavilerinde alt kısmı çok iyi temizlenecek şekilde olmalıdır. 

Ağız kokusu tedavisinde diş fırçası kullanımı çok önemlidir.  Yumuşak fırça ve pilli diş fırçaları önerilmez. Orta sert fırça kullanılmalıdır.

Dil yüzeyine yapışan eklentiler kokuya sebep olur. Ağız kokusu tedavisi dil fırçalamanın ağız kokusu üzerine engelleyici etkisi yüzde 88’lere kadar çıkmaktadır. Keratinleşmiş kıllı diller en fazla fırçalanmaya ihtiyaç duyanlardır. 

Diş Hekimi Sibel Örsal kimdir?
Hacettepe Diş hekimliğine girmiş ve 1990 yılında mezun olmuştur. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Periodontoloji Ana Bilim Dalında araştırma görevlisi olarak başlamış ve 1995 senesinde uzmanlık unvanını almıştır. Nişantaşı Doktorlar Merkezindeki muayenehanesinde  çalışmalarını sürdürmektedir. Türk Periodontoloji derneği ve IAP üyesidir.