VAKIF GUREBA YENİLENİYOR

Vakıf ve eğitim araştırma hastane özelliği taşıyan Bezmi Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesinde, binadan, eğitimlere, yeni yazılımlardan, randevu sistemine kadar bir çok yenilik yapılmaya devam ediyor.

800 yatak kapasitesi ve bin 510 personeli ile günlük 4 bin poliklinik sayısına ulaştığını kaydeden Bezmi Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Turan Aslan hastanenin yüzde 80 doluluk oranında, yıllık 30 bin 591 yatan hasta sayısının olduğunu belirtti. Hastane binasının yeni düzenlemeye uygun olarak her hekime bir poliklinik şeklinde olacağını ileten Doç. Dr. Aslan, yeni poliklinik binasına taşındıktan sonra hastane binasında gerçekleştirilecek tadilat ile tek yada çift kişilik, banyosu ve tuvaleti bulunan odalar dizayn edileceğini kaydetti. Haftalık ve günlük olarak hastaların telefonla aranarak durumları servis bazında araştırıldığını ve pilot uygulamalar yapıldığını ifade eden Doç. Dr. Aslan, hasta hakları konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında şöyle konuştu: “Hasta şikâyetleri bizzat hastalarımız ve yakınları tarafından ‘teşekkür, şikayet ve öneri formlarına’ yapılabildiği gibi elektronik ortamda da web sayfamızdan yapılabilmektedir. Şikâyetler yazılı olarak alındıktan sonra kurul toplantılarında değerlendirilir ve şikayet sahibine yazılı olarak bilgi verilir, sorunların bir kısmı yeni kurulan Hasta İlişkileri Biriminde anlık olarak çözülmektedir. Hastanemiz değişim süreci içerisinde olduğu için video sunumu ve ‘Hasta Hakları Broşürleri’ ile hasta ve yakınlarının ne gibi haklara sahip olduğunu aktarıyoruz. Geniş bir kitleyi hedef alan içerikle personelimizin de iletişim eğitimi aldığı, hasta ve çalışan iletişimi görsel efektlerle desteklenmektedir.”


Haberleşme Sistemleri Yenileniyor
Tedarikçi firmalara borç ödemelerinin zamanında yapıldığını dile getiren Doç. Dr. Aslan, elektrik sistemi, network ağı, telefon santralinin yenilendiğini ve kablosuz telefon ve internet sisteminin çalışmaya başladığını kaydetti. Herhangi bir afet anında devreye girmek üzere ‘uydu telefonu’ bağlantısı temin edilmiştir. Kurum içi elektronik haberleşme, elektronik devam takip sistemi, güvenlik altyapısının da çalışmaya başladığını ileten Doç. Dr. Aslan, bilgisayar kontrollü pnömatik numune transport sisteminin devreye girdiğini kaydederek atık tesisatı, sıhhi tesisat, kalorifer, çatı teras izolasyon ve genel onarım çalışmalarının, hastane alt yapısı, çevre düzenlemesi ve çalışmayan sistem sorunlarının da giderildiğini belirtti.

Hastane Çalışanlarına Eğitim Veriliyor
Doç. Dr. Aslan, iletişim, stresle başa çıkma, NLP, hizmet içi eğitim, oryantasyon eğitimi ile ilgili eğitimlerin verilmesinin yanında Okan Üniversitesi işbirliği ile hastanede ‘Sağlık Kurumları Yöneticiliği’ yüksek lisans programı ve özel bir eğitim kurumu aracılığıyla ingilizce eğitimi verildiğini iletti. Ayrıca hastalara emzirme, diabet, cilt hastalıkları gibi konularda eğitim verildiğini dile getiren Doç. Dr. Aslan, her salı günü diabet toplantısı yapıldığını ve isteyenlerin bu toplantıya katılabileceğini belirtti.
Hastanelerinin sık sık kurum değişikliği yaşaması nedeniyle fiziki alt yapı ve tıbbi donanım yetersizliği nedeniyle sorun yaşandığını ifade eden Doç. Dr. Aslan, son iki yılda yapılan çalışmalar sonucu elektrik, ısınma, sıhhi tesisat, telefon santrali gibi konularda sorun yaşanmadığını belirtti.


2009 yılı hedefleri içerisinde tarihi hastane binasının poliklinik olarak faaliyete geçirileceğini ifade eden Doç. Dr. Aslan, hastalarımıza daha kaliteli hizmet sunulması, hasta ve çalışan güvenliğine daha fazla önem verildiğini açıkladı.

İhaleler Zamanında Sonuçlanmıyor
“Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı tek vakıf hastanesi olarak en önemli farkımız garip ve kimsesiz hastaların tedavilerini hiç bir ücret talep etmeden karşılamaktır” diyen Doç. Dr. Aslan, hastanelerinin özerk bir yapıya sahip olduğunu ifade etti. ihalelerin belirlenen sürede gerçekleşmemesinin işlerin aksamasına neden olduğunu ifade eden Doç. Dr. Aslan, “Firmaların ihale usullerine itiraz etmelerinden ve kanuni bekleme sürelerinden kaynaklanan gecikmeler, malzemelerin çok çeşitli olması ve kalite farklarının fazlalığı yaşanan sorunlar arasında yer alıyor. İhalelerin ödemelerinde her hangi bir sorun yaşanmamaktadır çünkü; belirlenen bütçeler ve ödenekler doğrultusunda ihaleler düzenlenmektedir. Hekim tercihi bilhassa tıbbi malzeme ve cihaz alımlarında ihale komisyonlarına konunun uzmanı en az iki üyenin dahil edilmesi ile çözümlenmiştir K.İ.K gereği oluşturulan komisyonda konunun uzmanı kompetanlar bulunmaktadır” dedi.


Vakıf ve Eğitim Hastanesi
Son teknoloji ürünü tıbbi cihazlarda kalite ve verimlilik konusunda memnuniyet verici yönler bulunduğunu dile getiren Doç. Dr. Aslan, “Ancak kurulum ve teknik bakım maliyetleri oldukça yüksek olmasının yanı sıra üniversite desteğiyle kişi, klinik ve hizmet gibi unsur bazlı maliyet analizi çalışması yapılmakta, yatırım kararlarımızı buna göre yönlendirmekteyiz.
Hastanemiz her ne kadar Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı bir vakıf hastanesi de olsa Sağlık Bakanlığı mevzuatlarında belirlenen esaslar doğrultusunda hizmet verilmekte olan eğitim ve araştırma hastanesidir. Uygulamalar belirlenen standartlar doğrultusunda yapılmaktadır” şeklinde konuştu

Yeni Yazılım Yeni Sistem
Hastane ile ilgili yapılan yenilikleri Doç. Dr. Aslan şöyle sıraladı: “Yazılımın yeni çıkan kanun, yönetmelik, yönerge gibi mevzuata uygun hale getirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılarak sorunsuz bir biçimde yeni yazılım (HIS) devreye alınmıştır. Biyokimya ve Mikrobiyoloji laboratuarları sonuçlarının HİS’e aktarılma işlemi gerçekleştirilmiştir,doktorlar laboratuar sonuçlarını ekrandan, hastalarımız ise web sayfasından görebilmektedirler.Kamu hastaneleriyle yapılan protokol sonucu hizmet paylaşımı sağlanmış, rutindeki tüm tetkikler yapılabilir hale gelmiş, hastaların hastane dışına sevk uygulaması ortadan kalkmıştır. Radyoloji Hizmetleri için halen Özel Görüntüleme Merkezleri ile sözleşmeler neticesinde tüm radyolojik tetkikler yapılabilir haldedir. Reanimasyon, Dahili YB, Cerrahi YB,Yeni doğan YB ünitelerinin plan-projeleri tamamlandı.Anahtar teslimi projeler halinde ihale edilecektir.Sterilizasyon ünitesi Uluslararası normlara uygun olarak projeleri hazırlanmıştır ihale aşamasındadır. Ameliyathanede sürekli iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır.”


Hasta Bekleme Süresi Kısalıyor
Aile hekimliği ve check-up polikliniği kurduklarını dile getiren Doç. Dr. Aslan, diş acil polikliniği 7 gün 24 saat hizmet vermeye başladığını kaydetti. İnternet ve SMS randevu sistemi ile hasta bekleme süresini en aza indirildiğinin üzerinde duran Doç. Dr. Aslan, “Alanında bir ilk olacak olan IVR (interactive voice response) ile randevu alma hizmeti başlatacağız” dedi.

2009’da Gerçekleşecekler
2009 yıl için planlarını Doç. Dr. Aslan şöyle sıraladı: “Kurumsal toplam kalite çalışmaları ve akreditasyon ekibi oluşturuldu. Danışmanlık hizmeti alınarak süreç hızlandırılacaktır. Eğitim ve eksikliklerin belirlenmesi ve yol haritasının çıkarılması çalışmaları devam etmektedir. Hastane çalışanlarına (doktor, hemşire) İngilizce eğitimi verilmeye başlandı. İhtiyaç sahibi hastaların nakil ve tedavi için evlerinden alınmaları hizmeti için hazırlıklarımız tamamlanmıştır. Akupunktur Polikliniği, Kronik Yara ve Diabetik Ayak Birimi, Yoğun bakım hastaları ile ziyaretçilerin telekonferans sistemi ile görüşebilmesi, bazı ameliyatları hasta yakınlarının izlemesi imkanı ve Neonatal TPN İlaç Hazırlama Ünitesi ile Kemoterapi ilaç Hazırlama Ünitesi kurulumu yenidoğan yoğun bakım ünitesi açıldığında hizmete başlayacaktır.”