TRABZON’DA ÇOŞKULU TIP BAYRAMI KUTLAMASI

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın Trabzon’da düzenlenen ”Yılın Doktorları Ödül Töreni”nden telekonferans yoluyla katıldığı New York Türkevi’ndeki programda, ABD’de üstün başarı gösteren ve kıdemli Türk tıp doktorlarına, diş hekimlerine ve sağlık çalışanlarına, Sağlık Bakanlığı tarafından plaket ve takdir belgeleri verildi.

Tıp Bayramı kutlamalarına katılmak üzere Ankara’dan Trabzon’a giden Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Tıp Bayramı’nı Ankara ve İstanbul dışında ilk defa Trabzon’da kutlanacağını hatırlattı. Bakan Akdağ, Tıp Bayramı törenine katılmak için geldiği Trabzon’da valilik, belediye ve Trabzonspor Kulübü’nü ziyaret etti
Bakan Akdağ, Tıp Bayramı törenine katılmak için geldiği Trabzon’da belediyeyi ziyaret etti. Burada belediye özel defterini imzalayan Akdağ, belediye başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun, eski Sağlık Bakanlığı Müsteşarı olduğunu hatırlatarak, ”Benim kararıma kalsaydı, Sağlık Bakanlığından ayrılmanıza razı olmazdım” dedi.


Dizilerde Sağlık Mesajları Verilecek
Sağlık Bakanı Akdağ, dizilerde verilecek sağlık mesajlarıyla ilgili yapımcılar ve senaristlerle gerçekleştirdiği toplantı konusundaki bir soru üzerine bu toplantının ana amacının dizilerde bir takım yanlışları vurgulamaktan öte, sağlığın geliştirilmesi çabalarına destek istemek olduğunu söyledi. Bu isteklerinin olumlu karşılandığını bildiren Akdağ, bireysel sağlığın korunmasında önem taşıyan şişmanlık, sigara, hareketli yaşam, şişmanlıktan korunma, doğru beslenme, alkolden korunma ve el yıkama gibi konularda sağlık promosyonu çalışmaları yaptıklarını hatırlatan Akdağ, bu amaçla bakanlıkta bir de daire başkanlığı kurduklarını söyledi.


“Boğazındaki Solunum Tüpü Çıkar Çıkmaz, Hasta Yürümeye Başlıyor..”
Sağlığın geliştirilmesi için televizyon dizilerinin, filmlerin toplumların etkilenmesi açısından önemine işaret eden Akdağ, Türk toplumu dizileri çok fazla izlediği için bu konuda ustalıkla verilecek mesajların toplum sağlığının geliştirilmesine yararı olacağını vurguladı. Toplantıda bakanlık yetkilileriyle senarist ve yapımcıların doğrudan irtibat kurabileceği bir internet blogu oluşturma kararı da alındığını bildiren Akdağ, bakanlık uzmanlarının yapımcı ve senaristlerden gelecek soruları bu sayede anında yanıtlayabileceklerini anlattı. Dizi senaryosu yazılmasının hız gerektirdiğini ve bu nedenle böyle bir yolun tercih edildiğini ifade eden Akdağ, böylece bürokrasiye takılmadan hızlı bir şekilde bu danışmanlık hizmetinin verilebileceğini belirtti. Toplantıda, tv dizileri ve filmlerdeki tıbbi hataların da gündeme geldiğini açıklayan Akdağ, ”Mesela boğazında bir solunum tüpü olan bir hastanın, bu çıkar çıkmaz, yürümeye başlaması gibi garip şeyler olabiliyor. Veya acilin kapısına gelen bir ambulansa içeriden herkesin koşturması gibi bir usul yoktur. Buna benzer küçük, büyük yanlışlar da olabiliyor. Ama bu yanlışlardan ziyade, Sağlık Bakanlığı Sağlığı Geliştirme Dairesi ile senaristler arasında işbirliği gündeme gelmiş oldu. Zannediyorum bu Türkiye’de bir ilktir. Bir sosyal sorumluluk projesi olarak bir bakanlıkla senaristlerin çalışmasına örnek olabilecek bir ilkti bu” diye konuştu.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türk hekimlerinin nerede çalışırsa çalışsın gönülden görev yaptıklarını belirterek, “Dünyanın her yerinde hizmet veren bütün Türk hekimlerine insanlık adına şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.


ABD’deki Türk Doktorlara ve Sağlık Personeline Sağlık Bakanlığı Takdir Belgesi Verildi
Tıp Bayramı 7. Geleneksel Ödül Töreni, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın da katılımıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törenin başlangıcında ABD’nin New York kentiyle uydu bağlantısı kurulurken, Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitimi Genel Müdürü Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu, ABD’de şu anda görev yapan ve emekli olan Türk doktorlara ve sağlık personeline Sağlık Bakanlığı Takdir Belgesi verdi. ABD’nin önde gelen üniversitelerinde önemli pozisyonlarda görev yapan hekimler canlı bağlantı ile duygularını anlattı. Canlı bağlantı ile ABD’deki Türk hekimlerine hitap eden Bakan Akdağ şunları söyledi: “ABD’de insanlığa hizmet eden hekimlerimize selamlarımızı iletiyoruz. Hekimlik büyük ölçüde gönül adamı, gönül kadını, gönül insanı olmayı gerektirir. Türk hekimlerini nerede çalışırlarsa çalışsınlar bu vasıflarıyla tanıyoruz. Dünyanın her yerinde hizmet veren bütün Türk hekimlerine insanlık adına şükranlarımızı sunuyoruz. Ta buradan değerli arkadaşlarımızın gönüllerinin sıcaklığını hep birlikte hissettik. Gülen gözlerinde memlekete ve insanlığa karşı sevgilerini bir kez daha fark ettik. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın insanı böyle bir gönül zenginliğine eriştirdiğini görmüş olduk. Bütün dünyaya kendilerini kabul ettirmiş bu insanlarımız bir kez daha Trabzon’dan tebrik ediyoruz ve yürekten alkışlıyoruz.”


“Bütün Dünyanın Örnek Aldığı Bir Türk Sağlık Sistemi Var”
Türkiye’de sağlık sisteminin çok değiştiğini vurgulayan Bakan Akdağ, “Bütün dünyanın örnek aldığı bir Türk sağlık sistemi var. Biz köylü kentli zengin fakir ayırmaksızın ‘herkes için sağlık’ prensibini artık uygulayabiliyoruz. Bütün acil, yoğun bakım hizmetleri, organ nakilleri, kanser tedavilerini, kalple ilgili tedaviler, el cerrahisi gibi hizmetlerde özel hastanelere dahi müracaat etseniz hiçbir ücret ödemezsiniz. Ülke insanı gerek koruyucu sağlık hizmetleri, gerek tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetleri açısından birçok ülkenin gıpta edeceği sağlık hizmetini almaya başladı. Oluşturduğumuz programın çok iyi olması önemlidir. Ama size Türkiye’den şunu özellikle ifade etmek istiyorum ki, beyaz önlüklüler olmasa bunu asla başaramazdık. Amerika’dan da onlar için sizden bir alkış bekliyorum. Türkiye’de artık kızamıktan çocuklar ölmüyor. Sıtma ve tifonun endemik görüldüğü bir ülke değiliz. Raşitizm yok olacak seviyeye indi. En ücra köyden bir vatandaşımız beş kuruş ödemeden helikopter ambulansla iyi merkezlere ulaşabiliyor. İyi ve başarılı bir dönüşüm gerçekleştirdik. Darısı ABD’nin başına diyorum. İşiniz orada çok kolay değil” diye konuştu.


“ABD Tıbbında Tecrübeli Meslektaşlarla Köprüleri Kuvvetlendirmek İstiyoruz”
ABD’deki doktorlardan iki istekte bulunan Bakan Akdağ, “Türkiye’den gelen meslektaşlara büyük katkılarınız oldu. Bu katkıları daha da geliştirmek üzere sizlerle Türkiye’de geniş katılımlı bir çalıştay, yapmak istiyoruz. ABD tıbbında tecrübesi yüksek olan değerli meslektaşlarla köprüleri kuvvetlendirmek istiyoruz. Belki bunun bir tekrarını da orada yapabiliriz. Türkiye’nin elçileri olarak orada bulunmaya devam edecek bilim adamları olacak. Ama artık içinizden önemli bir grubu da Türkiye’ye geri istiyoruz. Altyapımız hazır. İmkanları oluşturmuş durumdayız. Gerçekten önemli bölümünüzü Türkiye’ye geri istiyoruz. Sizlerle iftihar ediyoruz. İyi ki varsınız” dedi.


ABD’deki Hekimler Ülkelerine Her Zaman Her Konuda Yardımcı Olmaya Hazır
ABD’de görev yapan Türk doktorları, Sağlık Bakanlığının bu ödüllerine layık görüldükleri için çok mutlu ve gururlu olduklarını, bu takdir belgelerinin kendilerine büyük motivasyon verdiğini belirttiler. Türkiye’nin kendilerine verdiklerini bir şekilde ülkeye geri vermek istediklerini, Türkiye’den gelen hastaları iyileştirmenin, onlara yardımcı olmanın ve ayrıca tıp alanında genç tıp doktorları yetiştirmenin görevleri olduğunu ifade eden başarılı doktorlar, ülkelerine her zaman her konuda yardımcı olmaya hazır olduklarını söylediler. Ayrıca Prof. Dr. Selim Arcasoy, Türkiye’nin akciğer hastalıkları konusundaki çalışmalarına katkıda bulunmaktan memnuniyet duyacağını, Türkiye’de kapalı yerlerde sigara içmeme kuralına son derece güzel bir şekilde uyan Türk toplumunu bu büyük başarısından dolayı tebrik etmek istediğini bildirdi. Prof. Dr. Kerim Münir de Bakan Akdağ’ı, Türkiye’deki otizm konusunda Sağlık Bakanlığının çalışmaları dolayısıyla kutladı.

“Üniversite Hastanelerini Desteklemeye Mecburuz”
Tam Gün Yasası’sı ve hekim açığı ile ilgili Bakan Akdağ, şöyle konuştu: “Tam Gün Yasası hekimlerin büyük ekseriyetinin hüsnü kabulünü görmüş durumdadır. Tam Gün Yasası, ömürlerinin bir dönemini adeta hastanelerde geçiren ama yeterince nöbet parası alamayan asistanlara bugünkünün 3 misli nöbet parası ödeyebilmek demektir. Hekimlerin sabit gelirlerinin yüzde 40-60 oranında artmış olması demektir. Çalışma saatlerinin indirilmesi, mesleki zorunluluk sigortasının getirilmesi demektir. Ben Sağlık Bakanı olarak daha fazlasını arzu ederim ama ülkenin imkanlarını dikkate almamız gerekir. Asgari ücret 600 lira. Bundan 7 sene önce 200 lira civarındaydı. Ülke zenginleşiyor. Benim gücüm olduğu müddetçe ülkenin zenginliğine paralel biçimde sizlerin imkanlarını artırmaya gayret edeceğiz. Eksiklerimiz birlikte tamamlayacağız. Özgüvenimiz ziyadesiyle artmıştır. Türk sağlık çalışanları olarak çok daha iyisini başarabileceğimize inanıyoruz. Belki sayıca yeterli değiliz. Eğitimimiz insan sevgimiz fedakarlığımız yeterli olabilir ama sayımız az. Geçmişte ciddi yanlış yapıldı. Neden hemşire sayısı nüfusa kıyasla Avrupa ortalamasının beşte biri kadardır. Bunu telafi etmek için gerekli tedbirleri almış durumdayız ama en az 10 yıla ihtiyacımız var. Neden Türk hekimlerinin sayısı nüfusa oranla Avrupa’ya göre yarı yarıyadır. Bir hekimin karşısına günde 80 kişi çıkabiliyor. Bununla bir hekim nasıl baş eder? Bize çok haksızlık yapıldı. Bir hekimin karşısına bu kadar hasta çıkarmak yanlıştır. Türkiye doğru yoldadır. Üniversiteler 7 bin 500 kontenjanla öğrenci alıyorlar. Bu durum yük bindiriyor üniversitelere ama yeni tıp fakülteleri kurmaya, mevcutların kontenjanlarını artırmaya, üniversite hastanelerini desteklemeye mecburuz.”


Başarılı Doktorlar Tıp Bayramında Ödüllendirildi
Adana İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yılın doktoru seçilen Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde görevli Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Fahrettin Över, plaketini Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’dan aldı. 2006 yılında geçirdiği bir trafik kazası nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum olduğunu kaydeden Dr. Över, salonun en arka bölümünde tekerlekli sandalyesiyle töreni izlediği bölümden yaptığı konuşmada, “Ben burada olan hekimlerin değil, hastanelerde görev başında olan hekim arkadaşlarımızın Tıp Bayramı’nı kutluyorum” diyerek duygularını dile getirdi. Ödül töreninde Bakan Akdağ ilk olarak yürüme engelli Dr. Mehmet Fahrettin Över başta olmak üzere 81 ilde ‘Yılın Hekimi’ seçilen doktorlara plaket ve takdirnamelerini verirken, fotoğraf çektirildi.


Üniversite Hastanelerindeki Fiyatlandırma Politikası
Törende konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı döneminde sağlık alanında yapılan çalışmaları anlattı. Gümrükçüoğlu, sağlıkta bugün gelinen noktada doktorlar, eczacılar ve ilaç üreticilerinin de katkısı olduğunu vurguladı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen ise son yıllarda sağlık alanında önemli gelişmeler yaşandığını, bununla birlikte üniversite hastanelerinin bazı sorunları bulunduğunu bildirdi. Özellikle üniversite hastanelerindeki fiyatlandırma politikasını eleştiren Prof. Dr. Özen, ilgili fiyatlandırma komisyonunda üniversite temsilcilerinin de yer alması ve 4B’li personelin ücretlerinin bütçeye aktarılması gerektiğini sözlerine ekledi.

TRABZON’DA ÇOŞKULU TIP BAYRAMI KUTLAMASI

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın Trabzon’da düzenlenen ”Yılın Doktorları Ödül Töreni”nden telekonferans yoluyla katıldığı New York Türkevi’ndeki programda, ABD’de üstün başarı gösteren ve kıdemli Türk tıp doktorlarına, diş hekimlerine ve sağlık çalışanlarına, Sağlık Bakanlığı tarafından plaket ve takdir belgeleri verildi.

Tıp Bayramı kutlamalarına katılmak üzere Ankara’dan Trabzon’a giden Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Tıp Bayramı’nı Ankara ve İstanbul dışında ilk defa Trabzon’da kutlanacağını hatırlattı. Bakan Akdağ, Tıp Bayramı törenine katılmak için geldiği Trabzon’da valilik, belediye ve Trabzonspor Kulübü’nü ziyaret etti
Bakan Akdağ, Tıp Bayramı törenine katılmak için geldiği Trabzon’da belediyeyi ziyaret etti. Burada belediye özel defterini imzalayan Akdağ, belediye başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun, eski Sağlık Bakanlığı Müsteşarı olduğunu hatırlatarak, ”Benim kararıma kalsaydı, Sağlık Bakanlığından ayrılmanıza razı olmazdım” dedi.


Dizilerde Sağlık Mesajları Verilecek
Sağlık Bakanı Akdağ, dizilerde verilecek sağlık mesajlarıyla ilgili yapımcılar ve senaristlerle gerçekleştirdiği toplantı konusundaki bir soru üzerine bu toplantının ana amacının dizilerde bir takım yanlışları vurgulamaktan öte, sağlığın geliştirilmesi çabalarına destek istemek olduğunu söyledi. Bu isteklerinin olumlu karşılandığını bildiren Akdağ, bireysel sağlığın korunmasında önem taşıyan şişmanlık, sigara, hareketli yaşam, şişmanlıktan korunma, doğru beslenme, alkolden korunma ve el yıkama gibi konularda sağlık promosyonu çalışmaları yaptıklarını hatırlatan Akdağ, bu amaçla bakanlıkta bir de daire başkanlığı kurduklarını söyledi.


“Boğazındaki Solunum Tüpü Çıkar Çıkmaz, Hasta Yürümeye Başlıyor..”
Sağlığın geliştirilmesi için televizyon dizilerinin, filmlerin toplumların etkilenmesi açısından önemine işaret eden Akdağ, Türk toplumu dizileri çok fazla izlediği için bu konuda ustalıkla verilecek mesajların toplum sağlığının geliştirilmesine yararı olacağını vurguladı. Toplantıda bakanlık yetkilileriyle senarist ve yapımcıların doğrudan irtibat kurabileceği bir internet blogu oluşturma kararı da alındığını bildiren Akdağ, bakanlık uzmanlarının yapımcı ve senaristlerden gelecek soruları bu sayede anında yanıtlayabileceklerini anlattı. Dizi senaryosu yazılmasının hız gerektirdiğini ve bu nedenle böyle bir yolun tercih edildiğini ifade eden Akdağ, böylece bürokrasiye takılmadan hızlı bir şekilde bu danışmanlık hizmetinin verilebileceğini belirtti. Toplantıda, tv dizileri ve filmlerdeki tıbbi hataların da gündeme geldiğini açıklayan Akdağ, ”Mesela boğazında bir solunum tüpü olan bir hastanın, bu çıkar çıkmaz, yürümeye başlaması gibi garip şeyler olabiliyor. Veya acilin kapısına gelen bir ambulansa içeriden herkesin koşturması gibi bir usul yoktur. Buna benzer küçük, büyük yanlışlar da olabiliyor. Ama bu yanlışlardan ziyade, Sağlık Bakanlığı Sağlığı Geliştirme Dairesi ile senaristler arasında işbirliği gündeme gelmiş oldu. Zannediyorum bu Türkiye’de bir ilktir. Bir sosyal sorumluluk projesi olarak bir bakanlıkla senaristlerin çalışmasına örnek olabilecek bir ilkti bu” diye konuştu.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türk hekimlerinin nerede çalışırsa çalışsın gönülden görev yaptıklarını belirterek, “Dünyanın her yerinde hizmet veren bütün Türk hekimlerine insanlık adına şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.


ABD’deki Türk Doktorlara ve Sağlık Personeline Sağlık Bakanlığı Takdir Belgesi Verildi
Tıp Bayramı 7. Geleneksel Ödül Töreni, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın da katılımıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törenin başlangıcında ABD’nin New York kentiyle uydu bağlantısı kurulurken, Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitimi Genel Müdürü Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu, ABD’de şu anda görev yapan ve emekli olan Türk doktorlara ve sağlık personeline Sağlık Bakanlığı Takdir Belgesi verdi. ABD’nin önde gelen üniversitelerinde önemli pozisyonlarda görev yapan hekimler canlı bağlantı ile duygularını anlattı. Canlı bağlantı ile ABD’deki Türk hekimlerine hitap eden Bakan Akdağ şunları söyledi: “ABD’de insanlığa hizmet eden hekimlerimize selamlarımızı iletiyoruz. Hekimlik büyük ölçüde gönül adamı, gönül kadını, gönül insanı olmayı gerektirir. Türk hekimlerini nerede çalışırlarsa çalışsınlar bu vasıflarıyla tanıyoruz. Dünyanın her yerinde hizmet veren bütün Türk hekimlerine insanlık adına şükranlarımızı sunuyoruz. Ta buradan değerli arkadaşlarımızın gönüllerinin sıcaklığını hep birlikte hissettik. Gülen gözlerinde memlekete ve insanlığa karşı sevgilerini bir kez daha fark ettik. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın insanı böyle bir gönül zenginliğine eriştirdiğini görmüş olduk. Bütün dünyaya kendilerini kabul ettirmiş bu insanlarımız bir kez daha Trabzon’dan tebrik ediyoruz ve yürekten alkışlıyoruz.”


“Bütün Dünyanın Örnek Aldığı Bir Türk Sağlık Sistemi Var”
Türkiye’de sağlık sisteminin çok değiştiğini vurgulayan Bakan Akdağ, “Bütün dünyanın örnek aldığı bir Türk sağlık sistemi var. Biz köylü kentli zengin fakir ayırmaksızın ‘herkes için sağlık’ prensibini artık uygulayabiliyoruz. Bütün acil, yoğun bakım hizmetleri, organ nakilleri, kanser tedavilerini, kalple ilgili tedaviler, el cerrahisi gibi hizmetlerde özel hastanelere dahi müracaat etseniz hiçbir ücret ödemezsiniz. Ülke insanı gerek koruyucu sağlık hizmetleri, gerek tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetleri açısından birçok ülkenin gıpta edeceği sağlık hizmetini almaya başladı. Oluşturduğumuz programın çok iyi olması önemlidir. Ama size Türkiye’den şunu özellikle ifade etmek istiyorum ki, beyaz önlüklüler olmasa bunu asla başaramazdık. Amerika’dan da onlar için sizden bir alkış bekliyorum. Türkiye’de artık kızamıktan çocuklar ölmüyor. Sıtma ve tifonun endemik görüldüğü bir ülke değiliz. Raşitizm yok olacak seviyeye indi. En ücra köyden bir vatandaşımız beş kuruş ödemeden helikopter ambulansla iyi merkezlere ulaşabiliyor. İyi ve başarılı bir dönüşüm gerçekleştirdik. Darısı ABD’nin başına diyorum. İşiniz orada çok kolay değil” diye konuştu.


“ABD Tıbbında Tecrübeli Meslektaşlarla Köprüleri Kuvvetlendirmek İstiyoruz”
ABD’deki doktorlardan iki istekte bulunan Bakan Akdağ, “Türkiye’den gelen meslektaşlara büyük katkılarınız oldu. Bu katkıları daha da geliştirmek üzere sizlerle Türkiye’de geniş katılımlı bir çalıştay, yapmak istiyoruz. ABD tıbbında tecrübesi yüksek olan değerli meslektaşlarla köprüleri kuvvetlendirmek istiyoruz. Belki bunun bir tekrarını da orada yapabiliriz. Türkiye’nin elçileri olarak orada bulunmaya devam edecek bilim adamları olacak. Ama artık içinizden önemli bir grubu da Türkiye’ye geri istiyoruz. Altyapımız hazır. İmkanları oluşturmuş durumdayız. Gerçekten önemli bölümünüzü Türkiye’ye geri istiyoruz. Sizlerle iftihar ediyoruz. İyi ki varsınız” dedi.


ABD’deki Hekimler Ülkelerine Her Zaman Her Konuda Yardımcı Olmaya Hazır
ABD’de görev yapan Türk doktorları, Sağlık Bakanlığının bu ödüllerine layık görüldükleri için çok mutlu ve gururlu olduklarını, bu takdir belgelerinin kendilerine büyük motivasyon verdiğini belirttiler. Türkiye’nin kendilerine verdiklerini bir şekilde ülkeye geri vermek istediklerini, Türkiye’den gelen hastaları iyileştirmenin, onlara yardımcı olmanın ve ayrıca tıp alanında genç tıp doktorları yetiştirmenin görevleri olduğunu ifade eden başarılı doktorlar, ülkelerine her zaman her konuda yardımcı olmaya hazır olduklarını söylediler. Ayrıca Prof. Dr. Selim Arcasoy, Türkiye’nin akciğer hastalıkları konusundaki çalışmalarına katkıda bulunmaktan memnuniyet duyacağını, Türkiye’de kapalı yerlerde sigara içmeme kuralına son derece güzel bir şekilde uyan Türk toplumunu bu büyük başarısından dolayı tebrik etmek istediğini bildirdi. Prof. Dr. Kerim Münir de Bakan Akdağ’ı, Türkiye’deki otizm konusunda Sağlık Bakanlığının çalışmaları dolayısıyla kutladı.

“Üniversite Hastanelerini Desteklemeye Mecburuz”
Tam Gün Yasası’sı ve hekim açığı ile ilgili Bakan Akdağ, şöyle konuştu: “Tam Gün Yasası hekimlerin büyük ekseriyetinin hüsnü kabulünü görmüş durumdadır. Tam Gün Yasası, ömürlerinin bir dönemini adeta hastanelerde geçiren ama yeterince nöbet parası alamayan asistanlara bugünkünün 3 misli nöbet parası ödeyebilmek demektir. Hekimlerin sabit gelirlerinin yüzde 40-60 oranında artmış olması demektir. Çalışma saatlerinin indirilmesi, mesleki zorunluluk sigortasının getirilmesi demektir. Ben Sağlık Bakanı olarak daha fazlasını arzu ederim ama ülkenin imkanlarını dikkate almamız gerekir. Asgari ücret 600 lira. Bundan 7 sene önce 200 lira civarındaydı. Ülke zenginleşiyor. Benim gücüm olduğu müddetçe ülkenin zenginliğine paralel biçimde sizlerin imkanlarını artırmaya gayret edeceğiz. Eksiklerimiz birlikte tamamlayacağız. Özgüvenimiz ziyadesiyle artmıştır. Türk sağlık çalışanları olarak çok daha iyisini başarabileceğimize inanıyoruz. Belki sayıca yeterli değiliz. Eğitimimiz insan sevgimiz fedakarlığımız yeterli olabilir ama sayımız az. Geçmişte ciddi yanlış yapıldı. Neden hemşire sayısı nüfusa kıyasla Avrupa ortalamasının beşte biri kadardır. Bunu telafi etmek için gerekli tedbirleri almış durumdayız ama en az 10 yıla ihtiyacımız var. Neden Türk hekimlerinin sayısı nüfusa oranla Avrupa’ya göre yarı yarıyadır. Bir hekimin karşısına günde 80 kişi çıkabiliyor. Bununla bir hekim nasıl baş eder? Bize çok haksızlık yapıldı. Bir hekimin karşısına bu kadar hasta çıkarmak yanlıştır. Türkiye doğru yoldadır. Üniversiteler 7 bin 500 kontenjanla öğrenci alıyorlar. Bu durum yük bindiriyor üniversitelere ama yeni tıp fakülteleri kurmaya, mevcutların kontenjanlarını artırmaya, üniversite hastanelerini desteklemeye mecburuz.”


Başarılı Doktorlar Tıp Bayramında Ödüllendirildi
Adana İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yılın doktoru seçilen Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde görevli Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Fahrettin Över, plaketini Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’dan aldı. 2006 yılında geçirdiği bir trafik kazası nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum olduğunu kaydeden Dr. Över, salonun en arka bölümünde tekerlekli sandalyesiyle töreni izlediği bölümden yaptığı konuşmada, “Ben burada olan hekimlerin değil, hastanelerde görev başında olan hekim arkadaşlarımızın Tıp Bayramı’nı kutluyorum” diyerek duygularını dile getirdi. Ödül töreninde Bakan Akdağ ilk olarak yürüme engelli Dr. Mehmet Fahrettin Över başta olmak üzere 81 ilde ‘Yılın Hekimi’ seçilen doktorlara plaket ve takdirnamelerini verirken, fotoğraf çektirildi.


Üniversite Hastanelerindeki Fiyatlandırma Politikası
Törende konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı döneminde sağlık alanında yapılan çalışmaları anlattı. Gümrükçüoğlu, sağlıkta bugün gelinen noktada doktorlar, eczacılar ve ilaç üreticilerinin de katkısı olduğunu vurguladı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen ise son yıllarda sağlık alanında önemli gelişmeler yaşandığını, bununla birlikte üniversite hastanelerinin bazı sorunları bulunduğunu bildirdi. Özellikle üniversite hastanelerindeki fiyatlandırma politikasını eleştiren Prof. Dr. Özen, ilgili fiyatlandırma komisyonunda üniversite temsilcilerinin de yer alması ve 4B’li personelin ücretlerinin bütçeye aktarılması gerektiğini sözlerine ekledi.