TEB KONGRESINDE BEKLENEN SONUÇ

Türk Eczacıları Birliği (TEB) 37’inci Olağan Büyük Kongresi’nde, 4 Aralıktaki eczanelerin kepenk kapatma eylemiyle ilgili olarak Başkan Erdoğan Çolak değerlendirme yaparaken, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, “Enflasyonsuz Ortamda Eczacılık Yapma Dönemi” sözlerine tepki yağdı.

Türk Eczacıları Birliği 37’inci Olağan Büyük Kongresi 10-13 Aralık tarihleri arasında Hilton Oteli’nde yapıldı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen 316 delegenin ve Kongremizi takip eden bine yakın eczacının katılımı ile Ankara’da gerçekleşti. Toplantının açılışında konuşan Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, 4 Aralıkta ilaç fiyatlarındaki değişiklikleri protesto amacıyla eczanelerin 1 günlük kepenk kapatma eylemi yaptığını anımsattı. Eylemin, eczacıların birlik ve beraberliğini gösterdiğini söyleyen Çolak, bundan sonra da aynı kararlılıkla yollarına devam edeceklerini ifade etti. Çolak, “Bizler, uzunca süredir var olan sorunların çözümü için diyalog kanallarını zorladık ancak gelinen noktada hak arama mücadelemiz başka bir yöne evrilmek durumunda kaldı” diye konuştu.


“4 Aralık’taki Gelişmenin İki Cephesi Bulunuyor”
Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK), eylemle ilgili eczacıları ”tehdit ettiğini” öne süren Çolak, “Tehditlere boyun eğemeyeceğimizi artık onlar da anlamıştır diyorduk ama sanırım önümüzdeki dönemde bunu bir daha görmek istiyorlar. Bize bir çare bırakmıyorlar. 4 Aralık’taki gelişmenin iki cephesi bulunuyor. Bir yanda hem sağlık hem de ilaç sunumunda görevli eczacıları piyasa şartlarına terk ederek, güçlülerin daha güçleneceği, zayıfların yok olacağı bir yaklaşım geliştirenlerin duruyor. Diğer yanda ise eczacılık alanında toplumsal iyiyi önceleyen adaletli bir sistem kurulması için mücadele edenler bulunuyor. Eczacılar, birey ve toplum sağlığı için çalışıyor ancak eczanelerin mali sürdürülebilirliğe ihtiyacı var. Kamu ‘güçlü olan ayakta kalır’ yaklaşımı bizleri eylem sürecine götürdü. Eczacılar ne fiyat düşüşlerine ne de kamunun sağlık alanında mali tedbirler uygulamasına karşı değil. Ancak sınırlı sermayesi ile yaşamaya ve yaşatmaya çalışan binlerce eczanemizi kaybetmemize neden olacak bir süreç karşısında bizlerin de sessiz kalması mümkün değildir. O gün de ifade ettik; bizler için sorunlarımıza rasyonel bir çözüm bulunmadığı müddetçe süreç bitmemiştir, eylemlilik sona ermemiştir. Burada, sorunlarımızın çözümlerini birincil muhatapların bir araya geldiği bir kongrede tartışacağız. Bundan böyle nasıl bir yol izlememiz gerektiğine birlikte karar vereceğiz” şeklinde konuştu.


“Eczacılara Danışmanlık Hizmeti Karşılığında Meslek Hakkı Verilmeli”
Sağlık alanındaki düzenlemelerin, ekonomi bürokratlarının masa başı çalışmalarına göre belirlendiğini iddia eden Çolak, eczacılar açısından derin erimenin 2004 yılı İlaç Fiyat Kararnamesi ile başladığını belirtti. Bu düzenlemeler sonucu, eczanelerin ticari faaliyetlerini zorlukla sürdürür hale geldiklerini anlatan Çolak, 2008 ekonomik kriziyle de eczanelerin daha da zor bir duruma düştüğünü söyledi. 2004 yılından beri yavaş yavaş rafları kamulaştırılan, ilaç fiyat değişimlerine karşı tamamen savunmasız bırakılmak istenen eczacıların, “tek yürek tek vücut” olarak 4 Aralıkta birlikte haykırdıklarını hatyrılatan Çolak, burada eczacıların, “yaşamak için yaşatmak istiyoruz” mesajını verdiklerini bildirdi. Sorunlarının çözümü için eczacılara danışmanlık hizmeti karşılığında meslek hakkı verilmesi gerektiğini ifade eden Çolak, eczacının gelirinin ilaç fiyatlarındaki düzenlemelerden bağımsız hale getirilmesinin önem taşıdığını söyledi. İlaç sanayi ile ilgili bakanlıklarla SGK arasında imzalanan protokolle, ilaç alanında 3.3 milyar TL tasarrufun 2,5 milyar TL’ye indirildiğini aradaki 800 milyon TL’nin böylece sanayiye ikram edildiğini savunan Çolak, aynı düzenlemeyle eczanın stok süresi 60 gün olmasına rağmen geçiş sürecinin 5 güne indirildiğini ifade etti. Çolak, “Sanayi hala stok zararlarımızı karşılamamıştır. Eczacının zararı telafi edilmemiş, bununla ilgili en ufak bir adım atılmamış, eczacı ve örgüt tehdit edilmiştir. Kongre böyle bir ortamda toplandı. Bizim bu tabloya kökten bir itirazımız var. Bu tablo değişecek, değişmek zorunda. Değiştirmezlerse, değiştireceğiz” dedi.


“Enflasyonsuz Ortamda Eczacılık Yapma Dönemi”
AK Parti İstanbul Milletvekili ve Türk Eczacıları Birliği eski Başkanı Mehmet Domaç, Türk Eczacıları Birliği’nin 37. Olağan Büyük Kongresi’nde yaptığı konuşmada, ilaç alanında sadece Türkiye’de değil, başka ülkelerde de düzenlemeler yapıldığını kaydetti. Dünyadaki ekonomik krizden Türkiye’nin de etkilendiğini vurgulayan Domaç, ilaç fiyatlarıyla ilgili daha önce alınan önlemlerin yeterli olmadığından yeni tedbirlerin alınmaya devam edildiğini belirtti.
Eczacıların ilaç fiyatlarının yükselmesine karşı olduklarını kaydeden Domaç, “Ben İstanbul Eczacı Odası Başkanlığım döneminde buna yönelik çalışmalar da bulundum. O dönemlerde ilaç fiyatları 20 günde bir yükselirdi. Şimdi öyle bir Türkiye yok. Şimdi Türkiye’de enflasyonsuz ortamda eczacılık yapma dönemidir. Buna zor alışacağız ama alışacağız” şeklinde konuştu.
Bu sözlerine salondakilerin tepki göstermesi üzerine Domaç, “Bu örgütte çok eylem yapıldı. Bunlar, 1978’den başlayan eylemlerdir. Örgütün dayanışması buna uygundur ama dinlemeye de tahammül olmalıdır. Ben birliğin daimi üyesiyim ve konuşma hakkım var. Bu hak alma mücadelesi eczacıların tek başlarına sürdüremeyecek, toplumun tüm kesimlerini yanınıza alınması gerekiyor. Hiçbir kurum, her zaman aktivasyon içinde olamaz. Bunun için düşünüp taşınıp tartışarak süreci ilerletmek gerekir” dedi.
CHP Hatay Milletvekili Abdülaziz Yazar da sağlıkta tasarrufun ilaç üzerinden olmaması gerektiğine işaret ederek, eczacıların kepenk kapatma eylemine destek verdiğini belirtti.

37.Dönem Merkez Heyeti
Kongre’de son iki yıldır Birliğin yürüttüğü çalışmalar değerlendirilirken, son olarak yayımlanan mevzuatın eczacılar ve hastalar üzerinde yarattığı yıkıcı etkiler tüm yönleriyle değerlendirildi. Oluşan merkezi heyet listesi şöyle; Ecz.Erdoğan Çolak Başkan, Uzm.Ecz.Harun Kızılay 2.Başkan, Ecz.Özgür Özel Genel Sekreter , Ecz.Nevin Taşlıçay Sayman, Ecz.Mukaddes Harmancı, Ecz.Hüseyin Olan, Ecz.M.Şerif Boyacı, Ecz.Ali Aslan, Doç.Dr.Mustafa Aslan, Ecz.Murat Yürür ve Ecz.M.Ekrem Eşkinat Merkez Heyeti Üyesi seçilirken; Ecz.Sertaç Özmen Denetleme Kurulu Başkanı, Ecz.M.Faruk Ekmen Denetleme Kurulu Üyesi, Ecz. Bülent Varel Denetleme Kurulu Üyesi görevine getirildi.