Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanları, ülkemizde bir ilki gerçekleştirerek, toplumun, acılarını paylaşmak, sevinçlerine ortak olmak; hayatın gerçekleri ile yüzleşebilen sorumlu bireyler olarak toplumsal duyarlılığı artırmak ve SGK’nın kurumsal kültürünün oluşumuna katkı sağlamak amacıyla” SGK Gönüllüleri’ni kurdular. Birkaç kurum çalışanıyla başlayan sivil toplum oluşumunda şimdi onlarca gönüllü var. SGK Gönüllüleri, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü çatısı altında, kimsesiz çocuklar için yapılan pikniklerle başladı. Üç sosyal güvenlik kurumunun birleşmesinden sonra daha büyük bir açılım yapan memurlar çalışmalarındaki çıtayı gün geçtikçe yükselttiler. Kurumdaki çalışma saatlerinden arta kalan zamanlarında sosyal sorumluluk duygularının sesine kulak veren SGK Gönüllüleri’nin; gazilerden şehit ailelerine, kimsesiz çocuklardan huzur evi sakinlerine kadar her kesime yer verildi. Ayrıca kültürel etkinliklerde düzenleyerek mesai arkadaşlarının bilgi birikimlerinin de artmasına katkı sağlanıyor.
SGK Gönüllü Sıfatlarını Kullanmıyor
SGK Gönüllüler, projeleri oluştururken ya da oluşturulan projeleri yönetime sunarken, daire başkanı, şube müdürü, şef ve memur sıfatlarını kullanmıyorlar. Projesi, fikri, birikimi olan, katkı sağlamak isteyen, işin ucundan tutarak gönlünü ortaya koyabilecek kim varsa kapıları açık. Tüm katılımcılarla eşit söz hakkı, ortak sorumluluk ve ortak akılla iş bölümü yaptıklarını söyleyen Gönüllüler, zaman zaman ailelerini de işin içine katıyorlar. Onlar arasında projenin fikir babasıyla gelen misafirlere çiçek dağıtan görevli; daire başkanıyla temizlik işlerini koordine eden kişi arasında hiçbir ast-üst ilişkisi yok.
İkinci Yıl Kutlandı
SGK Gönüllüleri ikinci yılını kutlarken, yaptıkları projelerden ve geri dönüşten aldıkları güç ile daha bir inanç ve kararlılıkla geleceğe dair projeler üretiyorlar. Gönüllüler, katılımlı sosyal sorumluluk projeleri ile toplumsal duyarlılıklarını göstermeye devam edeceklerini ve diğer kurumlara da örnek olmaya çalışacaklarını ve tüm bunları yaparken de kurumsal kültürün gelişmesine de katkı sağlamaya devam edeceklerini söylüyorlar… Elbette bunda en büyük güvenceleri Kurum yöneticilerinin şimdiye kadar bütün projelere gönülden katkı sağlamış olmaları. Bir başka ifadeyle aslında Kurum Başkanları ve Yönetim Kurulu üyelerinin de “gönüllü” gibi davranmalarından kaynaklanıyor olmasıdır.
“Amacımız, Kamu Kurumlarının Halkla Yakınlaşmasını Sağlamak”
Gönüllüler adına açıklama yapan SGK Kurumsal Hizmetler Daire Başkanı İlhan İşman, “Amacımız toplumsal barış ve kaynaşmaya katkıda bulunmaktır. Kamu kurumlarının halkla yakınlaşmasını sağlamak, böylece yöneticisinden, çalışanına herkesi ortak bir platformda buluşturmaktır. Kurum çalışanlarını kaynaştırmak, ailelerimizden de destek aldığımız için, aileler arası diyalogu artırmak, toplumsal yardımlaşma duygularını oluşturmak, artırmak, pekiştirmek, ortak hassasiyetlerimizi vurgulayarak mutluluklarımızı, hüzünlerimizi paylaşmak” dedi. İşman bir yetimin başını okşarken yaşadıklarını, bir şehit ailesinin elini sıkarken hissettiklerini anlatacak kelime bulamadığının söyledi.
Gönlüler yapılan etkinlikleri şöyle sıraladılar: “Kimsesiz çocuklara üç karne şenliği, şehitlik ziyareti, gazilerin ve şehit ailelerinin kurum’da misafir edilmesi, domuz gribi konferansı, eğitime katkı kermesi, çalışanlara tiyatro gösterisi sunulması ve 10 Kasım etkinlikleri gerçekleştirildi.” Gönüllüler, gönüllü katılımlı sosyal sorumluluk projelerini gerçekleştirme çabalarının süreceğini söyledi.