SAHNE SENİN “33 VARYASYON”

Amyotrofik lateral skleroz (ALS), hastalığını Beethoven’ın hayatıyla harmanlayarak anlatılan “33 Varyasyon” oyunu, her bölümde ilerleyen bir hastalık ve yıllar içinde tamamlanan bir bestenin konu almasını anlatıyor. ALS hakkında bilgi edinmek isteyenlerin hatta tıp öğrencilerinin izleyerek bir vaka örneği görmelerini ve anlamalarını sağlayacak.

Beethoven’ın hayatının anlatıldığı “33 Varyasyon” tiyatro oyunu, aslında bir ALS hastasının aşama aşama hastalığın evrelerini nasıl yaşadığını konu alıyor. Tıp fakültesindeki öğrencileri, ALS hastalığını merak edenler ve hasta yakınları için hem sanatsal hem de bilgilendirici bir oyun. Oyunun danışmanlığını yapan Prof. Dr. Mehmet Zülküf Önal şunları söyledi: “Bu oyun başarının azmin neler yapabileceğini bizlere gösteriyor, yaşam felsefesini sorgulayan muhteşem bir performans”
Moises Kaufman’ın yazdığı, İskender Altın’ın yönettiği oyun Ankara Akün Sahnesinde sergileniyor. 33 Varyasyon’la ilgilen müzikolog Dr. Katherine Brandt, New York’tan kalkıp Beethoven’ın doğduğu yere, Bonn’a getiriyor. ALS hastası olan Katherine Brandt’ı İpek Çeken, Beethoven’ı ise Erdal Küçükkömürcü canlandırıyor. 

Katherine Brandt bir müzikologtur ve aklını bir hastalık gibi esir alan Beethoven’ın 33 varyasyonu takıntısı hakkında bir makale yazmaya çalışmaktadır ancak yaptığı araştırmalar bile, Beethoven’ın ne gibi bir ilham bulabildiğini anlamasına bir türlü yardım edemez. O da, Beethoven’ın yaşadığı Bonn şehrine gidip oradaki kütüphanenin özel Beethoven arşivlerindeki taslakları araştırmaya karar verir ancak bir sorun vardır. Katherine Brandt’i ALS denen bu hastalık, beyinle kaslar arasındaki sinir hücrelerinin ölmesine sebep olarak, yakında onu hiçbir yaşamsal fonksiyonunu yerine getiremez hale getirecektir.
Katherine Brandt’i canlandıran İpek Çeken’in müthiş performansı, farklı dekor oluşturan ışıklar ve Beethoven’ın varyasyonları bu oyunu, izlenmesi gereken bir oyun haline getiriyor.  
ALS Nedir?
Amyotrofik lateral skleroz (ALS), aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da anılan, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen bir hastalıktır. Hastalık, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronların) kaybından ileri gelir. Bu hücrelerin kaybı kaslarda düşüklük ve erimeye yol açar. Ayrıca erken ya da geç hareketin birinci nöronu da hastalanır. Zihinsel fonksiyonlar ve bellek ise bozulmaz.

Kaslardaki zayıflık ellerde ya da bacaklarda, ağız-yutak bölgesinde ya da dilde başlayabilir ve sürekli ilerleyerek yayılır. Bu yayılma “bulber” alandaki kasları da tutabileceği için konuşma ve yutma güçlüğüne neden olabilir. İleri evrelerinde solunum yetersizliğine de yol açabilir. Genellikle erişkin yaşlarda (40-50) ve erkeklerde, kadınlara göre biraz daha sık görülür. Görülme sıklığı (insidansı) 100 binde 1’dir. Daha genç ve daha ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir ve genellikle zayıf insanlarda görüldüğü dikkat çekmektedir.


ALS Hastalığına Yakalanan Ünlüler
ALS hastalığına yakalanmış bir çok ünlü kişi bulunmaktadır. Amerikan beyzbol oyuncusu Lou Gehrig, İngiliz aktör David Niven, Leeds United ve İngiltere Futbol Federasyonları menejerleri Don Revie ve Dieter Dengler, metal müzik gitaristi Jason Becker, Amerikan caz müzik bas çısı Charles Mingus, matematikçi Fokko du Cloux, İngiliz fizikçi Stephen Hawking, Çinli lider Mao Zedong, Amerikan politikacı Jacob Javits bu hastalığa yakalanmış ünlü kişilerden bazılarıdır.

Doğru, etik ve tarafsız haberciliğin adresi Med-Index : www.med-index.com Mutlaka ziyaret edin!