SADELİK AKIMI OCCAM’IN USTURASI MI?

Geçtiğimiz günlerde dizi önerileri sorduğumda ısrarla Fringe izlememi söyleyenler oldu. Uzun zamandır başlayıp tamamlayamadığım ilk bölüm ile seriye başladım. Dizinin birinci sezon 3. bölümde şu replik ilgimi çekti:

Occam’ın Usturası, “Her şeyin eşit olduğu bir ortamda en basit çözüm akla yatkın olandır.”

Devamında konuyu araştırmaya başladım. Bu ara aklımın bir tarafında sürekli dolaşan bir konu ile ilgili parçalar birleşmeye başladı. Bunun ne olduğunu sonra söyleyeceğim… 

Bilimsel düşüncede önemli yeri olduğu söylenen Occam’ın Usturası, 14. yüzyıl filozofu Ockham’lı William tarafından ortaya atılmış.

En kısa haliyle tanımı, şartlar aynı olduğunda basit olan seçenek tercih ediliyor. 

Aslında habercilikte bizim çok sıklıkla kullandığımız yöntemin bir başka şekilde dile getirilmesi. Ne kadar sade, anlaşılır ve kısa haber yazarsanız o kadar iyi haber yazarsınız. 

Tabii eleştirel düşünce ve doğru parçaların doğru yerde olması önemli. Kaynakların verimli kullanılıp, doğru parçaları birleştirip nitelikli bir iş çıkartılması işin kalitesini artırıyor. Ustura kavramı da bundan geliyor, fazla ve karışık olanları atmak gerekiyor.  

Eleştirel düşünce ve rasyonel bakış açısına örnek olarak Dörtlerin İmzası’ında Sherlock Holmes’un  söylediği cümle işi özetliyor sanki:

“Olanaksız olanları saf dışı ettiğinizde, geriye kalan, ne kadar olasılık dışı görünse de, gerçeğin ta kendisidir.”