ÖZEL HASTANELERE NET BİR MESAJ VERİLDİ


Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Halk Bankası arasında imzalanan protokole göre prim borcu olan SSK ve Bağ-Kur’lular 60 aya kadar, ödeme gücüne göre limitsiz kredi kullanabilecek. İç Denetim Birimi Başkanlığında 22 İç Denetçinin 1 Temmuzdan itibaren görevlendirilerek 16 ilde hastane denetimi başladığı açıklandı.

SGK Başkanlığı Konferans Salonu’nda düzenlenen imza töreninde konuşan SGK Başkanı Fatih Acar, kurum faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi. 1 Ekim 2008 tarihinde tümüyle yürürlüğe girecek olan Sosyal Güvenlik Reformu’yla ilgili ikincil mevzuat çalışmalarının devam ettiğini belirten Acar, bu kapsamda 40 adet yönetmelik, 18 adet tebliğ düzenlenmesinin zorunlu olduğunu, 24 adet yönetmelik ve 5 adet tebliğ çalışmasının ise tamamlandığını bildirdi. SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili yasal düzenlemenin 27 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe girdiğini vurgulayan Acar, “Vatandaşlarımızın yoğun ilgisiyle karşılanan bu düzenleme, prim borçlarıyla ilgili yeni bir dönemin başlangıcı olmuştur. Bir daha böyle bir düzenleme öngörmüyoruz. Borcu olan vatandaşları bu düzenlemeden yararlanmaya çağırıyorum” dedi. Düzenlemeyle peşin ödemelerde prim borçlarına ilişkin ceza ve faizin yüzde 85’inin silineceğini hatırlatan Acar, yapılandırmaya ilgili olarak 18 Temmuz 2008 tarihine kadar toplam 580
bin 538 kişinin başvurduğunu, 8 milyar 379 milyon YTL’lik borcun yapılandırıldığını ve 1 milyar 145.5 milyon YTL’nin de tahsil edildiğini kaydetti.

29 büyük ilde toplam 179 Sosyal Güvenlik Merkezi açılmasının yönetim kurulu kararı ile kesinleştiğini belirten Acar, Ankara, Adana, Bursa ve Tekirdağ illerinin pilot bölge seçildiğine dikkat çekti. Bu pilot illerdeki 36 adet Sosyal Güvenlik Merkesinin önümüzdeki 3 ay içerisinde hayata geçirileceğini söyleyen Acar, diğer merkezlerinde en geç 1 yıl içerisinde açılacağını dile getirdi. Acar, sağlık alanında yaşanan olumlu gelişmelerin yanında bu alandaki suistimallerin önlenmesinin de son derece önemli olduğunu belirtti. 2007 sonu itibariyle kurumun toplam sağlık giderinin 19.9 katrilyon olduğunu, bunun 8.8 katrilyonunun ilaç, 10.2 katrilyonunun tedavi, diğer harcamaların ise 859 trilyon olduğunu bildiren Acar, 2008’in ilk 6 ayında ise toplam sağlık giderinin 12.6 katrilyon olduğuna dikkat çekti. 2007 ve 2008’in ilk 6 ayı kıyaslandığında toplam sağlık giderlerinin yüzde 29, özellikle üniversite ve özel hastanelerin ise yüzde 77 oranında arttığına işaret etti.

Ankara’da 13 Büyük Hastanede 32 Müfettiş Denetime Başladı
Suistimallerin önlenmesi kapsamında 3 aylık süre içinde Elektronik Sağlık Uygulama Tekniği (SUT) uygulamasına geçileceğini açıklayan Acar, SUT’a uygun olmayan tüm ödemelerin elektronik ortamda takip edileceği gibi on-line provizyon sistemine de geçilerek, sadece müstahaklık sorgulamasının yanında bir kişinin aynı hizmeti aynı dönemde başka bir sağlık sunucusundan alıp almadığının kontrolü yapılarak, bu konudaki suistimallerin de ortadan kalkacağını dile getirdi. Sağlık İşleri Merkezi Müdürlüğü bulunan 16 ilde suistimallerin önlenmesi amacıyla, İç Denetim Birimi Başkanlığında 22 İç Denetçinin 1 Temmuzdan itibaren görevlendirildiğini belirten Acar, Ankara’da bulunan 13 büyük hastane nezdinde 32 müfettişin fiili denetimlere başladığını kaydetti. Suistimal ve haksızlıklara karşı tespit edilen sağlık kuruluşlarının yetkilileri ve sorumluları hakkında da konuşan Acar, evrakta sahtekarlık ve nitelikli dolandırıcılık suçlarından dolayı Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunarak kamu davası açılması sağlanacağına dikkat çekti.


Halkbank ile imzalanacak protokol kapsamında prim borcunu yapılandıracak sigortalıların kredi borcu bitinceye kadar başka bir şubeden aylık alma talebinde bulunamayacağını vurgulayan Acar, “Krediden yararlanarak borçlarını tasfiye eden ve yaşlılık aylığı bağlanan sigortalılar ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler, kredi borçlarına bağlı olmadan derhal sağlık yardımlarından faydalanmaya başlayacaklardır” şeklinde konuştu. Acar, Halk Bankası ile yapılan protokol çerçevesinde sigortalılara 60 ay vadeye kadar kredi verileceğini, 12 aya kadar yüzde 1.67, 13-36 ay arası yüzde 1.72, 37-60 ay arası yüzde 1.75 faiz oranı uygulanacağını sözlerine ekledi.
Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın da, 1 milyon Bağ-Kur’luya emekli maaşı ödeyen Halk Bankası’nın misyonu gereği bir KOBİ bankası olduğunu hatırlatarak, “Bu protokolü yapmak bize yakışırdı. Bu süreçte üzerimize düşeni yapacağız. Gerekirse hafta sonu da çalışırız” dedi.
Aydın, prim alacaklarına ilişkin düzenlemeden faydalanacaklar için 28 Temmuz 2008 tarihinin son olduğunu, ancak kredi kullanma tarihinin 28 Ağustos 2008 olduğunu belirtti.

Acar, protokolün imzalanmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. “Sözleşme yenilemeyen özel hastanelerle ilgili son durum ne?” sorusu üzerine Acar, “850 özel hastaneden 12’si sözleşme imzalamadı. Bu da çok da önemli değil” karşılığını verdi. Zaman içerisinde özel hastanelerle bir durum değerlendirilmesi yapabileceklerini vurgulayan Acar, “Ancak geçiş döneminde özel hastanelerden fedakarlık ve anlayış bekliyoruz” şeklinde konuştu.