BALIKESİR, YOĞUN BAKIMDA İDDİALI

4 ventilatör ve 10 yatakla Yoğun bakım bölümü ile çalışırken, 20 ventilatör ve 20 yatak kapasitesine taşıdıklarını belirten Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Sorumlusu Doç. Dr. Erden Erol Ünlüer, hedeflerinin 70 yataklı yoğun bakım ünitesi olduğunu söyledi.

1986 yılında Marmara Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra, 1995 yılında Giresun Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmetimi tamamlayan Doç. Dr. Erden Erol Ünlüer, 1995 yılında Acil Tıp ihtisasını tamamladıktan sonra, 1998 yılında USA Michigan State Üniversitesi Mount Clements General Hospital’de çalıştı. Bu sürecin ardından tekrar üniversiteye dönüp 2005 yılında doçentlik unvanını aldı. 2006 yılında kendi isteği ile Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi’ne tayin oldu. Şuan hala Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi Yoğun Bakım, acil servis sorumluluğu ve baştabip yardımcılığı görevlerini sürdürmekte olan Doç. Dr. Ünlüer, “İki sene önce yoğun bakımın sorumluluğunu aldığımda hem teknolojik altyapı olarak hem de yardımcı sağlık personelinin eğitim durumunda belirgin derecede bir eksiklik bulunmaktaydı. Israrla ve azimle her hafta aralıksız eğitimlerimizle öncelikle sağlık personelinin bilgi düzeyini arttırdım. Tabii ki bu indirekt olarak hasta bakım kalitesine yansıdı ve oldukça üst düzey sayılabilecek bir ekip çalışmasıyla hastalarımızdan olumlu sonuçlar elde etmeye başladık. Bu başarılarımız üst yönetimin dikkatini çekince yoğun bakıma teknolojik yatırımlar artmaya başladı. Bu yatırımlar, ekip çalışması ve hasta üzerinde olumlu yansımalar pozitif etkilemeye başlayınca daha da büyümeye başladık. 4 ventilatör ve 10 yatakla başladığımız maceramız, 20 ventilatör, 20 yatakla devam ediyor. Bu arada hedeflediğimiz yatak sayısının 70 olduğunu da belirtmek isterim. Yoğun bakımımızda 26 hemşire 1 sorumlu hekim ve 11 hizmetli personel ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” dedi.

Teknolojinin Yanı Sıra Yetişmiş Personel
Doç.Dr. Ünlüer, dünya standartları ile yarışabilecek bir yoğun bakıma sahip olduklarını dile getirerek, “Mesela bizim yoğun bakımızda hastalarımızın ayrı ayrı endtidal karbondioksit monitörizasyonu dahil olmak üzere, pulmoner kapiller basınçları, kardiyak debi ölçümleri gibi bütün invaziv (girişimsel) monitörizasyonu yapılabilmektedir” şeklinde konuştu. Ünlüer, diğer yoğun bakım standart tedavilerinde olduğu gibi parenteral ve enteral beslenmeler, yara bakımları, enfeksiyon kontrolleri, invaziv ve noninvaziv ventilasyon gibi standart uygulamaları da yaptıklarını sözlerine ekledi. Ultrasonografi cihazı ile hasta bakım kalitesini üst düzeye çıkardıklarını, kısa zaman içinde sadece yoğun bakımda kullanmak üzere taşınabilir ekokardiyografi, diyaliz cihazı ve EEG cihazı almayı düşündüklerini ileten Doç. Dr. Ünlüer, bu arada hasta ısıtma sistemlerinin de alım projeleri içinde olduğunu belirtti.

Hekim olarak hem bilimsel hem de teknolojik ilerlemeleri yakından takip edilmesinin gerekliliğinin üzerinde duran Doç. Dr. Ünlüer, “Örnek vermek gerekirse, göreve başladığımız zaman elimizde 4 adet transport ventilatörü cihazımız bulunmaktaydı, bunun yanında hasta başı ünitlerinde bulunan monitörler sadece EKG cihazı olarak kullanılmaktaydı. Bu durumda çok sıklıkla donanımımız yeterli olmadığından, diğer merkezlere hasta sevk sayımızda doğal olarak fazlaydı. Hastaların bu donanımsız ventilatörden ayrılma oranlarımızda düşüktü. Yeni cihazlarımızla birlikte hastaları mekanik ventilatörden ayırma oranımız yüzde seksenlere ulaştı. Monitörlerimizde invaziv basınç izlemleri başlatarak, hastalarımızı ileri teknolojilerle takip etmeye başladık” şeklinde konuştu. Teknolojiye ek olarak yardımcı sağlık personelinin yeni teknolojiye alışma evresinde eğitimlere önem vererek, öncelikle teorik daha sonra hasta başı pratik eğitimler düzenlediklerini kaydeden Doç. Dr. Ünlüer, “Yeni cihaz alırken öncelikle servis altyapısı, cihazın kolay kullanılabilirliği, üstün özelliklerinin olması ve en önemlisi hastanın iyileşme sürecine katkıda bulunabilmesi ayrıntılı olarak düşünülmelidir. Hem bahsettiğim özellikleri olması hem de fiyat avantajı ile aldığımız örneğin Taema Extend Xt ventilatörlerimiz ile standartlarımızın kalitesini arttırdığımızı düşünüyorum” dedi.


İnme Tedavisi
Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi olarak yoğun bakımda sadece ağır hastaların yattığı ve bakım hizmeti aldığı yerler olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Ünlüer, yoğun bakım dışında farklı psikolojik çöküntü içerisinde olan çok sayıda hasta yakının olduğuna dikkat çekti. Yoğun bakımda yatan hasta yakınlarına hizmet veren psikososyal destek ünitesi kurduklarını, hasta yakınlarına bu ünitede bir psikolog ve sosyal hizmetler uzmanı tarafından destek vermeye başladıklarını ifade eden Doç. Dr. Ünlüer, bu uygulamanın sonuçlarını 6 ay içinde bakanlığa sunacaklarını belirtti.
Tıkayıcı damar hastalığına bağlı inme geçiren hastalarda açıcı tedavi denilen trombolitik tedaviyi uyguladıklarını ifade eden Doç. Dr. Ünlüer, “İnme takımımız yoğun bakımımızda benimde dahil olduğum, nörolog ve kardiyolog doktorumuz tarafından aktif halde çalışmaktadır ve uygun hastalar felç geçirdikten sonra bu tedavi ile felçli durumu düzeltilip normal hayata kazandırılmaktadır” şeklinde konuştu.