ÖZEL HASTANEDE BİR İLK:KEMİK İLİĞİ NAKLİ MERKEZİ

Ankara’da tam zamanlı hekim kadrosu ile hizmet veren İlk özel hastane olan Bayındır Hastanesi yine bir ilke imza atarak Kemik İliği Nakli Merkezi açtı. Hazırlıklarını tamamlayan ve Haziran ayında ruhsatı alınan merkez hasta kabulüne başladı. Merkezin çalışmaları hakkında Sağlık Dergisi’ne konuşan Doç. Dr. Süleyman Dinçer, sosyal güvencesi olan hastalara devletin belirlemiş olduğu sağlık uygulama tebliği fiyatlarından fark alınmaksızın hizmet verdiklerini söyledi.

Kemik iliği naklinin klasikleşmiş deneysel bir tedavi yöntemi olduğunu ifade eden Doç. Dr. Dinçer 1960’larda başlanan yöntemin her geçen gün tıbbi yeniliklerle ilerlediğini kaydetti. Doç. Dr. Dinçer, ilk defa bir özel hastanenin kemik iliği nakli merkezi için ruhsat aldığını ve hizmete geçtiğini vurguladı. Ülkemizde senede 600-700 tane kemik iliği nakli yapıldığını, ancak aslında yapılması gereken kemik iliği nakli sayısının 2000-3000 civarında olduğunu söyleyen Doç. Dr. Dinçer şöyle konuştu: “Kemik iliği naklinde istenen sayıya ulaşılamamaktadır. Kemik iliği nakli teknik olarak kendisinde veya kardeşinden olmak üzere iki şekilde yapılıyor. Kasım ayından bu yana kök hücre toplanıyor. Kök hücre periferik kan ve kemik iliğinden elde edilir. Fakat daha çok toplar damarlar denen periferik kandan toplanmasını tercih ediyoruz.”

Kemik iliği nakli 1 ay süren bir işlem
Hastanelerinde 6 yatak kapasitesi bulunduğunu ancak bu sayının giderek genişleteceğini açıklayan Dinçer, bunun için alt yapılarının hazır durumda olduğunu ifade etti. Doç.Dr. Dinçer, kemik iliği naklinin malign ve kanser dışı hastalıklarda yapıldığını ifade ederek , Lösemi, Lenfoma , Talasemi,kontrol edilemeyen oto immun hastalıklarda ve solid tümörlerde otolog ve allojenik kemik iliği nakli yapılabileceğini vurguladı. Dinçer, Otolog kemik iliği naklinin hastanın kendinden alındığını; Allojenik kemik iliği naklinin de hastanın kardeşinden alınarak yapıldığını ifade etti. Lösemi, Talasemi hastalarında Allojenik kemik iliği nakli tercih ediliyorken, lenfoma hastalarında Otolog kemik iliği nakli tercih edildiğini belirten Doç. Dr. Dinçer şöyle konuştu: “Kemik iliği nakli 1 ay süren bir işlemdir. Nakil yapılan hastanın tüm ortamlardan muhafaza edilecek şekilde korunduğunu ifade eden Doç. Dr. Dinçer 20 gün ile 1ay sonrasında sonucun tamamen ortaya çıktığını açıklıyor. Dinçer, kardeşten nakil yapılmış hastaların 1 yıl gözetim altında tutulduğunu, Otolog nakil yapılan hastaların ise 6 ay takip edildiğine dikkat çekti.”

Son yıllarda kök hücre tedavilerini hızlı gelişimi ile paralel olarak yurtdışından Hastanemize gelen doktorlara hematoloji ve kemik iliği nakli konusunda eğitim de verdiklerini belirtti.