Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği tarafından yürütülen, Sanofi-Aventis tarafından desteklenen ‘Okulda Diyabet Programı’nın tanıtım toplantısı yapıldı.
Ankara Rixos Grand Otel’de gerçekleştirilen toplantıda konuşan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, diyabette erken tanının tedavi için çok önemli olduğunu söyledi. Dünyada her 17 saniyede bir diyabet tanısı konulduğunu ve her 7 saniyede bir diyabetten bir kişinin öldüğünü belirtti. 81 ilden eğitimci ve sağlık uzmanının katıldığı ‘okulda diyabet programı’ toplantısında konuşan Prof. Dr. Hatun, okullarda yaşanan sıkıntıya dikkat çekti. Prof. Dr. Hatun, “Türkiye’de 6–16 yaş grubunda obezite sıklığı son 8 yılda yüzde 5’den yüzde 10’a yükseldi. Bu oran ekonomik durumu iyi olan kesimde yüzde 16’larda seyrediyor. Bu çocukların en az üçte biri erişkin dönemde obezite ve diyabet riski taşıyor. Zira Türkiye’de bugün 15–20 bin civarında diyabetli çocuk var ve bu sayıya her yıl bin 700 civarında yeni vaka ekleniyor. Bu çocukların çoğu eğitim ortamlarında sorunlar yaşıyor” diye konuştu.
“Her Okula Bir Hemşire”
“Her okula bir hemşire” önerisinde bulunan Prof. Dr. Hatun, en azından diyabetli çocukların bulunduğu okullarda hemşire görevlendirilmesinin önemli bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Prof. Dr. Hatun, hemşire ihtiyacının tek nedeninin diyabet olmadığını dile getirerek, “Diyabet bunun örneklerinden bir tanesi. Onun dışında birçok hastalık var okullarda çocukların birlikte yaşadığı astım, kronik böbrek yetmezliği gibi hastalıklar var. Dolayısıyla büyük okullarda başta olmak üzere, bir okul hemşireliğine ihtiyaç var. Öğrencilerin insülin yapabilecekleri revir yok, kan şekerini düzenleyen diğer hormonları sakladıkları buzdolapları yok. Mekân sorunları söz konusu” dedi.
“Diyabetle Savaşmak Bizim Görevimiz”
Pediatrik Endokrinoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Peyami Cinaz ise ülkemizde bilgi aktarımı konusunda çok büyük sıkıntılar olduğunu ve diyabetle alakalı olarak basında gerçeği yansıtmayan haberlerin kol gezdiğini söyledi. Prof. Dr. Cinaz, “Dernek olarak ülkemizdeki diyabetle savaşmak bizim görevimizdir ve bu görevi yerine getirirken basın mensuplarından da bizi denetlemelerini istiyorum” diye konuştu.
“Diyabet Hasta Sayının 2025’te 380 Milyona Çıkması Bekleniyor”
Sanofi Aventis Türkiye Başkanı Olivier Guillaume, her kurumun toplumsal sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini belirterek, “Diyabet dünyada çok tehlikeli bir duruma geldi. Şu an dünyada 285 milyon diyabet hastası var, bu sayının 2025’te 380 milyona çıkması bekleniyor.” dedi.
Şişman Çocuk Sayısının 2 Milyona Ulaştığı Varsayılıyor
300’ü aşkın kişinin katıldığı toplantıda, okul kantinleri genelgesinin uygulamaları da gözden geçirildi. Ayrıca 14 Kasım 2011 tarihinde Türkiye’deki yaklaşık 60 bin okulda müfredata girecek olan “Çocuklarda Diyabet”, “Çocuklarda Şişmanlık ve Sağlıklı Beslenme” derslerinin içeriği üzerinde çeşitli fikir önerileri geliştirildi.
Şişman çocuk sayısının 2 milyona ulaştığı varsayılan Türkiye’de çocuklarda diyabet, şişmanlık ve sağlıklı beslenme konularında ulusal düzeyde bir bilinç oluşturulması amacıyla hazırlanan “Okulda Diyabet Programı”nın diğer adımlarını ise “Beslenme Dostu Okul Sertifikasyonu” ve “Diyabetli Çocuklara Burs Programı” gibi projeler oluşturuyor.