NÖROGELİŞİMSEL BOZUKLUKLARDA YENİ UFUKLAR

”Nörogelişim Bozukluklarda Yeni Ufuklar” konulu sempozyuma katılan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, “Otizm mükemmeliyet merkezi kurduk. Bu meselenin çocuğun kendisine dokunan yönü işin en önemli tarafıdır” dedi
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kongre Merkezi’nde ”Nörogelişim Bozukluklarda Yeni Ufuklar” konulu sempozyumda, otizm konusunda uluslararası bir toplantı düzenlendi. Harvard Üniversitesi ile ortak gerçekleştirilen sempozyuma katılan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, “Otizm mükemmeliyet merkezi kurduk. Bu meselenin çocuğun kendisine dokunan yönü işin en önemli tarafıdır. İhtiyacı olan her çocuğu bundan yararlanabilir hale getireceğiz” dedi.
“Otizm Mükemmeliyet Merkezi Kurduk”
Akdağ sözlerini şöyle sürdürdü: “Otizmin de içinde olduğu psiko-sosyal erken teşhisin çocuk ve ailenin hayatını nasıl değiştireceğini biliyoruz. Bir otizmli çocuğun erken teşhisini yapmak son derece önemli. Aslında Hacettepe bu konularda son derece önemli görevler yaptı. Buradaki çocuk psikolojisiyle ilgili doktorlarımıza çok büyük iş düşüyor. Her çocuğun bu ilgiye hakkı var. Sadece otizm için değil, hiperaktivite, dikkat eksikliği, disleksi gibi hastalıklar için de böyle. Bir taraftan Milli Eğitimi de bu işin içine katmak zorundayız. Öğretmenlerimizin bu konuda iyi eğitilmesi gerekiyor. Disleksi olan bir çocuğu öğretmeni anlayamazsa ailesi nasıl anlayabilir? Zamana ihtiyaç var, bu bir süreç ama bu ihtiyacımız olan zaman sizin azminizle çok alakalı. 10 senede yapılabilecek bir işi 3 senede yapabilirsiniz ya da 3 senede yapılabilecek bir işi 10 senede de yapabilirsiniz. Ama kayıplar sizin kayıplarınız olur. İşin sosyal tarafını üniversitelerimiz sahiplenmeli, kendi başarıları, yaptıkları fildişi kulesinde kapalı kalmamalı, dışarıyı araştırmalıdırlar. Bireyin kendisi için, aile ve sonra da toplum için hiçbir kör nokta bırakmadık. Otizm mükemmeliyet merkezi kurduk. Bu meselenin çocuğun kendisine dokunan yönü işin en önemli tarafıdır. İhtiyacı olan her çocuğu bundan yararlanabilir hale getireceğiz. Nerede eksik kalmışsa o eksiği tamamlamaya çalışıyoruz. Şimdi enerjimizi bu alanlara yoğunlaştırmak için zamanımız da, imkanımız da var. Türkiye’de kısa zaman içinde bilimsel yönden çok sağlam tarama çalışmalarına başlayacağız. Otizm konusunda toplumu bilinçlendirmeye kendini adayan derneklere de çok teşekkür ediyorum.”
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer ise, üniversite olarak önlem almanın, erken teşhis koymanın hedefleri olduğunu belirterek, “Son aylarda önemli inovasyon programlarına imza atmaya çalıştık. Harvard Üniversitesi ile bu konuda ortak global çalışmalar planladık. Önümüzdeki yılların çok önemli konusu olan sıkıntıları çözmeye çalışacağız” diye konuştu.