Her gün internette karşımıza sağlıklı yaşam için çok farklı ürünler tavsiye ediliyor. Bazıları cildimizi güzelleştirmek için bir krem olurken, bazıları da destek tedavisi adı altında ilaç satışları yapılıyor. Peki bu ürünler ne kadar güvenlidir?
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurum Başkan Yardımcısı Dr. Ali Sait Septioğlu ile sağlık ürünlerini alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini konuştuk.
İnternetten, kozmetik, gözlük, lens, tansiyon aleti gibi sağlık ürünlerini alabilir miyiz?
Piyasaya arz edilen tıbbi cihazların satış, reklam ve tanıtım faaliyetlerine ilişkin usul ve esaslar Tıbbi Cihaz Satış, Reklam Ve Tanıtım Yönetmeliği ile belirlenmiş bulunuyor. Bu yönetmeliğe göre ilgili yönetmeliğin 3 nolu ekinde yer alan cihazlar dışında kalan tıbbi cihazların gazete, radyo, televizyon, telefon aracılığıyla ya da kapıdan veya internet üzerinden satışının yapılması mümkün değildir.
Ruhsatlandırılmış tıbbi cihaz satış merkezlerinden veya eczanelerden alınması mecburidir. Bunların dışındaki yerlerden tıbbi cihaz alınmamalıdır.
Dolayısıyla Satış Merkezleri Haricinde Satışı Yapılabilecek Cihaz Listesinde yer alan
1. Diş macunu.
2. Diş protez bakım ürünleri
3. Kondom
4. Hasta altı bezi
5. İnkontinans pedi
6. Topikal uygulanan sıcak soğuk kompres
7. Yara bandı, flaster
8. Pamuk
9. Ağız çalkalama suyu
10. Nefes açıcı burun bantları
Haricindeki diğer tüm tıbbi cihazların gazete, radyo, televizyon, telefon aracılığıyla ya da kapıdan veya internet üzerinden satışının yapılması yasaklanmıştır.
Sahte ürünlerden korunmak için neler yapılabilir? Nereye başvurabiliriz?
Tıbbi cihazların ürün güvenliğine ilişkin mevzuatta birçok düzenleme mevcuttur. Ürün güvenliği ile ilgili hususlar, 4703 sayılı kanun başta olmak üzere tıbbi cihaz yönetmeliği, Sağlık Bakanlığınca Yapılacak Piyasa gözetimi ve Denetiminin Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik ve bu yönetmelik benzeri bir çok mevzuatta yer alan hükümlerle düzenlenmiştir.
Bu mevzuata göre teknik düzenlemeye uygun olmayan bir ürün piyasaya arz edilemez. Dolayısıyla bir tıbbi cihazın piyasaya arzı veya dağıtımı aşamasında veya ürün piyasada iken, ürünün tabi olduğu teknik düzenlemeye uygun olarak üretilip üretilmediğini ve güvenli olup olmadığını denetlemek veya denetlettirmek; güvenli olmayan ürünlerin güvenli hale getirilmesini sağlamak ve gerektiğinde yaptırımlar uygulanması Kurumumuz görevi kapsamına girmektedir. Bu kapsamda piyasada yer alan ürünler hakkında kurumumuzca sürekli olarak denetim faaliyetleri yapılmakta ve güvensiz olarak tespit edilen ürünler internet sitemizden tüm kamuya açık olarak yayımlanmaktadır.
Tıbbi cihazlarda piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri ürün güvenliğinin sağlanmasında kritik aşama olup kamu sağlığının korunmasında Kurumumuza yapılan bildirimler büyük önem arz etmektedir. Satın aldığınız ürünün sahte veya etkisiz olduğunu düşündüğünüz durumlarda veya ürüne ilişkin hastaneye yatış gibi istenmeyen bir olay başınıza geldiğinde, Kurumumuzun internet sayfamızda yer alan “Olumsuz Olay Formu” kullanılarak Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun Denetim Hizmetleri Başkan Yardımcılığına bildirim yapılabilirsiniz. Yapılan bu bildirimler ilgili birimlerimizce değerlendirilmekte ve sonucunda ürünler hakkında gerekli iş ve işlemler yürütülmektedir.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurum Başkan Yardımcısı Dr. Ali Sait Septioğlu kimdir?
1971 yılında Elazığ’da doğdu. 1995 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Van ve Konya’da 2005 yılına kadar hekimlik yaptı. 2005-2009 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitim Genel Müdürlüğü’nde görev yaptı. 2009-2012 yılları arasında İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. 2013 yılından beri Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nda, Tıbbi Cihaz ve Kozmetik Ürünler Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.
Evli ve 1 çocuk babasıdır.