“ECZANELER NÜFUSA GÖRE SINIRLANDIRILMALI”

Eczanelerin açılmasına getirilen sınırlamaları çok olumlu karşıladıklarını belirten Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, bu durumun mesleğin geleceği açısından doğru bir adım olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Eczacılık Yasasında bir değişiklik yapıldı ve eczaneler nüfusa göre sınırlandırıldı. Bu uygulamanın istenen bir durum olduğunu belirten Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, Med-Indexten Esra Öz’e şunları söyledi: “Bizim 30 yıldır yapmaya çalıştığımız ve istediğimiz bir konuydu, böylece sorun çözüldü. Fakat bu kanunun uygulamaya başlaması ancak 5 yıl sonra etkisini gösterecek. Bu 5 yıl içerisinde bu olumsuz dengeyi belli bir noktaya getirebilmemiz lazım. Eczane ekonomilerine iyileştirme yapmamız lazım. Reçete başı alınan hizmet bedelinin yükseltilmesi ve eczacı kar hallerinin yanı sıra kutu başı sabit bir kar sistemine geçilmesi ile olabilir. 

Türkiye de Eczane Sayısı Obezleşmiş Vaziyette
Eczacılık fakültelerinin açılmaması ve kontenjanlarının daraltılması gerekiyor. Türkiye eczane sayısı bakımından Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde en fazla eczaneye sahip olan ülkedir. Türkiye’de eczane sayısı obezleşmiş vaziyette. Asimetrik bir dağılım var. Süreç içerisinde daha dengeli bir hale getirilmesi gerekiyor. Eczane eczacılığının dışında, istihdam alanlarının da genişletilmesi gerekiyor. 

“Her Özel Hastanede Eczacı Olması Gerekiyor”
Özel hastanelerin bir kısmında eczacı yok ve kaçak eczacılık hizmeti yapılıyor. Eczacı olmadan, eczacı hizmetinin olmayacağını bilmemize rağmen maalesef şu anda özel hastanelerin büyük bir kısmında eczacı yok. Her özel hastanede eczacı olması gerekiyor. Sadece özel hastanelerde değil, kamu hastanelerinde de yeterli eczacı yok. Burada ilaç tedarik hizmetlerinin de sürdürülebilmesi için mutlak suretle eczacıya ihtiyaç var. Bu ve buna benzer eczacı istihdamını geliştirecek fırsatlar konması lazım. Kamunun eczacıyı istihdam edecek alanlar oluşturması lazım. Sanayide ve ilaç Ar-Ge’sinde mevzuata dayalı ilaç endüstrisinde çalıştırılması gerekiyor. 

“Nüfusa göre Eczane Sınırlamasından Etkilenecekler”
Bizim şu anda fakültelerimizde okuyan yaklaşık 5 bini aşkın öğrencimiz var. Sağlık Bakanlığının, Sosyal Güvenlik Kurumunun ve diğer kamu kurumları ya da özel kurumların da istihdam alanında geliştirilmesi lazım. Bu yıl eczacılık fakültesine girecek öğrenciler, bu durumu bilerek mesleği seçecekler. Nüfusa göre eczane sınırlamasından etkilenecekler. Sadece eczane açılabilecek olan yerleri seçmek durumunda olacaklar. Sonra belli bir puan elde etmeleri gerekiyor ki meslekte geçirdikleri yıl ve kaldıkları ilçenin gelişmişlik seviyesi ile belirlenecek. Eczane açmaya elverişli daha merkezi yerlere gelebilme şansları olacak. Eczane açmaya uygun nüfus olduğunda ancak eczane açılabilecek.” 

Doğru, etik ve tarafsız haberciliğin adresi Med-Index : www.med-index.com Mutlaka ziyaret edin!