E-reçete ile yeni sistemin başladığını belirten Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay, şifreyle reçete yazmanın tehlikeli olduğunu, e-imza kullanılması gerektiğini söyledi.
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de her şey elektronik ortama aktarılıyor. Bu değişim sürecinde de bazı aksaklıklar meydana geliyor. Bu süreçte yaşanan sorunlar hakkında ve alınacak önlemler hakkında da taraflar görüşlerini belirtiyorlar. E-reçetede başarının yüzde 92 oranlarında olduğunu belirten Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, her yüz reçeteden 92’sinin elektronik ortamda üretildiğini belirtti. Reçetenin yazılımlardaki sorunları gittikçe azaldığını kaydeden Kızılay, “Daha ciddi bir sorun var. Elektronik reçete şifre ile yazılıyor. Bu çok sakıncalı bir durum, bunun elektronik imza ile yazılması gerekiyor. Doktorun şifresine sahipseniz, doktor adına reçete bile üretebilirsiniz” dedi.
Bu durumun sahte reçetelerin oluşturulmasına sebep olabileceğini belirten Kızılay, şunları söyledi: “Elektronik raporlarda bu durum söz konusu. Elektronik reçeteyi biz destekliyoruz. Ama eksiği var. Elektronik imza ile değiştirilmeli. E-imza, ıslak imzadan daha geçerli. Elektronik imzada hekimin yazdığı reçete de bir nokta bile değişse sistem bozuluyor.”