Dünya’da ve Türkiye’de eczacılık alanında yapılan değişiklikler hakkında değerlendirmelerde bulunan Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, ülkemizde eczaneler arasındaki gelir adaletsizliğinin bir an önce son bulması gerektiğini söyledi.
Sağlık alanında birçok sistem oluşturulmadan önce, hep yurt dışından örnek alınarak yapılır. Peki eczacılık açısında bakıldığında durum ne? Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, yurt dışındaki eczacılık sistemleri ve ülkemizde yaşanan sorunlar hakkında Med-Index’e değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye’de eczacılık sisteminin yurt dışı ile karşılaştırılmadığını kaydeden Kızılay, “Avrupa’da ve birçok yerde uygulanan referans ilaç fiyatlandırması, Türkiye’nin bulduğu bir durum değil. Avrupa’da bu sistem yaklaşık 15-20 yıl önce başladı ve referans fiyat sistemi içerisinde kar oranları belli. Ülkemizde ise, ilaç fiyatları düştüğü anda eczacılık kar oranları da düşüyor.
İlaç fiyatının yükselmesine dair bir talebimiz olamaz. Burada hibrit bir sistem uygulanıyor. AB ülkelerinde eczacıların kar oranları yüzde 20. İlaç fiyatları düştüğünde bu kar oranına ekstra bir ekleme yapılıyor. Fransa’da bu oran, kutu başı 53 Euro olarak belirlenmiş, Almanya ve İngiltere’de de buna benzer fiyatlandırma sistemleri var. Buna “hibrit karlılık” diyoruz. Türkiye’de de bu sisteme geçilmeli” dedi.
“Eczacılık Bir Sanattır”
İlaç fiyatının belli bir oranının eczacılık hizmeti olarak kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Kızılay, “Eczacılık, artık bu sistemle işlemiyor. Bunun yanında kutu başı kar oranı olmalı. Eczacılar ilaç fiyatlarının düşmesinden ya da yükselmesinden etkilenmemeli.
Eczacılık, çok kar eden bir meslek grubu değil. Hayatımızı idame ettirecek, sosyal seviyemize uygun bir gelir elde edecek kadar, gelir istiyoruz. Zaten eczacılık bir sanattır. Sermaye odaklı değil mesleki bilgi ile yapılan bir iştir. Dolayısıyla eczacılar arasında gelir adaletsizliğinden kaynaklı bir uçurum oluşması, bizim açımızdan olumsuz karşılanıyor” diye konuştu.
Med-Index