DOKTORDAN KONUŞAN KARİKATÜRLER

Uzun yıllardır karikatür çizen Manavgat Kızılot beldesinde Aile Hekimliği yapan Dr. Serdar Çeliktaş, karikatür okulu açmasının yanında birçok sergide de çalışmaları yer alıyor.

Sağlık alanında çalışırken, bakış açılarını genişletmek için farklı hobileri olan hekimlerin, profesyonelliğe giden yolculuğu sürüyor. Çizim yeteneğini kullanarak hastaları ile empati yeteneğini geliştirdiğini kaydeden Manavgat Kızılot beldesinde Aile Hekimliği Dr. Serdar Çeliktaş, çizim yapmak için beyin fırtınası yapmak, farkındalığa ulaşmak, sorgulamak ve finalde mizah tekniği ile harmanlamak gerektiğini söylüyor. Hobilerinin mesleğine olan faydalarını anlatan Çelik, Med-Index’in sorularını yanıtları.

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

1967 mersin doğumluyum. 1990 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Antalya’da hekimlik yapmaktayım. TUS’a hiç girmedim. Hava ambulansında uçuş hekimliği, Antalya Devlet Hastanesinde acil ve hemodiyaliz hekimliği, Antalya uluslararası havalimanında idari ve medikal yöneticilik, işyeri ve turizm hekimliği yaptım. Halen 2010’dan beri Manavgat Kızılot beldesinde Aile Hekimliği ile mesleğimi sürdürmekteyim.


Hobiniz nedir ve ne kadar süredir yapıyorsunuz? 

Karikatür ve resimle uğraşıyorum. Tam bir “gırgır” kuşağıyım. Ortaokulda öğrenci iken çizer ve dergilere gönderirdim. Tıp fakültesinde de arkadaşlarımla “Tablet” isimli mizah dergisi çıkarırdık. Antalya’da da boş durmadım, bir çizer arkadaşım Orhan Coplu’nun öncülüğünde ünlü “karikatür sokağı” oluşumunda çalıştık, çok ilgi gören sergiler yaptık. Ayrıca “Karikatür Okulu” açtık, Yiğit Özgür gibi ünlü çizerlerin buradan çıktığına memnuniyetle şahit olduk. Sonrasında günlük hayat ve meslek yoğunluğu nedeniyle bu uğraşımı bıraktım. 18 yıl sonra Aile hekimliği ile beraber tekrar karikatür dünyasına döndüm. 2012 AHEKON’da ilk sergimi açtım. Daha sonra 14 Mart etkinlikleri ve TAHUD 13 kongresi’nde 2. ve 3. sergilerim oldu. Şu anda AHEKON13 bünyesinde açacağım 4. sergime hazırlanıyorum.

Ayrıca akrilik tablolar yapıyorum. Bu arada türküleri çok seviyorum. Antalya Tabip Odası korosunda 6 yıldır bağlama çalıyorum.

Karikatür sanatının mesleğinize katkısı oluyor mu?

Elbette. Karikatür çizmek için, çizim yeteneğinin olması yeterli değil, yanı sıra beyin fırtınası yapmak, farkındalığa ulaşmak, sorgulamak ve finalde mizah tekniği ile harmanlamak gerekiyor. Ortaya çıkan son ürünü de estetik, sanatsal niteliğe yakın bir sunumla sunmak lazım. Bu açıdan bakarsak, mesleğimi, hastalarımı, sistemi ve dünyayı derinden irdeliyorum. Zaman zaman kendimi tüm meslektaşlarımın duygu ve düşüncelerini ifade etme yükümlülüğünde görüyorum. Ayrıca hastalarla daha kolay empati kurabiliyorum.

Neden karikatür sanatını seçtiniz?

Zeka ve akıl ürünü her eylemi seviyorum. Düşünmek, fark etmek, emek vermek ve üreterek kendini ifade etmek. Bu erdemlerin hepsini karşılayan bir sanat. Bazen sayfalar dolusu anlatımları, birkaç çizgi darbesiyle ortaya dökebilen, insanların beyin çekirdeklerine sızarak, algılarını tokatlayabilen bir sanat. Diyorum ki , iyi ki resim yeteneğim varmış da, karikatüre yönelebilmişim.

Yaptığınız karikatür sanatı size ne hissettiriyor?

Tarık Minkari Hocamın bir sözü var: Mizah Zekanın Zekatıdır. İnsan zekasına hayranım. Ve bu meleke üzerinden mizah yoluyla uzak yakın çevremle iletişim sağlayıp, bir gönül bağı kurduğumu hissediyorum. İzleyenlerin yakın ilgisine teşekkür ediyorum.

Tavsiye edeceğiniz kitap, film ve müzik nedir?

Hasan Ali Toptaş ve İhsan Oktay Anar tutkuyla okuduğum yazarlardır. Tüm kitaplarını tavsiye ederim. 

Themanfromearth filmini çok sevdim. Ayrıca Almadovar, Kim-Ki-Duk ve Woody Allen filmlerini kaçırmamaya çalışırım.
Halk müziğini severim, grup Bengi’yi, Erol Parlak ve Erdal Erzincan’ın çalışmalarını özellikle takip ederim. Bülent Ortaçgil, Ferudun Düzağaç, JoanBaez, Leonard Cohen beğenerek dinlediğim sanatçılardır.
Doğru, etik ve tarafsız haberciliğin adresi Med-Index : www.med-index.com Mutlaka ziyaret edin!