Esra Öz: Turgut Özal Tıp Merkezi nasıl kuruldu?
Murat C. Miman: 1990 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal, sağlık nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Houston Tıp Merkezinde muayene ve tedavi olur. Merkeze hayran kalır, ülkeye dönüşünde bu hastanenin bir benzerini kendi memleketinde kurmayı planlar, ve yaparda. Amerika’daki merkezin planları esas alınarak hazırlanan projenin temelini bizzat kendisi atar. Titizlikle yapımını takip eder. Tüm havalandırma ısı merkezi destek binasından gönderilen basınçlı havayla sağlanır. İç ısısı yaz kış 22-24 derece arasında sabittir, tüm ısıtma ve soğutma içeri verilen havanın sıcaklığı ayarlanarak sağlanır.
E.Ö.:Ameliyathaneleriniz ve yoğun bakımlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
M.C.M.:20 tam donanımlı ameliyathane mevcuttur, son teknoloji ameliyat ve anestezi sistemleriyle. Yoğun bakımlarda, 40’ı çocuk hastalar için olmak üzere 120 tane tam donanımlı yoğun bakım yatağı vardır.
E.Ö.:2007 yılı hasta sayınız nedir?
M.C.M.: 2007 yılı yapılan iş: 290.000 hasta muayenesi, 41.000 hasta yatışı, 21.000 ameliyat, 3.000 anjiyografi, 10.000 diyaliz, 167.000 radyolojik tetkik, 2 milyondan fazla biyokimya incelemesi.
E.Ö.: Kadro yapınızdan bahseder misiniz?
M.C.M.:2008 yılı başında doktor kadrosunda 35 profesör, 84 doçent, 51 yardımcı doçent ve 11 uzman hekim çalışmaktadır bu merkezde; 242 araştırma görevlisi ise uzman olmak üzere eğitim görmektedir.
E.Ö.:Ne kadar organ nakli gerçekleştirdiniz?
M.C.M.: Ülkenin en modern ve yoğun organ nakli merkezlerinden biri olmak yolunda bu merkez, 2007 yılı içinde gerçekleştirilen 54 karaciğer nakli de bu iddianın kanıtı aslında. Bunun yanında 20 kemik iliği nakli, 2007 yılında 6 böbrek nakli ve 1997’den bu yana 130 kornea nakli gerçekleşmiş. Yalnız bölgenin değil, ülkenin de en modern diyaliz merkezlerinden birine sahip merkezde, bir günde 40 böbrek hastası takip ve tedavi edilir.
E.Ö.:Acil servisiniz hakkında bilgi verir misiniz?
M.C.M.:Acil Ünitesi, bir anabilim dalı olarak hizmet vermektedir, 2 tam donanımlı yeniden canlandırma ünitesi, 7 acil yoğun bakım yatağı, 11 acil yatağı ve cerrahi müdahale odasıyla. Günde 100-150 hastaya hizmet veren Acil Servis, Malatya’nın 112 Hızır Acil Servis ağına bağlıdır her an hizmete hazır iki ambulansı, helikopter pisti ve kışın alttan ısıtılarak buzlanması önlenen bağlantı yollarıyla. Gece boyunca aynı anda iki ameliyatı birden yapabilecek ameliyat ekipleri hazır bekler bu merkezde.
E.Ö.: Hastanenizde özel hizmet veren klinik var mı?
M.C.M.:Özel poliklinik, hastanenin diğer polikliniklerinden çok farklıdır bu ünite, hem konforu, hem ilgilenen hekimi hem de temel testlerin çabukluğuyla. Burada hasta sadece öğretim üyelerine randevuyla muayene olur. Kime muayene olmak isterse seçebilir, bekleyeceği kısa süreyi rahat ve sessiz bir ortamda, ister TV izleyerek, ister günlük gazeteleri okuyarak, isterse de internete bağlanarak geçirebilir. Muayene sonrası istenecek temel tetkikleri de aynı mekanda sıra beklemeden yaptırabilir.
E.Ö.: Hastanenizde başka ne gibi bölümler var?
M.C.M.:Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun en büyük uyku bozuklukları merkezi de yine bu merkezin bünyesinde hizmet vermektedir. Dört yatağı ve ileri teknolojili takip-teşhis birimiyle ülkenin en modern laboratuarlarından biridir bu merkez.
Türkiye’nin en modern ve büyük Radyoloji Ünitesi de yine Turgut Özal Tıp Merkezi’nde hizmet vermektedir. MR, tomografi, ultrason ve film çekiminin yanı sıra, benzerlerine ülkemizde ve dünyada az rastlanan anjiyografisiz kalp inceleme ünitesi, yani multislice tomografi ile de hizmet veren bu ünite, Türkiye’deki en ileri radyoloji laboratuarlarından birine sahiptir. Bir diğer üstün teknoloji ürünü birim de elektron mikroskopi ünitesidir. Dokuları çok büyük boyutlarda göstererek inceleme yapmayı mümkün kılan bu üniteye, ülkenin dört yanından incelenmek üzere doku örnekleri gönderilmektedir.