Son yıllarda antibiyotik direnci arttıkça, ilaç firmalarının bu konuda çaresiz kalacakları dile getiriliyordu. Berkeley Üniversitesi’nde yapılan araştırmada bakterilerin vücut içerisine girdikten sonra, oluşturuldukları yapılanmanın canlı olarak görüntülenmesi başarıldı. Dünya’da ilk defa yapılan bu çalışma Amerika Enerji Bakanı Steven Chu tarafından Apple’in başkanının da dinleyiciler arasında bulunduğu uluslararası bilimsel bir kongrede sunuldu. Science Dergisi’nde yayınlanan araştırma hakkında Moleküler ve Hücre Biyoloji alanında çalışmalarını sürdüren Dr. Veysel Berk, çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Bakterilerin yüzde 99’unun normal şartlarda biyofilm olarak yaşadığını belirten Berk, “Araştırmamızı model bir organizma olduğu için Kolera hastalığına neden olan Vibriocholerae bakterisi üzerinde gerçekleştirdik. Yaptığımız bu çalışma bütün bakterilere uygulanabilir. Sonrasında cysticfibrosis hastalığında ölümlerin çoğuna sebep olan patojen Pseudomonas aeruginosa bakterisinde de sistemimizin çalıştığını gördük” dedi.
Koloni Yapımı Binalara Benziyor
Bakterilerin koloni yapısını haritadan bakılan binaların yapımına benzeten Berk, şunları söyledi: “Google maps’ten bakıldığında ve haritadan görüntüyü yakınlaştırdıkça ülkeler, şehirler ve sonunda binaları görmeye başlarsınız. Binanın nasıl yapıldığını, duvarların içindeki yapıyı, tahta, demir ve çimentonun neden yapıldığını görmek bina hakkında bilgi verir. Bu durum binanın nasıl yıkılacağını bilmenizi sağlar. Bu binaların temelinin atılmasından itibaren tüm yapım aşamalarını gözlemlemeyi başardık. Binanın nasıl kolay yıkılabileceğini artık tahmin edebiliyoruz.
“Dünyada İlk Defa Bakteri Şehirlerini Canlı Olarak Gözlemledik”
Biyofilmleri bakterilerin kurduğu binalar olarak düşünürseniz, Dünya’da ilk defa bakterileri şehirlerini canlı olarak gözlemledik. Bakterilerin nasıl geliştiklerini gözlemledik, bir sonraki aşamada da binaları nasıl yıkabiliriz konusunu, araştıracağız. Bir protein var ki, çimento gibi bakterilerin birbirine yapışmasını sağlıyor. O proteini ortamdan çektiğimizde bakteriler birbirleriyle iletişim kuramıyor. Bir başka protein mesela bakterinin zemine yapışmasını sağlıyor. O proteini aldığımızda bakteriler, koloni oluşturuyor ancak, bir yere bağlanamıyorlar. Bakterilerin canlı ortamına baktığımızda, biyofilmler parçalandığında antibiyotikler etkili oluyor. “