SAĞLIK HABERLERİNDE UZMANLIK ÇOK ÖNEMLİ

Uzman Gazeteciler Sağlık Haberciliğini Değerlendiriyor
Sağlık haberlerinde uzmanlığın çok önemli olduğuna dikkat çeken CNN TÜRK Ankara Haber Müdürü Dicle Canova, “Yanlış bilgi hayata mal olabiliyor. Diğer haberlerdeki hataları düzeltme şansı her zaman var ama, sağlık haberlerinde yanlış ağır sonuçları beraberinde getirebiliyor” dedi. 

Sağlık haberleri yapılırken, kaynak olacak doğru uzmanın belirlenmesi hayati önem taşıyor. Bu süreçte de muhabirin alanında uzmanlaşması ve doğru kuralların belirlenmesi gerekiyor. Hasta ve hasta yakınlarına boş umut vadeden haberler, hem umutlarıyla hem de hayatlarıyla oynanmasına neden oluyor. Bu anlamda Sağlık Bakanlığı ile sağlık muhabirlerinin ve editöryal kadroların ortak çalışmasının önemli olduğunu belirten CNN TÜRK Ankara Haber Müdürü Dicle Canova, “Bir ara yayına çıkarılacak veya görüşüne başvurulacak sağlıkçılarla ilgili havuz oluşturulması üzerinde duruluyordu ama sanırım sonuç çıkmadı” dedi. 

Haberlerin kurgusunun önemi ve doğru habercilik ile ilgili gazetecilere ışık tutacak önerilerde bulunan CNN TÜRK Ankara Haber Müdürü Dicle Canova, habercilik ile ilgili görüşlerini paylaştı. 

Gazeteciliğe nasıl başladınız?
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo Televizyon bölümü öğrencisiyken staj dönemimi TRT Ankara Radyosu’nda geçirdim. Çeşitli radyo programlarında metin yazarlığı yaptım. 

Ardından o dönem kurulan Radyo Haber kanalında sözleşmeli olarak muhabirliğe başladım. Habercilik ile de böyle tanıştım. Sonrasında da TV haberciliği üzerine uzmanlaştım. 1995 yılında TGRT ‘de sonra da transferlerle başka özel kanallarda çalıştım. 1999 yılından beri CNN Türk’teyim. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, ANAP, TBMM Muhabirliği yaptım. Bir dönem Eğitim haberlerine de imza attım.

 Sizce haberlerin kurgusu yapılırken nelere dikkat edilmeli?
“Televizyon kurmaca bir Dünya! Haber bültenleri ise bu kurmacanın en gerçeğe yakın olanı” diye öğretildi bizlere.  Dolayısıyla gerçek hayatın içinde olanları yansıttığımız haberlerde kurgu da gerçeğe uygun olmalı. Esas olan bu işi kamu adına yaptığımızdır. Dolayısıyla haber kurguları olanın çok ötesinde bir algıya yol açacak şekilde değil en sade, en basit ve en doğru şekilde olanı iletmek kaygısı ile yapılmalı. Karar izleyene bırakılmalı.


Ülkemizde yapılan sağlık haberlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce sağlık haberlerinde diğer haberlerden farklı olarak nelere dikkat edilmeli? 
 Zaman zaman spekülatif buluyorum. Oysa sağlık her kesimi yakından ilgilendiren ve uzmanlık isteyen bir alan. Aktarlara gidip “şu bitki şu hastalığa iyi geliyormuş” gibi haberlere çok sık rastlıyoruz. Bu da bilinçsiz ve riskli tutumların gelişmesine neden olabiliyor. Kime mikrofon uzattığınız sağlık haberlerinde çok önemlidir. Uzman hekim ve sağlıkçıların doğru seçilmesi lazım. Yanlış bir aktarım bazen hayata mal olabiliyor. 

Hatırlayın, bir zamanlar kansere çözüm olarak zakkum bitkisi gündeme getirilmişti. Sonrasında zehirlenenler hatta yaşamını kaybedenler oldu. Bu nedenle özellikle kanser gibi, hastanın en ufak bir umuda sarıldığı rahatsızlıklar konusunda yapılacak haberlere büyük titizlikle yaklaşılması gerekir. Sağlık Bakanlığı ile sağlık muhabirlerinin ve editöryal kadroların ortak çalışması önemli.

Bir ara yayına çıkarılacak veya görüşüne başvurulacak sağlıkçılarla ilgili havuz oluşturulması üzerinde duruluyordu ama sanırım sonuç çıkmadı. Oysa çok önemli bir yaklaşımdı. Herkes her konuda konuşmamalı. Bu estetik için de geçerli diyet için de.
Kaldı ki salgın dönemlerinde de yine yapılan her haber paniği ve beraberinde bilinçsiz ilaç tüketimini gündeme getiriyor.

Dediğim gibi üzerinde çok titizlikle durulması gereken bir alan sağlık haberciliği. Ancak henüz Türkiye’de bu anlayışın pek oturduğunu düşünmüyorum.

Blog haberciliği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Blog haberciliği önümüzdeki yıllara damgasını vuracak diye düşünüyorum. Çünkü artık gelişen teknoloji ve giderek ekranı büyüyen akıllı telefonlar sayesinde haberi almak için TV’ye veya gazeteye bağımlılık ortadan kalkıyor. İnternet üzerinden birçok konu daha hızlı ve detaylı takip edilebiliyor. Bu da blog haberciliğini öne çıkarıyor. Hatta TV ve gazetelerin çok da detaylandıramadığı, siyasi haberlerden çok da vakit ve yer bulunamayan ama toplumun büyük bölümünü ilgilendiren başlıklara eğilmek blog haberciliğini daha da öne çıkaracaktır. Özellikle sağlık ve eğitim gibi alanlarda faydalı olduğunu düşünüyorum.

Ama tabi doğru bilgiye ulaştırmak, gündeme gelebilecek sorulara yanıt verebilmek ve hatta günlük yaşam pratiği içinde yardımcı olacak bazı yönlendirmeleri yapabilmek şartıyla.

Meslek hayatınızda unutamadığınız bir anınız var mı?
Çok var…  Ama benim için en anlamlısı ailelerinin okuldan aldığı 14 yaşındaki üç genç kızın yeniden okula dönmelerini sağlayan Ataköy haberidir. Diğer yandan 28 Şubat’ta Cumhurbaşkanlığı muhabiri olarak o tarihi MGK’yı izlemiş ve hala tartışılan bildiriyi canlı yayında ilk aktaran muhabirlerden olmuştum. Meclis’te çıkan bir kavgada DYP’li milletvekilinin vefat ettiği gece de CNN Türk parlamento muhabiri olarak gelişmeleri yayında ilk duyuran isimlerdendim.

Ve siyaseti bıraktığını açıklayan Mesut Yılmaz’a ANAP Genel Merkezi’ndeki son soruyu da sanırım ben yönelttim “Son bir mesajınız olacak mı?” dediğimde yanıtı “Hoşçakalın” olmuştu.

Birçok anı arasından ilk aklıma gelenler bunlar oldu. Tabii muhabirlikten yöneticiliğe geçtikten sonra da bu kez madalyonun öbür tarafında yaşadıklarım var. Onları şimdilik “anı” olarak anlatmayı tercih etmiyorum, halen Haber Müdürü’yüm.


Dicle Canova kimdir?
Kıbrıs-Baf doğumluyum. Liseyi Kıbrıs’ta bitirdikten sonra üniversite için Ankara’ya geldim. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV bölümü mezunuyum.
Muhabirliğe TRT’de başladım ardından TGRT, BRT ve CNN TÜRK’te çalıştım. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık; ANAP ve Parlamento muhabirliği yaptım. Bir dönem eğitim haberciliğine yoğunlaştım. 2007 yılında Editör, 2010 yılında da Haber Müdürü oldum. Halen CNN Türk Ankara Haber Müdürlüğü görevini yürütüyorum.