4 ADIMDA SOSYAL MEDYADA BİLGİ KİRLİLİĞİNDEN KORUNMA

Zor günler yaşıyoruz. Bu süreçte birçok karışık duygu bir arada hissedilirken, sosyal medyada bilgi kirliliğinden korunmak önem taşıyor.  Paylaşılan bazı asılsız yazılardan korunmak için öncelikle duyarlı olmalıyız. 


Gördüğünüz her şeye inanmadan şu adımları takip edin. 

Öncelikle sorgulayın!
Gazeteci Anthony De Rosa’nın söylediği gibi; “Gördüğünüzü ve duyduğunuzu sorgulamak, aramak ve kaynağı teyit etmek, resmi ve birincil kaynaklar ile görüşmek en iyi yöntemdir.” Evet sosyal medyada gördüğünüz bilgilere şüphe ile yaklaşın ve sorgulayın. 

Belgelere bakın! 
Gazeteci Steve Buttry’nin dediği gibi “Dürüst tanıklara dahi güvenmeyin. Her zaman belge arayın.” Yani güvendiğim kişi söyledi doğrudur düşüncesinden vazgeçin. 

Fotoğraf Doğrulama Araçlarını Kullanın
Gazeteci Okan Yüksel’in söylediği gibi, “Google Search by Image” ile sosyal medyada karşılaştığınız herhangi bir fotoğrafın ilk olarak ne zaman ve hangi sitelerde kullanıldığını öğrenebiliyorsunuz” Böylece görsellerin orijinal haline ulaşabilirsiniz. https://images.google.com

Sazanlamalara Gelmeyin
Boğaziçi Üniversitesi Siber Hukuk eğitimcisi ve Avukat Burcak Ünsal’ın dediği gibi, “Hoax yani “sazanlama” durumlarına dikkat edin.  Sosyal medyadan adınıza açılan sahte hesaplardan ceza hukuku bakımından sorumlu değilsiniz. Facebook’a başvuru yaparsanız bu hesaplar kapatılır. Siz duvarınızda yazdınız diye Facebook bir şeylerden sorumlu olmaz.”

Öncelikle iletileri bir süzgeçten geçirmeden sakın paylaşmayın! Dezanformasyondan korunmanın ilk yolu sizin temkinli olmanıza bağlıdır.