Üniversite hastanelerinin dar boğazda olduğunu belirten Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, üniversite hastaneleri çoğunlukla komplike vakalara baktıkları için uygulamada ilaç ve tıbbi malzeme kullanımının yüksek olduğunu, bunların maliyeti artırdığını ancak bunlardan tasarruf yapılamayacağını söyledi.
Üniversite hastanelerinin ekonomik sıkıntı içinde olduğu sık sık gündeme taşınıyor. Bu anlamda çözümler geliştirmek için üniversite yönetimleri farklı çalışmalar ve toplantılar yapıyorlar. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, “Üniversite hastanelerinin büyük çoğunluğu ekonomik dar boğaz içerisinde, maddi olarak borçlular. Geri ödeme, SUT fiyatlandırma ve hastanelerdeki çalışma sistemi bu şekilde devam ettiği takdirde borçlanmadan kurtulmak mümkün değil, borç miktarı her gün maalesef artar” dedi.
“Bazı Ameliyatlar Var ki Bin 500 TL’ye Mal Oluyor Ancak 500 TL Ödeniyor”
Üniversite hastanelerinin ileri tedavilerin uygulandığı ve 3. basamak hizmetlerin verildiği bir sağlık merkezi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Erkan İbiş, şunları söyledi: “Komplike hastalar, ilerlemiş hastalıklı vakalar, diğer merkezlerde yapılamayan ameliyatlar ya da tedavi edilemeyenler hastalar çoğunlukla üniversite hastanelerine gönderilir. Tüm hastaları kabul etmek, hem hukuki hem de mesleki etik çerçevesinde kar-zarar hesabı yapmadan tedavilerini yapmakla zorunluyuz. Tedavi sırasında kar-zarar hesabı yapamayız, yapılamaz da. Sağlık Uygulama Tebliği’nde belirlenen fiyatlara baktığımızda birçok işlemin gerisinde kalıyoruz. Bu durumda bu işlemleri yapmayacak mıyız? Biz yapmazsak hangi kurum yapacak? Vatandaş nereye gidecek? Bu hizmetlerin aksatılmadan sürdürülebilmesi için gerçekçi tam maliyetler göz önünde bulundurulup, yeniden fiyatlandırma çalışmaları yapılması gerekiyor. Aksi takdirde zorunlu olarak sunduğumuz bu kamu hizmetinden dolayı döner sermaye bütçesinde açık veriyoruz. Döner sermaye bütçesinde açık verdiğimizde piyasaya borçlanıyoruz. Sonuçta devletin, maliyenin de borcu bu. Bu borçlanmada yanlış bir yatırım, ya da gereksiz bir harcama gibi bir durum yok. Sadece ödenen bedelin maliyetleri karşılamaması durumu söz konusu. Bazı ameliyatlar var ki bin 500 TL’ye mal oluyor ancak 500 TL ödeme yapılıyor. Üniversite hastaneleri olarak elimizden gelen tasarrufu yapıyoruz. Fakat ilaç ve tıbbi malzeme kullanımında tasarruf yapamayız. İnsan hayatı söz konusu. İnsan hayatını riske atacak hiçbir tasarrufta bulunamayız.
“Üniversite Hastanelerinin Bu Sıkıntılı Durumuna Bir Çare Bulunacağı Konusunda Umudumuzu Koruyoruz”
Sağlık Bakanının bu konuda umut verici konuştuğunu, sorunun bilincinde olduğunu, çözümcü yaklaşım içinde olduğunu ve işbirliği temelinde davrandığını gözlemlediğini söyleyen Prof. Dr. Erkan İbiş, “Başbakanımızda üniversite hastanelerindeki sorunların çözümüne dair olumlu bazı demeçler verdi. Üniversite hastanelerinin bu sıkıntılı durumuna bir çare bulacakları konusunda umudumuzu taşıyoruz. Sadece biz değil İstanbul, Hacettepe, Gazi, Ege, Gaziantep’te tüm üniversiteler dahil bu sisteme. Sorunun çözümüne dair işlem yapılmadığı takdirde üniversite hastanelerinde sıkıntı artarak devam edebilir, ilaç ve tıbbi malzeme alınamamaya başlar. Bunun gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. Bu da hizmetin ciddi ölçüde aksamasına yol açabilir. Her şeye rağmen sorunların çözümüne dair umudumuz koruyoruz” dedi.
“130 Milyonu Aşkın Bir Borç ile Devraldık”
Tüm bunlara rağmen hasta memnuniyeti yönünde çaba gösteriyoruz. Gerek hastaneden aldıkları tanı-tedavi hizmetinin gerekse konaklama hizmetinin daha iyi hale getirilebilmesi için çalışıyoruz. Hastaların talepleri çok önemlidir. Onlara ve refakatçilere yönelik memnuniyet anketleri yapıyoruz. Memnun olunmayan durumları ve sorunları duymak istiyoruz. Tabii ki bu süreçte olanaksızlıklarla da mücadele ediyoruz. Olması gerekenin üçte 1 eleman ve ciddi bir borç yüküyle çalışıyoruz. Biz yönetimi 130 milyon TL’yi aşkın bir borç ile devraldık. Biz de biliyoruz ki bu borç yükü ile, bu fiyat politikasıyla ve had safhadaki nitelikli eleman yetersizliği ile istenen kalitede hizmet vermek mümkün değil” diye konuştu.