TÜRKÖK PROJESİ’NDE GERİ SAYIM BAŞLADI

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) projesi kapsamında kemik iliği nakli bekleyen hastalar ve gönüllü vericilerin, ülke çapında kayıtları tutularak nakil işlemleri hızlanacak.

Yaklaşık 2 senedir yoğun çalışmalar sürdürülerek oluşturulan Türkiye Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) projesinde son noktaya yaklaşıldı. Yakın zaman içerisinde eksik mevzuatlar tamamlanırken, tüzüklerin Avrupa Birliği standartlarına uyumlaştırılma çalışmalarının da yapıldığını ileten Doku hücre ve Kan Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Halil Yılmaz Sur, Andiçen Onkoloji Hastanesinin 4. katında TÜRKÖK merkezinin hazır hale getirildiğini belirtti.

Gönüllü Oranı Yükselecek
TÜRKÖK projesinin ilk aşamada kemik iliği nakli yapılacak hastalara kemik iliğini temin edeceğini kaydeden Dr. Sur, “Merkezimiz koordinasyon ve organizasyon işlemlerini yapacaktır. Doku alıcısının ve vericisinin kimlik bilgilerinin bilinmemesi gerektiğine dikkat edilmelidir. Alıcı ve gönüllü vericiler merkezi kayıt sistemi üzerinde kayıtlı olacak. Günümüzde gönüllü vericiler kendi masraflarını karşılayarak gönüllü olurken bu proje kapsamında ücret kalkacak. Gönüllü oranını düşüren bu uygulama değişerek gönüllülüğü arttırıcı bir uygulamaya geçilecek, herhangi bir ücret ödemeden bağışta bulunabileceklerdir.” dedi.

Tüm Türkiye Sistemde Kayıtlı Olacak
Hastalara uygulanan angarya evrak işlemlerin de biteceğinin üzerinde duran Dr. Sur şöyle konuştu: “İlik nakli ihtiyacı olan hasta nakil olacağı merkeze alındıktan sonra, tedavisi için 3 seçenek vardır. İlki hastanın kendinden ilik alınarak tekrar ona veriliyor. Diğer yollar akrabadan yada akraba dışından ilik alınabilir. Tüm bu işlemleri kolaylaştıracak koordinasyon merkezine bağlı, ağımız oluşturulacak. Modüllerden oluşan merkezi kayıt sisteminin; kemik iliği nakli merkezinde, gönüllü vericinin kayıt yaptırdığı merkezde, kordon kanı bağışı ile toplanan kanların depolandığı bankalarda, doku tiplemesinin yapıldığı laboratuvarlarda ve kemik iliğinin toplandığı merkezlerde olacak. Yani tek bir sistemle tüm bilgilere ulaşılabileceğiz. Kayıt yapılan hastanın bilgileri hemen sistemde görülerek, tüm Türkiye çapında bilgiler burada toplanacak. Kemik iliği nakli gereken hasta için seçilen gönüllü vericiye ayrıntılı tetkikler yapılarak, sonuçlar naklin yapılacağı merkezin kemik iliği nakli konseyi tarafından uygun bulunduğunda gönüllü verici çağırılarak işlemi kök hücre toplama işlemi gerçekleştiriliyor. ”

Avrupa’da Böyle Bir Proje Yok
TÜRKÖK merkezi Ankara il Sağlık Müdürlüğü altında oluşturulacağını dile getiren Dr. Sur, gönüllü vericilerin ayağına hizmet götürüleceğini iletti. 27 Sağlık Bölgesinde, Bölge Koordinasyon Merkezi oluşturularak tüm illerde organizasyonun sağlanacağını ifade eden Dr. Sur, “Bölge koordinatörleri ilin ihtiyaçları doğrultusunda gönüllü verici merkezlerinin kurulmasında, aynı zamanda bağışlanan kordon kanlarının da toplanması için organizasyon ve koordinasyon yapacak. Tahminimiz yılda 10 bin kordon kanı, 5 yılda toplam 50 bin kordon kanı toplanacak. Hizmet içi eğitim, kalite, satandartların yükseltilmesi ve gönüllü sayısının artışı içinde çalışmalar yürütülecek. Avrupa Birliği (AB) proje için mali yardım verse de vermese de, bizim projeyi hayata geçirmemiz için finansman sıkıntımız yok ve bu projeyi uygulamaya geçireceğiz. Avrupa’da böyle bir proje yok. Proje belli bir standardı yakaladıktan sonra, TÜRKÖK’ ün kök hücre araştırmalarının yapılmasına katkıda bulunması ve bilimsel çalışmalara sponsor olması hedefleniyor” şeklinde konuştu.