TÜRK DAMAR CERRAHINA ÖDÜL YAĞIYOR

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Damar Cerrahisi Birimi öğretim üyesi Doç Dr. Cüneyt Köksoy Damar Cerrahisi çalışmaları ile birlikte gelen ödülleri hakkında Sağlık Dergisine açıklamalarda bulundu.

Damar Cerrahisi çalışmalarının genel olarak değerlendirilmesi sonucu Amerika Damar Cerrahi Derneği ( Society for Vascular Surgery ) tarafından her yıl dünyanın çeşitli ülkelerinden beş bilim adamına damar cerrahisi alanındaki çalışmalarından ötürü verdiği ödüle layık görülen Doç. Dr. Köksoy bu ödül sayesinde konferansta sunum yapabilme imkanı tanındığını ifade etti. Kazandığı ödül sayesinde ABD’deki damar cerrahisi alanında saygın çok sayıda tıp merkezini gezerek bilgi alma imkanı tanındığını kaydeden Doç. Dr. Köksoy bu derneğin dünyadaki damar cerrahları ödüllendirdiğini belirtti. Doç. Dr. Köksoy 5-8 Haziran da düzenlenecek olan konferansa ABD’nin Kalifornia Eyaletindeki San Diego kentinde katılacağını ve bu toplantıyı takiben önemli damar cerrahisi merkezlerini ziyaret ederek, çalışmalarını değerlendireceğini söyledi.

Üç ay ABD’de eğitim alacak
Daha önce A.B.D. de damar cerrahisi eğitimi almış olan ve Türkiye’de Avrupa Damar Cerrahisi Board sahibi damar cerrahı olan Dr Köksoy ayrıca Uluslararası Damar Cerrahisi Derneği tarafından bir burs ödülüne de layık görüldü. Bu burs programı çevresinde Dr Köksoy, Cleveland Klinik’te endovasküler cerrahi alanında klinik fellow olarak eğitim alacağını söyledi. Doç. Dr. Köksoy söz konusu derneğin damar cerrahisi alanında yapmakta oldukları yayınlar, çalışmalar, bulundukları ülkede damar cerrahisi eğitimine katkıda bulunabilme potansiyeli gibi birçok özelliği değerlendirerek endovasküler cerrahi alanında burs ve ödül programları ile endovasküler cerrahinin gelişimini teşvik etmekte olduğunu kaydetti.

Stent grafisi ile Açık cerrahiye veda ediliyor
Damar cerrahisinde son gelişmeleri bildiren Doç. Dr. Köksoy sözlerine şöyle devam etti: “Açık cerrahi girişimleri giderek azalıyor, son 5-10 yıl içerisinde damar cerrahisinin yapısı, eğitim programları önemli oranda şekil değiştirdi. Bu değişimlerin başında ; girişimsel ve kateter aracılığı ile yapılan daha az invaziv girişimler gelmektedir. Endovasküler cerrahi olarak nitelendirdiğimiz bu girişimlerde temelde kateterler üzerinden gerçekleştirilen uygulamalar olup başlıcaları stent ve balonlarla tıkalı damarın açılması, stent greftlerle anevrizmaların açık ameliyata gerek kalmadan onarılabilmesi, pıhtıların eritilmesidir. Açık cerrahi olmadan lokal anestezi altında stent greftler kullanılarak artık aort anevrizmaların yüzde elli ile yetmişi tedavi edilebilmektedir. Stent greft metal bir çerçeve olan stent üzerine yerleştirilen kumaş benzeri bir maddenin yapılan damar greftidir. Stent grefler kullanılarak başta anevrizmalar, yaralanmalar sonucu damar yırtıkları ve damardaki tıkanıklıklar başarı ile tedavi edilebilmektedir” şeklinde konuştu. Damar tıkanıklığında, pıhtıyı eritmek işleminin artık mümkün olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Köksoy sözlerine şöyle devam etti:”Varis hastalarında lazer veya radyo frekansı kullanıyoruz. Toplardamarda eski ya da yeni tıkanıkları endovasküler yöntemlerle açmak mümkün ve önemli bir oranda ameliyatsız olarak yapıyoruz. Böyle çalışmaların öncülüğünü Amerika ya da Avrupa yapıyor. Bu yöntemleri halen başta kliniğimiz olmak üzere bir çok merkez uyguluyor. Söz konusu burs ve ödüller çerçevesinde alacağım eğitim ile hastalarımıza sunacağımız hizmetin kalitesinin ve bu alanda çalışan meslektaşlarımın eğitimine sağlayacağım katkının önemli oranda artacağına inanıyorum.”