TRAVMATOLOJİ EKİBİ OLUŞTURMA VE EĞİTİMİ

Ülkemizde trafik kazalarında rastlanan yaralanmalar üzerine çalışmalar yapılıyor. Hastanın hastaneye taşınmasından ilk müdahaleye, cerrahi operasyonlardan, branşların multidisipliner olması üzerine eğitim veriliyor.

Günümüzde artan trafik kazaları dolayısıyla ortopedi ve travmatoloji alanı giderek önem kazanıyor. Acil vakalarda hasta veya yaralının hastaneye getirilme süresi çok önem arz ediyor. Bu açıdan ilk dakikaların ölüm kalım meselesi olduğunu hatırlatan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Durak, çoklu yaralanmalar, parçalı kırıklar ve batın yaralanmalarında travmatolojinin bir alt bölümü olan travmatolojinin önem kazandığını dile getirdi. Bu tip çoklu yaralanmaların beyin cerrahi, ortopedi ve genel cerrahi branşlarının ortak yaklaşımı ile tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Durak, bu tip travmalarda bir branşın çoklu yaralanmalarda ekip başı olması gerektiğini söyledi.

Travmatoloji Ekibi Oluşturulmalı
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı olarak, son 15 yıldır Ortopedik Travma konusunda çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Prof. Dr. Durak, “Hastalıklı ve fonksiyonlarını kaybetmiş bir eklemin cerrahi yolla yeniden şekillendirilmesi veya oluşturulmasıyla tekrar iş görebilir hale getirilmesi işlemi olan Artroplasti üzerine, ekip olarak müdahale edilmelidir. Multıple travmalarda, yani çoklu yaralanmalarda bir ekip başı olması gerekiyor ve ortopedinin travmatoloji kısmı bu görevi üstleniyor. Amacımız özellikle trafik kazalarının bu kadar yoğun olduğu ülkemizde, bu tür yaralanmaların bakımını çok iyi yapabilen ekiplerin yetiştirilmelerini sağlamak. Günümüzde acile gelen hastaların travma ve yaralanma olan hastaların ciddi olarak bakılması ve bu hekimlerin sayılarının arttırılması gerekiyor” dedi.

Kalça Kırıklarına Özel Madde Geliştiriyorlar
Kalça kırıklarında iki yaklaşım olduğunu söyleyen Prof. Dr. Durak, “Kırığın kaynamasını sağlayan implant ya da çivi gibi araçların doğru kullanılmasının çok önemli olduğunu vurguladı. İmplant tiplerini karşılaştırarak, çok küçük bir insizyonla (kesiyle) ameliyat yapmaya çalışıyoruz. Küçük kesi ile kalça kırığını tespit etmek mümkün. Kırık tedavisinde yeni bir madde kullanarak iyileştirmeyi hızlandırabilir miyiz diye araştırmalar yapılmalıdır. Bu konuda hayvan deneyleri halen devam etmektedir. Bundan sonraki aşamaları takip ediyoruz” şeklinde konuştu.