“ROBOTİK CERRAHİDE ÜLKE GERÇEKLERİ DÜŞÜNÜLMELİ”

Robotik ameliyat üzerinde eğitim veren Amerika Tufts Üniversitesi Baystate Hastanesi Ürojinekoloji ve Pelvik Rekonstrüktif Cerrahi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Harmanlı, ülkemizde robotik cerrahiye yönelmeden önce, maliyetin gözönünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekti.

Son dönemlerde ilgiyle takip edilen robotik cerrahi, hekimler tarafından da operasyonlarda giderek daha cok tercih ediliyor. Robotik cerrahinin farklı bir yöntem olduğunu ve birçok branşta denendiğini kaydeden Amerika Tufts Üniversitesi Ürojinekoloji ve Pelvik Rekonstrüktif Cerrahi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Harmanlı, ABD’de ürolojide prostat ameliyatlarında neredeyse altın standard konumunda olduğunu ancak kadın doğumda en uygun cerrahi tekniklerin hala araştırıldığını kaydetti. Kadın doğum alanında robotik cerrahi de hala geçiş aşamasında olduğunu kaydeden Prof. Dr. Harmanlı, Histektomi ameliyatında genellikle robota ihtiyaç duyulmadığını buna karşın bu ameliyatlarin gerekli egitimle standard laparoskopi, ya da vajinal yoldan yine minimal invazif bir sekilde yapilabilecegini belirtti. Dr. Harmanli’ya göre, rahimden miyom cıkarılmasının, jinekolojik kanser operasyonları ve prolapsus tamirinin robotun özellikle avantaj sagladığı jinekolojik ameliyatların başında geldiğini söyledi.

“ABD’de Yatan Hasta Maliyeti Yüksek Ülkemizde Değil”
ABD’deki robot kullanımı ile ülkemizi karşılaştıran Prof. Dr. Harmanlı şöyle konuştu: “Türkiye gibi ülkeler için robot gibi cok yüksek maliyetli bir ameliyat ne kadar ekonomiktir, bunu düşünmek gerekli. Bir gecelik hasta yatağı ABD’de çok pahalı, Türkiye’de ise öyle değil. Hastaların hastanede kalması fazla bir maliyet getirmiyor. Yani hastanın bir an önce tedavi edilmesi maliyeti çok ciddi bir şekilde azaltıyor. Dolayısıyla ameliyat sırasında harcanan paranın yüksek olması Amerika’da ekonomiyi rahatsız etmiyor. Çünkü hasta bir an önce hastaneden çıktığı için maliyeti de o şekilde düşük tutulmuş olabiliyor. Olayın hem maliyetini hem de uygulanabilirliğini birlikte değerlendirmek lazım. Robotun Türkiye’de kullanılabilirliğini bu bağlamda birlikte değerlendirilmeli. Amerika’da yaygın kullanılabilir ancak ülkemizin gerçeklerini göz ardı etmemek gerekiyor” dedi.

“Prolapsus Ameliyatları Robotla Çok Kolay”
Prolapsus yani mesane ve uterus sarkması ameliyatları üzerine uzmanlaştığını kaydeden Prof. Dr. Harmanlı, “Robotun prolapsus operasyonlarında başarılı bir uygulanabilirliği var. Rahimi çıkardıktan sonra hatta rahimi çıkarmasak bile sarkmış olan vajinanın karın içinde bir yere asılması için dikiş atmak gerekiyor. Laparoskopik dikiş atmak teknikleri var. Bazı hekimlerin elinde başarılı sonuçlar elde edilse de standart laparoskopik cerrahi de dikiş atmak genellikle pek çok kadın doğumcuya zor geliyor. Fakat robot ile dikiş atmak açık ameliyat kadar kolaylaşıyor. Dolayısıyla açık ameliyat yapmak zorunda kaldığım sarkma ameliyatlarını şimdi robot ile yapıyorum. Şu anda yüz üzerinde vaka çalışması yaptım ve çok başarılı sonuçlar elde ettim” şeklinde konuştu.

“Açık Ameliyatta Ne Kadar Dikiş Atılıyorsa, Robot ile de Atabiliyoruz”
Robot ile ameliyat yapılması üzerine çok sayıda eğitime katıldığını dile getiren Prof. Dr. Harmanlı, Amerika’da robotla ameliyat konusunda ciddi çalışmalar yapıldığını ifade etti. Prof. Dr. Harmanlı, “Robot ile yama yani fıtık ameliyatlarında kullanılan meş tarzı, bir ucu sakrumun önündeki ligamente dikiliyor diğer ucu da vajenin tepesine dikiliyor. Böylece vajen geriye doğru çekilmiş oluyor. Robotlarda açık ameliyatla yapılanların aynısını uygulayabiliyoruz. Açık ameliyatta ne kadar dikiş atılıyorsa, robot ile aynı sayıda dikiş atabiliyoruz” diye konuştu.