“Her Yıl 100 Kosovalı’ya Ücretsiz Tedavi”
Bakanlık binasında gerçekleşen görüşme öncesi basın mensuplarına açıklamada bulunan Bakan Akdağ, Kosova ve Türkiye arasında her alanda işbirliğinin sürdüğünü dile getirerek, şunları kaydetti: “Sağlık, bu açıdan en önde gelen alanlardan biri olmaya devam edecektir. Bugün Sayın Bakan ile hükümetlerimiz arasında sağlık alanında işbirliği anlaşması imzalayacağız. Böylece Türkiye’de Kosovalı sağlık personelinin eğitimi, Kosovalı hastaların tedavileri, her yıl 100 Kosovalı kardeşimizin ücretsiz tedavileri gibi hususları geliştirebileceğiz. Anlaşma, Kosova ile Türkiye arasında karşılıklı personel değişimini, karşılıklı eğitimi, hasta tedavisini, ortak yatırımları, ortak bilimsel çalışmaları, sağlık sistemlerinin birlikte geliştirilmesi gibi hususları içine alıyor. Türkiye 7 yıllık önemli bir sağlık reformu tecrübesi ile bu alandaki tecrübelerini kardeş ülkelerle paylaşmaktan büyük bir memnuniyet duymaktadır. Değerli kardeşim Kosova Sağlık Bakanı Agashi’nin ziyaretinin işbirliğini güçlendireceğine inanıyorum. Bir kere daha Türkiye Cumhuriyeti olarak Kosova’nın yanında olacağımızı ifade etmek istiyorum.”
Türkiye’nin bölgede istikrar ve barış unsuru olduğunu vurgulayan Agashi, ”Bugün imzalanacak anlaşma Türkiye ile Kosova arasında işbirliğin ve ilişkilerin güçlenmesi açısından çok önemlidir. Bu anlaşma AB entegrasyonu ve işbirliği çerçevesinde yapılan bir anlaşmadır” dedi.
“Türk Yatırımcıları Ülkemize Davet Ediyorum”
Türkiye’nin Kosova’nın sağlık alanında güçlenmesi konusunda verdiği desteğe teşekkür eden Bakan Agashi, “Sağlık hizmetlerinin kalıcı ve çağdaş standartlara ulaşması bakımından önemli bir anlaşma. Sağlık Bakanlığı aracılığıyla buradan Türk yatırımcılara seslenmek istiyorum. Kosova’da yatırım yapmak isteyen, ilgi duyan, bunlar devlet, özel sektör, özel yatırım olabilir. Bizim yasalarımız imkan verdiği ölçüde, Türk yatırımcıları ülkemize davet ediyorum. Bu anlaşma sağlık alanında, meslektaşlarımızın ve uzmanların eğitimi açısından önem taşıyor. İki ülke arasında tecrübe ve standartların yükselmesi açısından da faydası olacağını düşünüyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından Akdağ ve Agashi, sağlık alanında işbirliğini içeren anlaşmayı imzaladı.
“Domuz gribi dünyada çok hızlı bir şekilde yayılacak”
“Hac konusunda sağlık meselelerini Suudili yetkililer yürütüyor. Kesinleşmiş kararlar mevcut değil. Hastalıklar ile ilgili veriler toplanıyor. Bununla ilgili Bakanlığımız konuyu yakından takip ediyor” şeklinde konuştu.
Bakan Akdağ, bakanlıkta gerçekleşen imza töreninin ardından bir gazetecinin hacdaki Müslümanların domuz gribine karşı almaları gereken önlemlerle ilgili sorusu üzerine, şu yanıtı verdi:”Bu husustaki uygulamalar, Dünya Sağlık Örgütü ve hac konusundaki sağlık meselelerini yöneten Suudi yetkililerin temel yönlendirmeleri doğrultusunda yapılacaktır. Henüz kesinleşmiş kararlar mevcut değil. Bu kararların kesinleşmemiş olmasının en önemli nedeni, hastalıkla ilgili verilerin henüz toplanıyor olmasıdır. Ayrıca hastalığın aşı ile ilgili gelişmelerinin de henüz tamamlanmamış olmasıdır. Önümüzdeki bir ay gibi bir sürede bunlar netleşecektir. Biz de vatandaşlarımızı koruyacak biçimde kararlarımızı Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte vereceğiz. Konuyu çok yakından takip ediyoruz.”
Bakan Akdağ, domuz gribine ilişkin başka bir soru üzerine, ”Bu hastalık, bütün dünyada önümüzdeki aylarda çok hızlı bir şekilde yayılacak. Burada önemli olan kendi ülkemiz açısından bu yayılmayı yavaşlatmak, riskli grupları iyi korumak, onları aşılamaktır. Ne yapacağımızı bilmektir. Çok insan hastalanacaktır, buna hazırlıklı olalım” dedi.