KLİNİK SAYISINI 2’DEN 7’YE ÇIKARDI

Bir yıl gibi kısa bir sürede iki klinik sayısını 7’ye yükselten Kağızman Devlet Hastanesi, hizmet kalitesini arttırmaya yönelik çalışmalara hız verdi. Ameliyathanesi olmayan hastanenin şimdiler de biri tamamlanmış, biride inşaat halinde olan 2 ameliyathanesi var. Yoğun iş yüküyle hizmet sunan hastane, ek bina kiralayarak etkin bir sağlık hizmeti vermeyi hedefliyor.

2007 yılının başlarında genel cerrahi ve dahiliye olmak üzere 2 branşla hizmet veren Kağızman Devlet Hastanesi, geçen 1 yıllık süre zarfında klinik sayısını 7’e çıkarmayı başardı. Fiziki mekanlarını yenileyen hastane, yeni diyaliz merkezi açarak hizmet alanını geliştirdi. Hastanenin çalışmaları hakkında bilgi veren Başhekim Op. Dr. Yılmaz Güler, geçtiğimiz yıla kadar ameliyathanesi bile bulunmayan hastanenin baştan aşağı restore edildiğini anlattı. 2007’den bu yana geçen süre içerisinde büyük yol kat ettiklerini dile getiren Güler, 1 yılda hastanelerindeki uzman hekim ve klinik sayısının 7’ye ulaştığını söyledi. 2008 hedefleri arasında birçok yeniliğin olduğunu ancak önceliğin, ek bina inşaatını tamamlayarak hastaneye kazandırmak olduğunu kaydeden Güler, yakın tarihte ikinci ameliyathaneyi açmayı planladıklarını ifade etti. Başhekim Güler, bir yıldır başhekimlik yaptığı hastanelerinin şu anki durumu hakkında şöyle konuştu: “41 yataklı olan hastanemizde, Ortopedi, Kadın doğum, Genel cerrahi, Dahiliye, Çocuk Doktoru, Aile hekimi ve Anestezi uzmanı olmak üzere 10 uzman, 6 pratisyen hekimimiz hizmet vermektedir. Tek salonlu ameliyathanemiz ve 4 cihazlı 16 hasta kapasiteli hemodiyaliz ünitemiz bulunmaktadır. Görüntüleme olarak ultrason, direk grafi yapılırken, laboratuar da mikrobiyoloji ve biyokimya tetkiklerimizin tümü yapılmaktadır. 72 kadrolu, 55 sözleşmeli olmak üzere toplam 127 personelimiz bulunmaktadır.”

İkinci Ameliyathane Hazırlıkları Sürüyor
Günlük poliklinik sayılarının 350 ila 500 arasında değiştiğini belirten Op. Dr. Güler, aylık ameliyat sayılarının 90 olduğunu bu sayının ikinci ameliyathanenin hizmete geçmesiyle artacağını dile getirdi. Yatak doluluk oranlarının ise yüzde 90’lara ulaştığını ifade eden Op. Dr. Güler, “Yatak doluluğunu azaltmak için ek bina kiraladık, yakında hizmete geçecek olan bina poliklinikler ve acil servis olarak hizmet verecek. Kullanılan binanın ise bu yıl içerisinde yeniden tadilattan geçirilip, her odaya banyo ve tuvalet yapılarak hastalara daha konforlu ve sağlıklı ortam hazırlanacak” şeklinde konuştu.

Hastanelerinde sevk oranlarının yüzde 3,5 olduğunu kaydeden Op. Dr. Güler, “Hastanemizde hekim ve klinik açığımız bulunan branşların başında KBB, üroloji ve göz yer alıyor. Bu branşalrdaki uzman hekim eksiğimizi tamamlamak için çalışmalarımız devam ediyor. Eksiklerin yanında yeniliklerimiz de oluyor, 6 ay önce hemodiyaliz ünitemiz açıldı. Hekim açığı olan branşlar dışında diğer tüm branşlarda ameliyatlar yapılıyor” dedi.

Ek Bina Tadilattan Sonra Hizmette
Tam gün yasasının hastanelerini etkilemediğini ifade eden Op. Dr. Güler, Kağızman’da tam günü reddedecek hekimin bulunmadığını bildirdi. Op. Dr. Güler hastaneleri hakkında şöyle konuştu: “Hastanemizde Hasta Hakları Kurulu da aktif olarak çalışıyor. Kuruma haftalık ortalama 5 başvuru yapılıyor ve sorunlar yerinde çözülüyor.”

Hastanenin başlıca sorunları hakkında da konuşan Güler, personel açıklarının had safhaya vardığını dile getirerek, “Yardımcı sağlık personeli sayımız oldukça yetersiz. Ayrıca sorunlarımız arasında ödenek problemi de var. Sosyal Güvenlik Kurumu ödemelerimizi oldukça geç yapıyor. Bu sebepten finansman sıkıntısı yaşamaktayız. ” şeklinde konuştu.

Hemodiyaliz Ünitesinde Her Şey Düşünülmüş
Radyoloji hizmet alımı yaptıklarını kaydeden Güler, yakın tarihte tomografi, ultrasonografi, mamografi gibi tetkiklerinde bu hizmet alımı içerisine alınacağını belirtti. Op. Dr. Güler böbrek hastalarının tedavisi için oluşturdukları diyaliz merkezi hakkında da şunları söyledi: “Diyaliz merkezimizin tüm odalarında ses ve görüntü sistemi bulunmaktadır. Doktorlar, kameralarla hastaların tümünü takip edebiliyor. Merkezimizin tüm odalarında plazma tv ve uydu anten sistemi mevcut. Saatte 10 hava değişimi yapan merkezi havalandırma sistemi var. Hasta yatakları 4 motorlu otomatik yataklardan oluşuyor. Servis kapılarının tümü otomatik kartlı sistemden oluşuyor. Bu nedenle personel harici kimsenin girişi mümkün değil. Ziyaretlerde oluşan kalabalığı bu yöntemle kontrol altına alabiliyoruz.”