Hacettepe Teknokent tarafından düzenlenen ve üniversitelerde, küçük ve orta boy işletmelerde, sanayi kuruluşlarında yürütülmekte olan uygulamalı çalışmaların değerlendirildiği Teknovasyon 2011 inovatif proje yarışmasını kazanan projeler, Hacettepe Üniversitesi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
Teknovasyon 2011, “Sağlık Bilimleri ve Teknolojileri” ve “Fen Bilimleri ve Mühendislik” olmak üzere iki farklı kategorideki projelerin teşvik edilmesi ve desteklenmesi amacıyla düzenleniyor. Hacettepe Teknokent A.Ş. tarafından 2007’den bu yana yapılmakta olan yarışma, Türkiye’ye ve dünyaya endüstriyel ürün ve teknoloji üreten, evrensel bilime, teknolojiye ve insanlığa katkıda bulunan projeler kazandırmayı hedefliyor.
Ödül töreninde konuşan Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Geçim, bu yıl dördüncüsü düzenlenen yarışmaya toplam 80 projenin geldiğini bildirdi. Projelerin katılımcı kuruluşlardan bağımsız jüri üyeleri tarafından değerlendirildiğini ifade eden Prof. Dr. Geçim, üyelerin de çeşitli üniversitelerden ve kuruluşlardan alanında uzman isimlerden oluştuğunu belirtti.
“Teknokentte 124 Firmada 835 Personelin Çalışıyor ve Toplam Ciro 250 Milyon TL’yi Geçti”
Hacettepe Üniversitesi Teknokenti’nde yürütülmekte olan projelere ilişkin bilgiler de aktaran Prof. Dr. Geçim, yüzde 100 dolulukla çalışan teknokentte 124 firmada 835 personelin çalıştığını, bu firmaların toplam cirosunun da 250 milyon TL’yi geçtiğini söyledi. Prof. Dr. Geçim, teknokentte 98 projenin AR-GE ve yazılım geliştirmesinin tamamlandığını bildirerek, 300’ün üzerinde projenin de yürütülmekte olduğunu kaydetti.
“Yeni Moleküller İle Farklı ve Yeni İlaçlar Geliştirmenin Ana Amacımız”
Açılış konuşmalarının ardından bu yıl ki yarışmaya davetli konuşmacı olarak katılan Pfizer Dünya Gelişen Pazarlar Medikal ve İlaç Geliştirme Birimi Başkan Yardımcısı Dr. Salomon Azoulay ise firmalarının yürüttüğü projeler ve Türkiye’deki ortaklıklara ilişkin bilgiler verdi.
Yeni moleküller ile farklı ve yeni ilaçlar geliştirmenin ana amaçları olduğunu dile getiren Azoulay, bu amaçlarını hayata geçirmek için yalnız firma bazında değil, dünya genelinde pek çok ülkedeki araştırma merkeziyle ortaklıklar yürüttüklerini anlattı.
“İlaç Geliştirmek İçin Yaklaşık 800 Milyon Dolarlık Kümülatif Maliyet”
Ecza şirketlerinin ilaç geliştirmek için yaklaşık 800 milyon dolarlık kümülatif maliyet yaptıklarını aktaran Azoulay, şunları ifade etti: “Ancak bir ürün için bu kadar yüksek rakamlar harcayarak o ürünü patentleyememek sürdürülebilir değildi. Bundan sonra hastalıklara odaklanmaya başladık ve AR-GE birimlerimizin güçlenmesine karar verdik. 2012’ye kadar araştırma harcamalarımızı 9 milyar dolardan 7 milyar dolara indireceğiz. Bu şaşırtıcı gelebilir ama biz yatırımlarımızla beraber verimi artırıyoruz. Temel amacımız AR-GE ve verimliliği artırarak yılda en az iki ürün çıkarmaya odaklanıyoruz. Kısaca maliyeti azaltıp verimi yükseltiyoruz.”
Pfizer’in ana amaçları arasında tüm coğrafyalar için gerekli aşılar üretmenin de yer aldığına işaret eden Azoulay, ayrıca “hatasız tıp” için hastaya özel “terzi dikimi” tedaviler geliştirmek istediklerini dile getirdi. Türkiye’nin Avrupa’daki en büyük 6. pazar olduğunu vurgulayan Azoulay, ayrıca ülkenin küresel pazarda 12. sıraya gelmesinin beklendiğini söyledi.
“Ülkemizin Sağlık Alanında Güçlü Bir Bilimsel Kapasiteye Sahip Olduğunu Düşünüyoruz”
Pfizer Türkiye Medikal Direktörü Dr. Turgay Aydınlar, ise konuşmasında “2009 yılında başlattığımız Pfizer-Hacettepe Teknokent Ar-Ge işbirliği ilaç, aşı, yeni tedaviler ve teknolojilerin keşfine yönelik temel araştırma niteliğindeki çalışmaların başlatılması açısından büyük önem taşıyor. Ülkemizin sağlık alanında güçlü bir bilimsel kapasiteye sahip olduğunu düşünüyoruz. Bu kapasitemizin dünyaya açılarak rekabet gücümüzün yükselmesi ve dünyada gelişen yeni teknolojilerin ülkemizde uygulanabilir olması için uygun bir inovasyon ortamının gelişmesi önemli” dedi.
Ödüller Sahiplerini Buldu
Proje yarışmasında iki ayrı kategoriye bu yıl toplam 79 proje başvurusu yapıldı ve 9 proje ödüle değer bulundu. Ana sponsorluğunu Pfizer’in üstlendiği ”Pfizer Sağlık Bilimleri ve Teknolojileri Proje Yarışması’nda derece giren birinciye 15 bin TL, ikinciye 10 bin TL, üçüncüye 5 bin TL ödül verildi.
Yarışmanın birincisi ”DNA Çip Tabanlı Tanı Platformlarının Geliştirilmesi” isimli projeyle Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem ve ekibi oldu. İkinciliği ”Mesane Kanserinde BCG ve Mitomisin C Yüklü Katyonik Nanopartiküllerle İntravezikal Etkin ve Güvenli Tedavi” isimli projeyle Doç. Dr. Erem Bilensoy ve ekibi kazanırken, üçüncü ”Hastaneler İçin İlaç ve Sarf Malzeme Otomasyonu ve Yönetimi” isimli projesiyle MEDSAV Ltd. Şti’den Cem Türkmen ve ekibi oldu.
Vimjo’nun sponsorluğunu üstlendiği ”Vimjo Fen Bilimleri ve Mühendislik Proje Yarışması” kategorisinde de dereceye giren birinci ekip 15 bin TL, ikinci ekip 10 bin TL, üçüncü ekip 5 bin TL ödül aldı. Bu kategoride de birinciliğe değer bulunan proje, Bülent Atamer’in yürütücülüğünü yaptığı ”Toplam Organik Karbon Cihazı Geliştirilmesi” isimli proje oldu. ”Optik Ayırıcı” projesiyle Prof. Dr. Özcan Yıldırım Gülsoy ikinci, Yücel Demir de ”Kuzgun-1 İnsansız Havagemisi” isimli projesiyle üçüncü oldu.