ESKİŞEHİR’İN SAĞLIK HARİTASI DEĞİŞİYOR

Beyaz altın diye bilinen lületaşı, Nasreddin Hoca ve Yunus Emre’si ile meşhur Eskişehir’in konuğu olduk. Sağlık Dergisine kurumlarının kapılarını sonuna kadar açan Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Fidan, İl’in sağlık haritasının fiziki yönde ve kalite anlamında hızla gelişerek değiştiğini söyledi ve verilen sağlık hizmetleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye’deki sağlık uygulamalarında farklı hizmetlerin oluşturulup, ekip ruhuyla uygulamaya geçirerek kurumlar arası koordineyi sağlamanın güzel örneklerinden biri Eskişehir… Sağlık hizmetlerinde sadece maddi imkanı olmayanları değil, yardıma ihtiyacı olan her vatandaşa elini uzatarak sağlık hizmetlerini kolay erişilebilir hale getiren örnek bir ilin sağlık müdürü Dr. Hüseyin Fidan, koruyucu sağlık hizmetlerini de aktif hale getirerek, sağlıklı içme suları ve çevre şartlarında etkili hale gelmesi için çalışmalarını sürdürüyor. İhalelerle 300 milyon TL’yi bulan sağlık harcaması olduğunu bildiren Dr. Fidan, ihalelerle ilgili sorunlar yaşansa da bu tip sorunların aşıldığını kaydetti. Hastane enfeksiyonlarının önüne geçilmesi için tüm hastanelerin enfeksiyon kurulu oluşturulduğunu ifade eden Dr. Fidan, her türlü tedbirin alındığını kaydetti.

“Eskişehir Sağlık Haritası”
3 yıldır il sağlık müdürlüğü görevini yürüten Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Fidan, Aile hekimliğine geçen ilk illerden olduklarını ve sistemin oturduğunu kaydetti. Dr. Fidan, Kişisel Sağlık Dosyası İle Eskişehir Sağlık Haritası hakkında şöyle konuştu: “57 Aile Sağlığı Merkezinde 209 Aile Hekimi ile uygulama devam etmektedir. Aile Hekimlerimiz hızla tüm vatandaşlarımızın Kişisel Sağlık Dosyası (KSD) dediğimiz tüm önemli sağlık bilgilerini içeren verileri bilgisayar ortamında toplamaktadır. Böylece hipertansiyon, diyabet, KOAH, kalp ve damar hastalarımızı, ayrıca engelli vatandaşlarımızı net olarak bilinebilecek. Bu verilere göre sağlık eğitimlerini ve kişiye özel sağlık taramaları yapılacak. Ayrıca 50-69 yaş arası tüm kadınların mamagrofi taraması yapılarak erken teşhis sağlanırken, bu uygulama her iki yılda bir tekrar edecek.”

“Zihinsel Engellilere Yaklaşım Projesi”
2008 yılında “Zihinsel Engellilere Yaklaşım Projesi” kapsamında muhtarlıklardan elde edilen kayıtlarla 600 zihinsel engelli tespit edildiğini belirten Dr. Fidan, “Zihinsel engelli bireylerin nörolojik, psikiyatrik ve ağız-diş sağlığı muayeneleri gerçekleştiriliyor. Her bir engelli için bir sağlık dosyası oluşturuldu. Ayrıca ağız-diş sağlığı konusunda dolgu, çekim v.b. tedavilerinin yapılabilmesi amacıyla ilimiz Ağız Diş Sağlığı Merkezi’ne anestezi uzmanı görevlendirilerek bu tedavilerin ameliyathane koşullarında yapılması sağlandı. Söz konusu projenin tüm ilimize yaygınlaştırma çalışmaları sürdürülmekte olup aile hekimleri tarafından doldurulmakta olan kişisel sağlık dosyalarına zihinsel engelli bireyler kayıt edilerek sahadan veri toplanmaya devam ediliyor” dedi.

“Evde Doğum Olması”
Gebelerin takibinin hızla sürdüğünü ileten Dr. Fidan, 15-49 yaş arası bayanları tarayıp, gerekli bilgilerin verildiğini kaydetti. Evde doğum olan bölgelere özellikle hassasiyet gösterdiklerini ve doğumların tamamının hastanede yapılmasına çalıştıklarını ifade etti. Dr. Fidan, doğumların yüzde 90’ının devlet hastanelerinde gerçekleştiğini dile getirdi.

3 Yeni Hastane Yapılacak
Hasta memnuniyeti açısından yapılan yeniliklere bakıldığında hasta sayısının artmasına paralel olarak hasta muayene süresinin de arttığına dikkat çeken Dr. Fidan, tomografi ve MR hizmeti verilmektedir ve bir iki gün içerisinde çekilme şansının olduğunu iletti. Eskişehir’deki hastanelerde yenilikleri sürdüğüne örnek olarak, Devlet Hastanesinde Nükleer tıp merkezi kurulduğunu söyleyen Dr. Fidan, yanık merkezinin de açılarak hizmet verir hale geldiğini ayrıca Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’nin de hizmete girdiğini iletti. Hastanelerin yoğun bakım genişletilme ve yatak kapasitesinde artış olduğunu kaydeden Dr. Fidan, servis yataklarının sayısının arttırılarak koğuş sisteminden özel oda haline dönüştürüldüğünü, ayrıca odalarda banyo ve tuvaletin de olması hedeflendiğini dile getirdi. 80 bin metre karelik alanda 400-500 yataklı bir eğitim araştırma hastanesinin yatırım planı yapıldığının müjdesini veren Dr. Fidan, “Bunun yanında 200 yataklı psikiyatri hastanesi ve 100 yataklı adli psikiyatri hastanesi planlamaya alındı. Tamamlandığında ilimizdeki tüm yataklar nitelikli hale gelerek en fazla 2 kişilik banyosu ve tuvaleti olan odalar olacak. Hizmet kalitemiz istediğimiz boyuta yükselmiş olacak” şeklinde konuştu.

Acil Hizmetine Farklı Standart
112 hizmetinde ulaşılmayan alan olmadığını kaydeden Dr. Fidan, ambulansın il ve ilçe merkezlerinde 10 dakika içerisinde giderken, kırsal kesime 30 dakika içerisinde ulaştığını belirtti. Eğitim programları dahilinde farklı yerlerde ve görevlerde çalışan hekimlerin eğitimi verildiğini dile getiren Dr. Fidan, “Tıp fakültesi ile yapılan protokollerle 1. basamaktaki hekimlere “Sürekli Sağlık Eğitimi” adı altında eğitim programları düzenliyoruz ve çok ilgi görüyor. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ile işbirliği ile Beyin Krizini engelleme çalışmaları yürütüyoruz. Hastalar “kol ve bacaklarda güçsüzlük, konuşmada bozukluk, yüzde kayma, çift görme ile birlikte baş dönmesi” gibi bulguları olanların “Beyin krizinden sonra hayatınızdaki en önemli 3 saat” sloganını akıllarına getirmeleri yönündeki bilgilendirme, tanıtım ve eğitim faaliyetleri yürütüyoruz. 112 İl Ambulans Servisi ve hastane acil servisi çalışanlarının beyin krizi ile ilgili farkındalık ve bilgi düzeylerinin artırılması, beyin krizli vakaların zaman kaybetmeksizin uygun tedavi için yönlendirilmeleri hususundaki eğitim çalışmalarıdır. Projenin uygulanmaya başladığı yaklaşık üç aylık süreçte 12 vatandaşımıza tedavi uygulanmıştır. Başka bir proje ise kalp krizi için uygulamaya geçildi. Kalp krizinde ilk 6 saat içinde yapılan damar açıcı kalp kasındaki hasarı asgari düzeye indirir. Hastalarda bu anlamda da dikkat edilerek Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yönlendiriliyor” bilgisini verdi.

“Evinizde Bekletmeyin Başkasına Şifa Verin”
“Evinizde bekletmeyin başkasına şifa verin” sloganıyla ilaç toplama kampanyası Mart 2008’de başlatıldığını ileten Dr. Fidan, halkın ilgisi sayesinde Müdürlük ek hizmet binası giriş katında bir eczane oluşturulduğunu ve yaklaşık olarak 30 bin 100 kutu ilaç toplanarak, ayıklama neticesinde kullanılabilecek nitelikte 14 bin 750 kutu ilaç elde edildiğini ifade etti.

Muhtaç Ailelere Yardım Programı (MUYAP)
Muhtaç Ailelere Yardım Programı (MUYAP) adı ile gerçekleştirdikleri proje hakkında Dr. Fidan ş öyle konuştu. “Evinden çıkamayan, evinden çıksa bile ihtiyacını kendisi gideremeyen, özürlü, yoksul vatandaşlar sağlık ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Türkiye’de ilk defa Eskişehir Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kuruldu. Müdürlüğümüzce yaptırılan özel donanımlı, asansörlü 1 engelli ambulansı ve 4 personeli ile hizmet veren sosyal bir projedir. Hastanelerimizde iletişim zorluğu çeken zor durumda kalmış vatandaşlarımızın bürokratik işlemlerini, yeşilkart almamış veya verilme aşamasında olan vatandaşlarımızın sağlık ihtiyaçlarını, sokakta kalmış evsizlerin sağlık ve sosyal ihtiyaçların giderilmesi amacıyla başlatılmış olan bu proje ile 1482 vatandaşımıza hizmet götürülmüştür.”