“DOKTORLAR BAŞKALARINA BAKTIKLARI KADAR KENDILERINE BAKMIYORLAR”

Doktorların 6 saat süren ameliyat sırasında belki dayanabildiklerini ancak bu durumun sonrasında aşırı yemek yeme durumu ile karşılaşıldığına dikkat çeken Diyetisyen Dr. Berrin Yiğit, “Doktorlar başkalarına baktıkları kadar kendilerine bakmıyorlar” dedi.
Birinci Basamak Hekimleri için artı değer yaratma hedefi ile bir seri toplantı projesi geliştiren AstraZeneca’nın Ankara’da İstanbul ile eşzamanlı olarak gerçekleştirdiği toplantıda “Diyetisyen Koltuğu” isimli bölümde Diyetisyen Dr. Berrin Yiğit “hekimlerin kendi beslenmeleri ve hastalara verecekleri tavsiyeler hakkında bilgi verdi.
Doktorlardaki en sık karşılaşılan problem, uzun saatler aç kalıp üstüne açlıkla çok fazla yemek yendiğine dikkat çeken Yiğit, Sağlık Dergisi’ne şu bilgileri verdi: “Doktorlarda özellikle karın ve bel bölgesinde yağlanma ve bunun getirdiği insulin direnci başta olmak üzere karaciğer yağlanması ve bu tarz problemlerle karşılaşılıyor. Doktorlar başkalarına baktıkları kadar kendilerine bakmıyorlar. Çok yoğun çalışıyorlar. 6 saat süren ameliyat sırasında belki dayanabiliyorsunuz ancak çok ciddi dikkat gerektiren bir iş yapılıyor. Danışan hekimlere de söylediğim gibi ameliyat sırasında asistanı ağzına kayısı veriyor. Hasta arasında kefir içmeli ya da yoğurt yemeli. Hayatlarında en azından 3 öğün olmalı. Hekimlerde uzun sureli açlığa karşı ödül verme hissine girerek istediğini yeme duygusu oluşuyor.
Yüzde 80 Iyi Ol, Kendine Dikkat Et Ama Yüzde 20 Istediğini Yapabilirsin

Hekimler daha sağlıklı ve dengeli beslenmenin dışında ne yemeli, hangi yağlar iyi hangileri değil, proteinlerin çok yüksek olması kilo kaybına destek oluyor ama ne kadar sure ve hangi kaynaklara tahribat oluşturuyor. Hamur ve ekmek bu kadar mı kötü? Besinlerin bilimsel boyutta anlatırken veriler bazında uygulamak çok zor.
Hastalarınızı Tedavi ve Beslenme Konusunda Uyarın
Tedavideki beslenme yaklaşımından asıl hedefimiz hastalık oluşmadan çaresine bakmak. Bir kişi diyabet olmadan önlemek veya tansiyon hastası olmadan nasıl beslenirse öteleyebilir.. Ama malesef hastalıklar oluştuktan sonra tedavide çok ciddi bir nokta beslenme. Diyabet hastasına ilaç tedavisi başlayabilirsiniz fakat o kişi ilacını içsin, insülinini vurunsun yemeiğine, uyku saatlerine dikkat etmiyorsa ve tatlıyı fazla yiyorsa o zaman ilaç tedavisinin etkisi kalmıyor. Bu konuda kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, tansiyon, kanser hastalıklarının gelişmesinde etkili özel öne çıkan gıdaları tartıştık.
Bazı Gıdalar Ilaç gibi Etki Eder
Bazı gıdalar vardır, ilaç gibi etki eder. Kendinizi tanıyın, kendinize iyi gelen ilaçları seçmek yerine gıdalardan destek almaya gayret edin. Doktorların hastaları, uyarması gerekiyor. Çünkü halka, doktorun önerdiği tedavi varken de kulaktan duyma karışımlarla iyileşmesiyi bekliyor. Tek gıda mucize sağlayamaz.
Protein Ağırlıklı Diyet Yapan Hekimler Var
Doktorlar ve özellikle cerrahlar beslenmelerine dikkat etmiyorlar. Protein ağırlıkları beslenerek kilo veren doktorların olmasında cazip gelen, istenildiği kadar fındık, ceviz, et, pastırmalı yumurta, tereyağı yeniyor. Ancak sadece ekmek yemek yasak. Tahıllı karbonhidratları tüketiyorsanız problem yok ama çok kısıtlı tüketiyorlar. Insanlar tek taraflı beslenerek belli gıdaları hayatlarından çıkartıyorlar. Sebze ve meyve çok kısıtlı alınıyor. Et kolay bulunan bir yemek. Bu tür vaatler çok tehlikeli ve her dönem böyle vaatler ortaya atılır.. Tek tip beslenmede karbonhidrat hayatınızdan çıkıyor. Total koletrol, trigliserit oranlarında da dengesizlikler meydana gelerek, farklı hastalıklara yol açar. Biz her zaman dengeden söz ediyoruz. Bilimde bunu ispatlamış, bu tarz çok kısa sureli ortaya çıkartmış olduğu bu diyetler
Bazı çalışmalar yüksek proteinin tokluk sağladığını vücutta daha hızlı kalori yakımını sağladığını söylüyor. Ama biz sadece protein yakmak istemiyoruz. Çünkü bu durum böbreği ve karaciğeri yoruyor. Kalp damarlar hastalıkları başta olmak üzere tüm damarlara zarar veriyor.”