Robert H. Pantell, James F. Fries, ve Donald M. Vickery’in kaleme aldığı “Çocuğunuza İyi Bakın”, Pediatri Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu tarafından çevrildi. Kitap, 100’ü aşkın sağlık sorunu ve hastalık belirtisini ele alan bir rehber niteliği taşıyor. Hekimlerin tıbben bildiklerini ailelere uygun dilde anlatamamaları nedeniyle ortaya çıkan tedavi ve bakım yanlışlıklarını, hem hastanın hem de doktorun mağdur olduğu ikili ilişkileri önleyeceğini belirten Dr.Sokullu, bu anlamda hekimlerin de hastaları anlamasında ve sorunların aşılmasında yarar sağlayacağını söyledi.
Palomo Yayınevi’nden çıkan, Robert H. Pantell, James F. Fries, ve Donald M. Vickery’in kaleme aldığı “Çocuğunuza İyi Bakın” kitabı, 100’ü aşkın sağlık sorunu ve hastalık belirtisini ele alan bir rehber. Ayşe Öztek’in çevirisini yaptığı Dr. Ayşe Sokullu’nun düzenlediği kitap, kriz anlarında bile kolayca kullanılabilecek şekilde hazırlanmış.
Kitapta en yaygın yaralanmalar, alerjiler, klasik çocukluk hastalıkları ve gündelik hayatta bolca karşınıza çıkan kaygılandırıcı durumlara ek olarak, en yeni ve güncel bilgileri de barındırıyor. Anne ve babalar için çizimler eşliğinde kapsamlı bir tıbbi bakım kılavuzu niteliğindeki kitap, bebeğin dünyaya gelmesinden büyümesine kadar her evresi detaylı olarak anlatılıyor. 524 sayfadan oluşan kitap, 5 kısımda 11 bölümde çocukların doğumundan büyümesine kadar her türlü detaylı bilgi sunuyor.
Amerika’da iki milyon satan ve Amerikan Tıp Yazarları Derneği kitap ödülünün sahibi, “Çocuğunuza İyi Bakın” gebelik sürecinden başlayarak doğum öncesi yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgilerin verildiği kitapta, doğum, büyüme, kişilik ve davranışlar, okul çağı, sağlık sorunlarını ele alıyor.
Dr. Ayşe Sokullu, “Çocuğunuza İyi Bakın” kitabı hakkında Sağlık Dergisi’ne bilgi verdi.
Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
1992 de İ.Ü.İstanbul Tıp fakültesinden mezun oldum. 1992-97 arası İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlık eğitimi aldım. 1998 tarihinden beri özel hastanede çocuk sağlığı ve hastalıkları poliklinikleri ve yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde çalışıyorum. Anne sütü ile beslenme ve emzirme danışmanlığı, sağlıklı bebek ve çocuk beslenmesi konuları ile özellikle ilgileniyorum.
Kitabınızı yazmanızdaki etken nedir?
Kitap Amerika’da anne babalara yönelik kaynaklar arasında ilk sırada adı geçen bir eser. Aslında proje bana bir hastam tarafından ulaştırıldı. Kitabın çevirisinin bir hekim tarafından redaksiyonu ve önerilerin ülkemiz şartları ve insanına hitap eder tarzda düzenlenmesi için kitabı ve çeviriyi eş zamanlı okuyarak düzenledim. Bu bana anne babaların gözünden merak edilenleri gözden geçirme fırsatı verdiği için güzel bir çalışma oldu. Bazen tıbben bildiklerimizi ailelere uygun dilde anlatamadığımız için tedavi ve bakım yanlışlıklarına, hem hastanın hem de doktorun mağdur olduğu ikili ilişkilere şahit oluyoruz. Bunu aşmaya yarar sağlayacağı için bana cazip geldi.
Kitapta vermek istediğiniz mesaj nedir?
Kitabın esas amacı anne ve babaları çocuklarının normal gelişim süreçleri ve bunun doğal uzantısı olan beslenme, enfeksiyon, yaralanma, travma, sosyal uyum gibi süreçler konusunda bilinçlendirmek. Olası bir sorunun en sık görülen sebepleri ve konunun evde çözüm yolları anlatıldıktan sonra gerektiğinde doktora başvuru öneriliyor ve bu görüşmeden de azami yarar sağlanması için ailenin bilmesi gerekenler anlatılıyor.
Okurlarınıza iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?
Anne ve baba olmak, çocuk sağlığı ve gelişimi ne yazık ki okullarda öğretilmeyen, aslında yaşamadan tam olarak da öğrenilemeyen bir konu. Bu nedenle en deneyimsiz halimizle çocuklarımıza faydalı olmaya çalışırken yanlışlar yapmamak için bazı referanslar gerekir. Kitapları kullanım kılavuzu gibi düşünmemek lazım ama bilgi çağında okuyarak kanıta dayalı kaynaklardan bilgi almak çok önem taşıyor.
Kitabınızla ilgili nasıl tepkiler aldınız?
Kitap pratik bilgiler ve net anlatımlar sunduğu için kolay okunan, okuyanların kolaylıkla yararlandıkları bir formda hazırlanmış. Okuyucudan olumlu geri dönüşler alıyoruz.
Sağlık haberciliği üzerine düşüncelerinizi öğrenebilir miyim? Sağlık haberlerinde nelere dikkat ediyorsunuz?
Sağlık haberciliği günümüzde haberciliğin genelinde olduğu gibi sansasyonlar üzerinden okur bulmaya çalıştığından okuyucunun yanlış yönlenmesine veya paniğe kapılmasına yol açabiliyor. Ülkemiz gibi ortalama eğitim seviyesinin ve temel sağlık bilincinin düşük olduğu ülkelerde medyanın etkisi çok büyük. Televizyonda ya da gazetede görülen herhangi bir bilgi doktorun söylediğinden daha kolay kabul gördüğü için dikkatli ve bilinçli haberciliğe çok ihtiyacımız var.
ÇEKİLİŞ BAŞLIYOR!
– Blogu izlemeye almak ( yan tarafta siteye katıl yazan yere tık)
– Facebook sayfamı beğenmek (kullanmayanlar için zorunlu değil)
– Bu yazının altına yorum yazmak
Adsız ve mail adresi olmayan yorumlar dikkate alınmayacak. Adınızı ve mail adresinizi yazarsanız memnun olurum.
16 Şubat Perşembe günü saat 23:00’a kadar yorum bırakabilirsiniz. Çekiliş sonucu 17 Şubat Cuma sabahı buradan duyurulacaktır.
ÇEKİLİŞİ NONİM KAZANDI. ADRESİNİ İLETTİĞİNDE KİTABI GÖNDERECEĞİM